2024.03.19. - József, Bánk

Szarvas krokodilok fenyegették távoli õseinket Afrikában

Félelmetes szarvas krokodilok fenyegették távoli õseinket Afrikában majd kétmillió évvel ezelõtt.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Amerikai kutatók tárták fel a Crocodylus anthropophagus, azaz az emberevõ krokodil maradványait 2007-ben Tanzániában, a Serengeti-síkságon, ahol a ragadozó koponyatöredékét, valamint csontvázát fedezték fel. Az 1,84 millió évvel ezelõtt élt ragadozónak széles orra volt, ami miatt robusztusabbnak tûnt, mint a modern krokodilok. A szemei mögött háromszögletû szarvak türemkedtek ki, amelyek inkább oldalról voltak láthatóak, elölrõl taréjnak tûntek - olvasható a LiveScience (www.livescience.com) tudományos hírportálon.

Christopher Brochu, az Iowai Egyetem paleontológusa szerint napjainkban is ismertek szarvas krokodilok. Ilyen a rombuszkrokodil, más néven kubai krokodil (Crocodylus rhombifer), valamint a sziámi krokodil (Crocodylus siamensis), amelyeknek legfõbb jellegzetessége a szemük mögött húzódó, feltûnõen kiemelkedõ 1-1 csontos taréj.

"A hímek párzási idõszakban +parádéznak+ velük - elõrehajtják fejüket, megmutatva szarvaikat a nõstényeknek" - magyarázta a paleontológus.

Az õskrokodil közelében legkevesebb két hominida (emberfélék) lábszárcsontjait találták meg, rajtuk pedig a krokodil fognyomait fedezték fel. Az emberfélék, akiknek maradványaira a krokodiltól 100 méternyire bukkantak, körülbelül abban az idõben éltek, mint a fosszílizálódott ragadozó.

"Nem állíthatom, hogy ezek az emberek képesek voltak megölni az embert, ám minden bizonnyal megharapták, megsebesítették õket. Õseinknek nagy elõvigyázatosságot kellett tanúsítaniuk, ha a víz közelébe merészkedtek, hiszen itt leselkedtek rájuk a krokodilok" - emelte ki Christopher Brochu.

Hozzátette: a krokodilok a hominidákra is veszélyt jelentõ ragadozók lehettek. A nagyobb példányaik képesek lehettek felfalni õseiket, nyomtalanul eltûntetve õket.

"Az emberevõ krokodil akkora lehetett, mint az 5,5-6 méter hosszú nílusi krokodil. Míg a Crocodylus anthropophagus nem feltétlenül volt nagyobb, mint a mai ragadozók, figyelembe kell venni, hogy a hominidák lényegesen kisebbek voltak, mint napjaink Homo sapiense. Ennél fogva a krokodil is relatíve nagyobb volt" - fogalmazott a paleontológus.

Brochu kitért arra, hogy a krokodilokat élõ kövületeknek szokás nevezni, amelyek mit sem változtak az évmilliók során. "Téves ez a megítélés. Ha visszamegyünk 5-10-15 millió évet az idõben, sokkal többféle krokodilt találunk, mint napjainkban. Az általánosan elterjedt nézetek szerint ahogy elértük a negyedkort, a 2,5 millió évvel ezelõtt kezdõdõ, s napjainkig tartó idõszakot, a jégkorszakokat, szûkült e faj sokfélesége. A Crocodylus anthropophagus a negyedidõszakban élt, vagyis e faj sokszínûsége valamivel tovább õrzõdött meg, mint eddig feltételezték" - összegezte Christopher Brochu.

A leletekrõl Christopher Brochu és munkatársai a PLoS ONE nemzetközi tudományos portálon számoltak be.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra