2024.03.19. - József, Bánk

165 millió éves pókot találtak

Százhatvanötmillió éves pókot ástak ki kutatók Kínában.

A maradvány a középsõ jura idõszakból származik, és egy eddig ismeretlen póknemzetség tagja - írta Paul Selden, az amerikai Kansas Egyetem kutatója és Diying Huang, a kínai tudományos akadémia paleontológusa a német Naturwissenschaften címû folyóiratban. A kövületen még az állat apró szõrei is kivehetõk.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az õsi ízeltlábú leszármazottai ma már csak egy igen korlátolt területen, az Egyesült Államok délnyugati részén, Mexikóban és a Karib-térségben élnek. Nagymértékben hasonlítanak a kövületre, ami azt jelenti, hogy az elõd az evolúció során csak csekély mértékben változott.

A Belsõ-Mongólia vulkáni tufakõzetébõl elõkerült lelet legalább 120 millió évvel idõsebb a Plectreuridae pókcsalád eddigi legrégebbi kövületeinél. A megkerülés helye valószínûsíti, hogy a család korábban sokkal nagyobb területen terjedt el, csak az évmilliók során pusztult ki élõhelyei nagy részérõl.

Az eddig ismeretlen póknak az Eoplectreurys nemzetségnevet adták, amely arra utal, hogy a ma élõ, hozzá igen hasonló Plectreurys nemzetség elõdje - a görög eos szó ugyanis hajnalt jelent. Fajnevét pedig Willis J. Gertsch pókszakértõrõl kapta, így lett Eoplectreurys gertschi.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra