rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Csíkhelyi Lenke - Úrfi, Bikfic, Batyu meg a hazudós gazda

 • Share on Tumblr

  Buksi kutyánk már elmúlt két éves, egyre gyakrabban került szóba, hogy férjhez kellene adni. A falubeli udvarlók színben, méretben, szokásaikban olyannyira elütöttek szépséges, de nem könnyû természetû Buksicskánktól, hogy már-már arra gondoltunk, egy kutyamenhelyen kellene körülnézni. A közelben azonban nem tudtunk ilyet, így a dolog csak halasztódott.

  Mígnem egyszer a budai Skála-piacon összehozott a sors a hazudós gazdával. Rendkívül koszos, trágyaszagú ember volt, mellette a földön ugyancsak trágyaszagú szatyor, a kezében egy öklömnyi kiskutya, a kutya hátán egy pici macskakölyök. Árulta õket, fröccsrevalóért.

  Említettem már, hogy mindig a kutya kezdi. Ez a csöppség is rám nézett. Koromfekete volt, selymes szõrû, elõrebicsakló füllel, tatáros ferde szemmel. A formája Bogáncsé, a pillantása Fülesé. Kérdem a gazdát: - Fiú-e, vagy lány ez a kiskutya? - Fiú biz ez! - mondja õ. - Mennyi idõs? - Tíz hetes múlt, el van választva, eszik mindent. - A szüleirõl tud valamit? - Hogyne tudnék: az egyik puli, a másik pumi. Több kérdésem nem volt, már vittem is Úrfit. Igaz, hogy võlegénynek kissé serdületlen, de majd megnõ. Szatyorban utazott le a faluba, a vonaton jól viselkedett, csak akkor kezdett vad sivalkodásba, amikor beléptünk a kapun, és megérezte Buksi szagát. Buksi maga volt a döbbenet, hogy vége az egykei gyöngyéletnek.

  Csak bámulta tanácstalanul a jövevényt.

  Állatorvost hívtunk, hogy rendbeszedje a kiskutyát. Megtörtént az oltás, megkaptuk a féregtelenítõ tablettát, aztán az orvos kezdte kitöltögetni a papírokat. - Hány hetes? -Tíz múlt, mondtuk. - Ez ugyan egy nappal sem több négy hetesnél! Fajtája? - Puli-pumi keverék. - Ez? Inkább sima szõrû retrievernek nézném. - Neve? - Úrfi. Az állatorvos ránk meredt, majd úgy elkezdett hahotázni, hogy kiesett a toll a kezébõl. - Maguk azt várják, hogy ebbõl úrfi lesz? Na, azt várhatják! Ugyanis szuka.

  Ekkor lett Úrfiból Bikfic. Elvégre egy lány is lehet Bikfic. Annak is éreztem, mihelyt megláttam. Az Úrfit csak édesapám boldogult kutyája iránti kegyeletbõl találtam ki.

  Buksival hamar összeszoktak, bár a vérmérsékletük merõben eltérõ. Buksi lomha, nehézkes, és ahogy mondani szoktuk, nem az eszéért szeretjük. Bikfic mindenre vadászik, ami él és mozog, kiváltképp a macskáinkra persze, és vad vágtában rohangál a hosszú kert egyik végétõl a másikig. Lustika és Viháncka, ahogy a fiam nevezi õket.

  Bikfic, amilyen aktív, ha ébren van, éppolyan ájultan tud aludni, ha elfáradt. Elõbb azonban felveszi azt a sajátságos pozitúrát, amelyet egyetlen más kutyánál sem láttunk. Négy lábát kinyújtva egy csokorba szedi, valósággal összebogozza magát, mint egy batyut, fél kézzel fel lehetne emelni. Így aztán nem is sokáig maradt Bikfic. Batyu lett belõle.

  Batyu a "nyári kutyánk". Selymes szõre nem sok meleget tart, ezért télen kétszer is meggondolja, hogy kimenjen-e a lakásból. Bezzeg nyáron! Állandóan rajta kell tartanunk a szemünket, mert hol egy vakonddal, hol egy macskakölyökkel a szájában kerül elõ a kertbõl, de fogott már tyúkot és pelét is. Szerencsére nagyon óvatos a harapása, nem tesz kárt a zsákmányban, csak rohangál vele föl-alá. Két állat fog ki rajta: a sündisznónk meg a tarka békánk. A süni szúr, de Batyu sosem adja fel. A tarka békát el-elkapja, de el is ereszti rögtön, ilyenkor habzik a szája, de ebbõl sem tanul. Lehet, hogy õt sem az eszéért szeretjük.

  Így éldegélünk csendesen két szép kutyakisasszonyunkkal. Aki nem hiszi, járjon utána!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Állatkínzás gyanúja miatt indult meg a nyomozás

  Lucky, a mocsárból kimentett kaposvári ló túl van a második infúziós kezelésen. A rendszeres étkeztetés és gondozás hatására a kanca már fel tud állni az elsõ lábaira. Lucky várhatóan egy-két napon belül annyira megerõsödik, hogy a hátsó lábait is használni tudja. Állítólag az állat kezelési költségei már meghaladták az 50 ezer forintot.

 • Állatkínzással gyanúsított orvhalászokat állítottak elõ

  Az orvhalászokat akár két évig terjedõ börtönnel sújthatja a törvény. Állatkínzás gyanújával állítottak elõ a siófoki rendõrök három siójuti férfit, akik eresztõ hálóval halásztak a Sió-csatornán - tudatta Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje.

 • A sünök, amelyek legyõzték a McDonald's-ot

  Több éves kampány és küzdelem után örülhetnek a sündisznók és az állatvédõk: a McDonald's áttervezi "sünigyilkos" McFlurry-s dobozának tetejét.

 • Ember harapott embert ebek miatt

  Játszadozó kutyák miatt harapott meg egy ember egy másikat az Egyesült Államokban.

 • Elfogott „kutyaütõ”

  A kiszombori határátkelõhelyen kívánt Magyarországra utazni hétfõn az a huszonöt éves román fiatalember, akinek ellenõrzésekor kiderült, hogy körözi a Szegedi Rendõrkapitányság önbíráskodás és állatkínzás vétsége miatt – tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget Kunos Gyula, az Orosházi Határõr Igazgatóság sajtóreferense.

 • Kihalás fenyegeti az Ausztriában honos erdei madárfajok csaknem felét

  Bécs - Kipusztulás fenyegeti az Ausztriában honos erdei madárfajtáknak csaknem a felét, mert természetes életterük vészesen összezsugorodott. A BirdLife Österreich madárvédelmi egyesület és az Osztrák Szövetségi Erdõfelügyelet (ÖBf) ezért összefogott, hogy olyan intézkedéseket dolgozzon ki és valósítson meg, amelyekkel megmenthetõk a veszélyeztetett fajok.

 • Airdeale terrier

  Jó 100 évvel ezelõtt, az angliai Yorkshire grófságban alakították ki az ott megtalálható kutyákból, célzott válogatással, hogy a környék sajátosságaiból fakadó feladatok elvégzésére alkalmas fajtát teremtsenek. Az airedale terrier ma is meglévõ sokoldalúságát, hajlamait könnyebben megérthetjük, ha ismerjük a korabeli tenyész célokat.

 • Orruknál fogva vezetik az orchideák a darazsakat

  Az ulmi egyetem osztrák-német kutatócsapata az Európában is honos széleslevelû nõszõfût (Epipactis helleborine) figyelték meg, amelyet szinte kizárólag darazsak poroznak be: méheket vagy dongókat alig találni a virágokon.

  Erre már Darwin se talált magyarázatot.

  Most viszont megoldódott a rejtély: a nõszõfû kémiai jelek segítségével úgy tesz, mintha hernyók dézsmálnák.

 • A boci és a kutyus elválaszthatatlan barátok lettek

  A boci és a kutyus elválaszthatatlan barátok lettekŐ itt Góliát, egy 8 hetes kis borjú, aki egy kaliforniai tejüzem lakója volt egészen addig, amíg az üzem tulajdonosának családja észre nem vette, hogy a kistehén és a család dán dogja szoros barátságot kötött. A kistehén hamar azonosult barátjával, ma már “igazi” kutyaként viselkedik, magáévá tette a kanapét, kutyatálból eszik és iszik és együtt lógnak mindenhol kutyatársával. A kistehén gazdija Shaylee Hubbs pedig büszkén osztja meg a nem mindennapi család pillanatait. A két kedvenc pedig remekül elszórakoztatja egymást napközben.

 • Olasz fekete macskák sötét sorsa

  Évente több mint hatvanezer fekete macska tûnik el Olaszországban, a róluk táplált babonák áldozataként: azért végeznek velük, mivel rontó erõt tulajdonítanak nekik, vagy ezoterikus és sátánista szertartásokon áldozzák fel õket - hívta fel a figyelmet a szomorú jelenségre egy olasz állatvédõ egyesület.

 • Delfinek pusztultak el a Fekete-tenger romániai partjainál

  Tizenkét delfin pusztult el a romániai tengerpartnál - adták hírül a romániai hatóságok kedden. A delfinekre az elmúlt napokban találtak rá a Bukaresttõl mintegy 250 kilométerre északkeletre fekvõ partoknál. A környezetvédelmi hatóságok még vizsgálják, hogy mi lehetett a pusztulás oka, melynek megállapítását nehezíti a bomlás elõrehaladott foka.

 • Daru segítségével menekült meg a csatornába csúszott ló

  Daru segítségével menekült meg a csatornába csúszott lóValahogyan belecsúszott a ló a Hanság főcsatornába Pomogy határában. El nem merült ugyan, ez volt a szerencséje, és hogy bírta türelemmel, amíg a kapuvári tűzoltók a segítségére siettek. Először kötelekkel, majd létra segítségével próbálták kihúzni a vízből, de nem boldogultak a termetes jószággal. A környéken híre ment, hogy bajban van a ló. Így került képbe egy helyi vállalkozó, akinek darus kocsija megfelelőnek tűnt a mentőakcióhoz. A ló már egyre kevésbé bírta a hideg csatornában, de szerencsére a technika segítségével megmenekült.

 • Fogamzásgátlót kapott egy zsiráf a Bibliai Állatkertben

  Fogamzásgátlóval próbálják fékezni egy zsiráfanya termékenységét a Bibliai Állatkertben Jeruzsálemben.

 • Megmérgezték az elefántot

  Ismeretlen tettesek megmérgezték a kijevi állatkert elefántját. A Boy nevû állatot egyszer már megpróbálták hasonló módon megölni, de akkor sikerült megmenteni. Az ügyet vizsgálják, az állatot kedd éjszaka boncolják fel. Halva találták a kijevi állatkert egyetlen elefántját, a 39 éves Boy nevû hímet. Az állatot valószínûleg megmérgezték.

 • Mackótestvér

  Brother Bear
  színes magyarul beszélõ amerikai animációs film (2003)
  forgatókönyvíró: Ron J.

  Brother Bear
  színes magyarul beszélõ amerikai animációs film (2003)
  forgatókönyvíró: Ron J. Friedman, Steve Bencich
  zene: Phil Collins, Mark Mancina
  producer: Chuck Williams
  Rendezõ: Aaron Blaise, Bob Walker
  Játékidõ: 85 perc

 • Stuart Little a kisegér 2.

  Rendezte: ROB MINKOFF; írta: BRUCE JOEL RUBIN; producerek: DOUGLAS WICK, Luchy Fisher; (2002)

 • Még mindig puszít az olaj Mexikóban

  A BP megsérült olajkútjából tavaly kiszivárgott olaj még mindig megtalálható a Mexikói-öböl fenekén - közölte egy amerikai tengerbiológus szombaton egy washingtoni tudományos konferencián. A tudósok több ezer négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át a tengerfenéken. Videofelvételeiken olajba fullad állatokat lehetett látni.

 • Szófia istállót nyit az elkobzott lovaknak

  Istálló nyílik Bulgária fõvárosában lefoglalt lovak számára. Szófiában nem a lófogat a legfõbb közlekedési eszköz, már csak azért sem, mert tilos vele behajtani a városba, mégis gyakran látni az utcákon romákat fogatokon.

 • 18 napig bóklászott az erdõben a macska

  Elõbb 1600 kilométert autózott, majd 18 napra bevette magát az erdõbe egy macska az Egyesült Államokban, mielõtt visszakerült gazdájához. A tízéves, Annie névre hallgató házi kedvenc Wisconsin államból indult útjára, egyszerûen felugrott az éppen Virginiába költözõ szomszéd família kisbuszára. A család csak három nappal és 1600 kilométerrel késõbb vette észre a potyautast. "Hirtelen valami elõugrott a dobozok közül" - mondta a családfõ. "Mindent figyelembe véve egész jól nézett ki, noha három napig étlen-szomjan autózott" - folytatta a férfi.

 • Patkányt evett a férfi - kattant a bilincs

  Letartóztattak egy 31 éves férfit az Egyesült Államokban, aki patkányevéssel bizonyította férfiasságát a barátai elõtt.

  Utah állam egyik városkájában élõ Andy Ray Harris a lelkes csapat biztatására elropogtat egy patkányfiókát, aztán meg is mutatja, hogy lenyelte. A csemegét sörrel nyomtatja el. Minderre egy pubban kerül sor.