2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A fákon való élet a hosszú élet titka

A fákon való élet a hosszú élet titka, a "magaslati levegõt" kedvelõ emlõsök kétszer annyi ideig élnek, mint "földhözragadt" társaik - állítják amerikai kutatók, akik az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Science) publikálták eredményeiket.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az evolúciós biológusok már régóta állítják, hogy a természetes kiválasztódás azoknak az állatoknak kedvez, amelyek viszonylag biztonságos életmódot folytatnak. A madarak és a denevérek hosszú életre számíthatnak, hiszen könnyûszerrel elmenekülhetnek a ragadozók többsége elõl - olvasható a New Scientist (http://www.newscinetist.com) tudományos hírportálon.

A madarakhoz hasonlatosan a fákon élõ emlõsök is játszva egérutat nyerhetnek. Hogy megtudják, vajon ez a relatíve biztonságosabb életmód a hosszú élet záloga is egyben, az Illinoisi Egyetem két kutatója - Milena Shattuck és Scott Williams - 776 állat élettartamát vizsgálta, amelyek az emlõsök összes fõbb csoportját reprezentálták.

Mint kiderült, a fák ágai között élõ emlõsök kétszer olyan hosszú életet remélhetnek, mint a hasonló méretû "talajlakók".

A kutatások szerint ez a különbség megmutatkozik még abban az esetben is, ha a "földön járó" emlõs testtömege sokkal nagyobb, mint a fákon tanyázó állaté. Például a mindössze 40-60 centis farksodró (kinkaju/Potos flavus) tovább él mint a tigris, holott utóbbi testtömege negyvenszer nagyobb.

A kutatók a továbbiakban azt vizsgálják majd, hogy a föld alatt megbúvó emlõsök is hosszabb életre számíthatnak-e.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra