2024.03.19. - József, Bánk

Megoldódott a "rejtély"?!

A kisebb kutyák valószínûleg a Közel-Keletrõl származnak, ahol a szürke farkasok kölykeit 12 ezer évvel ezelõtt háziasították. Ezt állítják amerikai kutatók, akik genetikai vizsgálataik eredményeit szerdán tették közzé.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kaliforniai egyetem két kutatója, Melissa Gray és Robert Wayne a kistestû kutyák karakterisztikus IGF1 jelû génjének változatait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kistestû kutyákban található karakter-gén közvetlenül kapcsolható ahhoz az IGF1-es génhez, ami manapság is megtalálható a szürke farkasokban, a Közel-Keleten. A BMC Biology nevû szaklap online kiadásában közzétett következtetésük szerint mindez bizonyítja, hogy a kisebb kutyák, mint háziasított ragadozók, elõször ebben a régióban jelentek meg.

Az amerikai kutatók munkáját egy közel-keleti régészeti kutatás segítette. Ennek során találták meg egy 12 ezer évvel ezelõtt elpusztult kistestû kutya csontjait. Találtak már Európában régebbi eredetû kutyamaradványokat, méghozzá 31 ezer éveseket, de azok nagytestû kutyák voltak.

Az amerikai kutatók szerint praktikus okokból neveltek a Közel-Keleten kisebb kutyákat. A sûrûn lakott településeken élõ agrárközösségek számára ugyanis ez a méret volt kívánatos, mivel a kistestû kutyákat házon belül és azon kívül is jól lehetett tartani, ráadásul igénytelenek is voltak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra