rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Csíkhelyi Lenke - Úrfi, Bikfic, Batyu meg a hazudós gazda

 • Share on Tumblr

  Buksi kutyánk már elmúlt két éves, egyre gyakrabban került szóba, hogy férjhez kellene adni. A falubeli udvarlók színben, méretben, szokásaikban olyannyira elütöttek szépséges, de nem könnyû természetû Buksicskánktól, hogy már-már arra gondoltunk, egy kutyamenhelyen kellene körülnézni. A közelben azonban nem tudtunk ilyet, így a dolog csak halasztódott.

  Mígnem egyszer a budai Skála-piacon összehozott a sors a hazudós gazdával. Rendkívül koszos, trágyaszagú ember volt, mellette a földön ugyancsak trágyaszagú szatyor, a kezében egy öklömnyi kiskutya, a kutya hátán egy pici macskakölyök. Árulta õket, fröccsrevalóért.

  Említettem már, hogy mindig a kutya kezdi. Ez a csöppség is rám nézett. Koromfekete volt, selymes szõrû, elõrebicsakló füllel, tatáros ferde szemmel. A formája Bogáncsé, a pillantása Fülesé. Kérdem a gazdát: - Fiú-e, vagy lány ez a kiskutya? - Fiú biz ez! - mondja õ. - Mennyi idõs? - Tíz hetes múlt, el van választva, eszik mindent. - A szüleirõl tud valamit? - Hogyne tudnék: az egyik puli, a másik pumi. Több kérdésem nem volt, már vittem is Úrfit. Igaz, hogy võlegénynek kissé serdületlen, de majd megnõ. Szatyorban utazott le a faluba, a vonaton jól viselkedett, csak akkor kezdett vad sivalkodásba, amikor beléptünk a kapun, és megérezte Buksi szagát. Buksi maga volt a döbbenet, hogy vége az egykei gyöngyéletnek.

  Csak bámulta tanácstalanul a jövevényt.

  Állatorvost hívtunk, hogy rendbeszedje a kiskutyát. Megtörtént az oltás, megkaptuk a féregtelenítõ tablettát, aztán az orvos kezdte kitöltögetni a papírokat. - Hány hetes? -Tíz múlt, mondtuk. - Ez ugyan egy nappal sem több négy hetesnél! Fajtája? - Puli-pumi keverék. - Ez? Inkább sima szõrû retrievernek nézném. - Neve? - Úrfi. Az állatorvos ránk meredt, majd úgy elkezdett hahotázni, hogy kiesett a toll a kezébõl. - Maguk azt várják, hogy ebbõl úrfi lesz? Na, azt várhatják! Ugyanis szuka.

  Ekkor lett Úrfiból Bikfic. Elvégre egy lány is lehet Bikfic. Annak is éreztem, mihelyt megláttam. Az Úrfit csak édesapám boldogult kutyája iránti kegyeletbõl találtam ki.

  Buksival hamar összeszoktak, bár a vérmérsékletük merõben eltérõ. Buksi lomha, nehézkes, és ahogy mondani szoktuk, nem az eszéért szeretjük. Bikfic mindenre vadászik, ami él és mozog, kiváltképp a macskáinkra persze, és vad vágtában rohangál a hosszú kert egyik végétõl a másikig. Lustika és Viháncka, ahogy a fiam nevezi õket.

  Bikfic, amilyen aktív, ha ébren van, éppolyan ájultan tud aludni, ha elfáradt. Elõbb azonban felveszi azt a sajátságos pozitúrát, amelyet egyetlen más kutyánál sem láttunk. Négy lábát kinyújtva egy csokorba szedi, valósággal összebogozza magát, mint egy batyut, fél kézzel fel lehetne emelni. Így aztán nem is sokáig maradt Bikfic. Batyu lett belõle.

  Batyu a "nyári kutyánk". Selymes szõre nem sok meleget tart, ezért télen kétszer is meggondolja, hogy kimenjen-e a lakásból. Bezzeg nyáron! Állandóan rajta kell tartanunk a szemünket, mert hol egy vakonddal, hol egy macskakölyökkel a szájában kerül elõ a kertbõl, de fogott már tyúkot és pelét is. Szerencsére nagyon óvatos a harapása, nem tesz kárt a zsákmányban, csak rohangál vele föl-alá. Két állat fog ki rajta: a sündisznónk meg a tarka békánk. A süni szúr, de Batyu sosem adja fel. A tarka békát el-elkapja, de el is ereszti rögtön, ilyenkor habzik a szája, de ebbõl sem tanul. Lehet, hogy õt sem az eszéért szeretjük.

  Így éldegélünk csendesen két szép kutyakisasszonyunkkal. Aki nem hiszi, járjon utána!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Hetven éve kihaltnak hitt lazacfélére bukkantak Japánban

  Hetven éve kihaltnak vélt lazacfélére bukkantak Japánban, ahol a kutatók a Fuji hegy közelében lévõ tóban figyelték meg az 1940-es években kipusztult halat.

 • Ne irtsák ki a kóbor kutyákat!

  Állatvédõk megtorpedózták a veszettség elleni harc jegyében a hét közepén megkezdett kóborkutya-irtó programot, amelynek keretében százezernél is több ebet akartak megmérgezni Szrinagárban, az indiai Kasmír fõvárosában - közölték a helyi hatóságok. Állatvédõ szervezetek illegálisnak tartják az akciót, és jelezték, hogy bírósághoz fordulnak leállítása érdekében.

 • Szörfölõ egerek

  Egereket tanított meg szörfözni, avagy hullámlovagolni egy ausztrál férfi. A rágcsálók a saját testükkel arányos méretû deszkán élvezik, vagy legalábbis tûrik, hogy a víz vigye õket a part felé.

 • Saját örömükre futnak az ausztrál delfinek

  Egyre több delfin "fut" saját örömére a vízen az ausztráliai Adelaide-nél - erre Mike Bossley delfinkutató lett figyelmes.

 • Fogamzásgátlót kapott egy zsiráf a Bibliai Állatkertben

  Fogamzásgátlóval próbálják fékezni egy zsiráfanya termékenységét a Bibliai Állatkertben Jeruzsálemben.

 • Hármasiker-borjak

  Hármasiker-borjak születtek Nagy-Britanniában, ami átlagosan 105 ezer ellésbõl egyszer történik.

 • Oroszlánok testközelből - soha nem voltak még ilyen közel turistához

  Oroszlánok testközelből - soha nem voltak még ilyen közel turistáhozShirley Painter Anglia egyik állatparkjában vett részt egy safarin, amikor az egyik oroszlán túlságosan is közelre merészkedett. A fotón jól látni, hogy az állat az autó visszapillantóját rágcsálja, miközben a pihenésre vágyó Shirley az autóból fotózta. Az asszony elmondta, izgatott volt és tetszett is neki a látvány, de meg is rémült egy pillanatra, mert nem tudta, hogy történhet-e nagyobb probléma abból, hogy ilyen közelre kerültek az állatokhoz. Ráadásul az autók éppen etetési időben haladtak el az oroszlánok mellett, akik ezért nagyon hangosak voltak.

 • Elválaszthatatlan lett megmentőjétől az örökbefogadott kutyus

  Elválaszthatatlan lett megmentőjétől az örökbefogadott kutyusNem győzi ölelgetni új gazdiját, Russ, a menhelyről örökbefogadott kutya. A hálás pitbull amikor csak teheti odabújik szeretett gazdájához, Kayla Filoon-hoz, akinek még a házimunkában és a beadandói megírásában is szívesen segít. A kutyus mindenhová követi az egyetemista lányt, aki azonnal tudta, hogy magához fogja venni Russ-t, ahogy meglátta. Kayla egy philadelphiai állatmenhelyen önkéntes kutyasétáltató. Itt ismerte meg Russ-t, aki nagyon rossz állapotban került a menhelyre: nagyon gyenge és sovány volt amikor bevitték, és számtalan sérülés borította a testét.

 • Öngyilkos krokodil

  Az állat már harmadszorra próbálkozott a szökéssel, minden alkalommal a 12. emeleti ablakból vetette magát a mélybe, és most is túlélte a zuhanást.

 • Kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot találtak

  Kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot találtakEcuador felhőerdeiben ismét felfedezték az ötven évig kihaltnak hitt Pinokkió-gyíkot. Miután egy csapat fotós és kutató három éven át kereste a hosszú orrú állatot, az ország északnyugati részének egyik érintetlen felhőerdejében bukkant rá. A Pinokkió-anolisznak is nevezett állatot először 1953-ban fedezték fel, ám a hatvanas évektől egészen 2005-ig egyáltalán nem látták. Ekkor azonban egy ornitológus észlelte egyik egyedét Ecuador ugyanezen félreeső régiójában. A jelen kutatás alapját képező észlelés a harmadik alkalom 2005 óta, hogy a gyíkfajt kiszúrták.

 • Fecske és Fruska - Napló (Csíkhelyi Lenke folytatásos írása)

  Természetesen fecskékrõl van szó. A címet Arthur Ransome népszerû regényétõl, a "Fecskék és fruskák"-tól kölcsönöztem, amelyet gyermekeink "Frecskék és frucskák" néven emlegettek. Aki szórakoztató, könnyed olvasmányra számít, jobb, ha elfelejti. Bár még a történet elején vagyunk, már most látszik, hogy bõven lesznek drámai mozzanatok.

 • Bengáli tigris, mint házimacska

  Négy házimacskával nevelkedik együtt egy fehér bengáli tigris kölyök Nagy-Britanniában. A kölyköt születése után az anyja magára hagyta, az egyik állatgondozó mentette meg az életét.

 • A vakvezető kutyus nemcsak gazdáját, hanem megvakult társát is segíti

  A vakvezető kutyus nemcsak gazdáját, hanem megvakult társát is segítiEdward, az angliai Suffolkban élő vakvezető kutya 6 éven át segítette gazdáját, aki az egyik szemével egyáltalán nem, a másik szemével pedig korlátozottan lát. A barátságos kutya évekig hűségesen vezette Graham Waspe-t, míg szemeit el nem vesztette egy gyógyíthatatlan szürkehályog miatt. A 60 éves, látássérült férfi azonban nem tudott és nem is akart megválni hűséges társától, ezért vett egy új vakvezető kutyát, a kétéves Opalt, aki a férfi mellett Edwardot is vezeti. "A feleségem és én sírtunk, amikor megtudtuk, hogy Edwardnak hályoga van és meg fog vakulni, de mindenképpen gondoskodni akartunk róla.

 • Megdöbbentõ képek a génmódosítottakról

  Már több éve világméretû kampány folyik a génmódosított élelmiszerek ellen, ennek ellenére havonta kitör egy botrány az Európába szállított génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatban. Ugyan a tudomány ma még nem tud pontosan válaszolni arra a kérdésre, hogy kell-e félnünk a génmódosított élelmiszerektõl (GM), néhány egészen félelemkeltõ adat már világot látott: két évvel ezelõtt egy állatkísérlet során az derült ki, hogy a módosított táplálék negatív hatással van az utódok életképességére, kisebb súlyú, fejletlenebb újszülöttek jönnek világra, illetve halálozási rátájuk is jóval magasabb.

 • Jegesmedvehajtás Szibériában

  Szibériában, Jakutföldön a helyi kormányzat a lakosság védelmében helikopterrel ûzi a jegesmedvéket, mert erõsen elszaporodtak.

 • Rétisasokat mérgeztek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén

  Három rétisast mérgeztek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén: egy elpusztult, kettőt a fővárosban, állatkórházban ápolnak - közölte a nemzeti park igazgatósága természetvédelmi őrszolgálatának vezetője.

 • Rekordméretû harcsát akasztott egy kaposvári horgász

  Országos rekordot döntött egy 230 centiméter hosszú, 113 kilogrammos harcsa kifogásával egy kaposvári horgász, aki a somogyi megyeszékhely szomszédságában lévõ töröcskei tóból emelte ki az eddigi csúcsnál éppen egy kilogrammal nagyobb súlyú példányt.

 • Új énekesmadár fajokat fedeztek fel Kolumbiában

  Két új madárfajt fedeztek föl Kolumbia õserdõvel borított hegyvidékén, a rejtõzködõ életmódú új fajokat elsõsorban a rokon fajokétól eltérõ hangjuk alapján sikerült felkutatni és azonosítani.

 • Kutykuruttyos kút

  Volt egyszer egy kút.
  Benne: kutykurutty!
  Erdõ mélyén kuporgott e
  kutykuruttyos kút.

 • Az óriáspanda túlélheti

  Az óriáspanda nem jutott "evolúciós zsákutcába", és hosszú távon életképes jövõje lehet - állítja egy kutatócsoport. A korábbi vizsgálatok során azt találták, hogy az állatok izolációja, szokatlan táplálkozási követelményei, és lassú szaporodási rátája a genetikai sokféleség hiányához vezetett, mely elkerülhetetlenül a kihalás felé sodorja a fajt.