2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ritka majomkölyök az Állatkertben

Újabb kölyökkel gyarapodott az aranyhasú mangábék csapata a Fõvárosi Állat- és Növénykertben. Az igazi ritkaságnak számító, a világ csupán tíz állatkertjében látható nyugat-afrikai majomfaj az összes állatkert közül Budapesten szaporodik a legjobban.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Már a nagyközönség is jól láthatja a február 2-án született aranyhasú mangábé kölyköt a Fõvárosi Állat- és Növénykertben. Ebbõl a ritka, õshazájában is veszélyeztetettnek számító majomfajból a világ állatkertjeiben csupán 47 egyed él. Az állatkerti világállomány felét Budapesten, illetve a németországi Wuppertalban láthatják a látogatók, mindkét város állatkertjében 12-12 aranyhasú mangábé él.

Az állomány másik felét három európai (Debrecen, Párizs, Port Lympne) és öt USA-beli (Cleveland, Jackson, Sacramento, San Antonio, San Diego) állatkert kisebb, egyenként 2-3 egyedbõl álló mangábé csapata alkotja. A Fõvárosi Állat- és Növénykert évek óta világelsõ e veszélyeztetett faj állatkerti szaporításában. Az elmúlt 12 hónapban 3 kölyök született állatkerti szaporulatból. Közülük egy Wuppertalban, a másik kettõ viszont Budapesten látta meg a napvilágot.

A kicsi nemét még nem lehet tudni, bár a gondozók arra tippelnek, hogy valószínûleg hím ivarú kölyökrõl van szó. Ebben a korban természetesen még kizárólag anyatejen él, és leginkább anyja hasán csimpaszkodik. Ezt már csak azért is fontos tudni, mert az állatkerti mangábé csapatban több idõsebb kölyök is van, amelyek ugyan szintén fiatalok, ám lényegesen önállóbbak a most született kölyöknél, így könnyen meg is különböztethetõek tõle. A Virág nevû, tízéves anyaállat egyébként maga is budapesti születésû.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra