rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Csíkhelyi Lenke - Füles, Bogáncs, Buksi meg a jó szomszédok

 • Share on Tumblr

  Életünk négy nagyon szép és nagyon nehéz esztendejét Bulgáriában töltöttük. Szófia utcáin megszámlálhatatlanul sok kóbor kutya élt. Ha az ember kutyabarát, óhatatlanul szóba elegyedik némelyikkel.

  A kezdeményezõ a mi esetünkben mindig a kutya. Egyszerûen csak ránéz az emberre, és máris nevén szólítjuk. Az egyetlen néven, amely holtbiztosan illik rá. Így amikor Füles ránk vetette kimondottan gunyoros pillantását és megbillegtette hozzá lapátfülét, máris tudtuk, hogy õ Füles. Öntörvényû kutya volt, fajtájára nézve Utcai Felülmúlhatatlan; ha éppen ráért, kilométereken át kísért bennünket, vagy a ház elõtt várt, de mivel rengeteg egyéb dolga is volt, máskor épp csak odajött köszönni és elrohant. Amikor az utcai könyves stand elõtt nézelõdtem, rendszeresen megviccelt. A hátam mögé lopakodott, és hideg, nedves orrát a tenyerembe nyomta. Aztán nézett rám kárörvendve, mikor visítva hátraugrottam.

  Bogáncs viszont hûséges lélek volt. Egyszerûen kiszemelte magának a nagy, tizenegy emeletes házat, ahol laktunk, és felcsapott házõrzõnek. Szép, selymes hosszú szõrû fekete kutya volt. Ismerte a ház összes lakóját autóikkal együtt, az idegeneket megugatta.
  Minden emeleten volt tálja, és mindegyiken más neve volt: Perla, Norka stb. Mi persze rögtön tudtuk, hogy Bogáncsnak hívják. Legrejtélyesebb képessége az volt, hogy tudta, hol és mikor van a lakógyûlés. Ha hatra írták ki, már fél hatkor megjelent a kijelölt lépcsõházi pihenõn, kényelmesen elheveredett, és az utolsó szóig végighallgatta a gyûlést. Mivel a házban sok gyerek volt, és mindegyikük barátkozott vele, állatorvos szomszédunk úgy döntött, hogy rendbeszedi a kutyát: féregtelenítette, beoltotta és - mivel Bogáncs szuka volt, és az utódok gondját a ház már nem tudta volna vállalni - ivartalanította. Bogáncs ettõl enyhe depresszióba esett, de úgy látszik, az anyai ösztön tovább munkált benne. Egy szép napon ugyanis megjelent egy kölyökkel a szájában. Lophatta valahol.

  Mivel ez a történet többek között a jó szomszédokról is szól, kitalálhatja bárki, hogy a kiskutya sorsa mindannyiunk gondja lett. Négy hetesnek ítélte állatorvosunk, még szopnia kellett volna. Bogáncs nem táplálhatta - mi legyen hát vele? Nos, nem ütötték agyon, nem hagyták sorsára, nem "altatták el", hanem szépen kitették egy párnával kibélelt kartondobozban a lépcsõpihenõre, hátha gazdára talál. Ott üldögélt a parányi kutya szigorú kis ábrázatával, rám nézett olajbogyó-szemével, és máris tudtam, hogy õ az én elsõ saját kutyám, és a Buksi névre hallgat. Már vittem is dobozostul. Az állatorvos szomszéd ellátott jótanácsokkal a táplálását illetõen: eszembe ne jusson tejet adni neki, csakis joghurtot, bele aprított pirítós kenyérrel. Nem tudom, közismert-e ez a recept, nálunk mindenesetre bevált. Buksiból szép, világlátott kutya lett, Szófia után egy darabig a tengerparton élt, majd fényképes nemzetközi útlevéllel magyar állampolgárságot szerzett, elõbb pesti kisasszony volt, most meg már évek óta falusi ténsasszony. Kicsit túltápláltuk, a szomszédok szörnyûlködnek: "Úristen, milyen kövér ez a kutya!" ezt megérti és megsértõdik, felmordul és vicsorít.

  Õ a "téli kutyánk". Vastag bundájában eléggé megszenvedi a forró nyarakat, télen, hóban van igazán elemében, ilyenkor órák hosszat pletykálkodik a kapuban a szomszéd kutyákkal. A "nyári kutyánkról" és tévedhetetlen névválasztási módszerünk kudarcáról majd máskor.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Túl van az életveszélyen az átszúrt torkú matador

  Túl van az életveszélyen az a spanyol matador, akit bikaviadal közben az állkapcsánál fogva "akasztott a szarvára" egy bika pénteken Madridban.

 • Állatos nyelvtörõk

  Kitalálta a Lili:
  libát fest lilára ki.
  Nem kéri a liba, lám!
  Mint fest egy liba lilán?!
  ...

 • Nem tudja a vadász, milyen állatot lõtt le

  Nagy árat fizethet tévedéséért egy kanadai vadász, aki rálõtt egy medvére. A probléma csak az, hogy a férfi nem tudja eldönteni, hogy pontosan milyen állatot is sikerült leterítenie. A 65 éves Jim Martell 50 ezer kanadai dollárt (csaknem 10 millió forint) fizetett, hogy kilõhessen egy jegesmedvét.

 • Egyes polipok lepényhalakat utánoznak

  A polipok még a szakértõket is rendszeresen meglepik.

 • Mackópofa filmsztárnak neveli bocsait

  Gödöllõ - Brumit senki sem vádolhatja anyagiassággal. Sztármedve létére nem követel komoly gázsit, a Sorstalanságban és a Dallasban játszott szerepéért mindössze pár almát és néhány liter üdítõt kapott. A legutóbbi természetfilmjében viszont egy mézzel megspékelt vaddisznó volt a jutalma, igaz, azt ki is érdemelte, hiszen a forgatókönyv szerint farkasok üldözték.

 • Emlékmû kóbor kutyáknak

  Állatvédõk vasárnap felavatták Mexikóvárosban az ország tizenötmillió kóbor kutyájának tiszteletére felállított emlékmûvet.

  "Emlékeztetni akarjuk ezzel az embereket az állatkínzásra, mivel a kutyák köztünk élõ élõlények, és egyetlen bûnük az, hogy utcán jöttek a világra vagy felelõtlen gazdájuk volt" - mutatott rá Patricia Espana, a szobor felállítását kezdeményezõ Milagros Caninos elnevezésû szervezet létrehozója.

 • Részeg kutyájával hajtott az iskolába

  A figyelmeztetõ táblák és a járdaszigetet figyelmen kívül hagyva egy Island Lake-i nõ kocsijával behajtott egy általános iskola kapuján. Az asszony 3 és 10 éves gyerekét akarta elvinni az iskolából, de a rendõrség közbelépett. A kocsiból, amelyben a hátsó ülésen egy Chihuahua ült, erõs alkoholszag áradt.

 • Vendégek mentették meg a luxusétterem 70 éves homárját

  A vendégek közbenjárásának köszönheti az életét a matuzsálemi korú homár, amelyet a New York-i Oceana étteremben akartak vacsoraként felszolgálni. Volt, aki az idõs állat húsának minõsége miatt tiltakozott a homár megfõzése ellen.

  A New York-i Oceana étterem vendégei nem voltak elégedettek az étteremben felszolgált homárok méretével. Ezért a vezetõség beszerzett egy 5 kilogrammos példányt, amely súlyából ítélve valószínûleg közel jár a 70. életévéhez.

 • Át kellett költöztetni egy orangutánt, mert túl sokat dohányzott

  Egy indonéz állatkertben át kellett költöztetni egy orángutánt, mert a látogatók égõ cigerettákat dobáltak be neki, õk pedig örömmel elfogadta és el is szívta azokat.

 • A puli

  Nem áll rendelkezésünkre pontos adat a Puli kialakulásáról. Õseik valószínûleg Ázsiából kerültek ide a honfoglaló magyarokkal. Az állataik legeltetésére két féle segítségre volt szükségük: megvédeni õket a farkasoktól, betyároktól, illetve terelni az állatokat a legelõkön.

 • Óriástojás: négyszer nagyobb az átlagosnál

  Az átlagos tyúktojásnál négyszer nagyobb, 9 cm-es tojást tojt egy brit baromfi.

 • Kígyókkal négy hónapig

  Négy hónapot akar kígyókkal eltölteni egy brit ács, hogy bekerülhessen a Guinness Rekordok Könyvébe.

 • Csigáktól rettegnek a kutyások

  Csigáktól rettegnek a kutyásokÓránként egy méteres sebességgel teperve egyetlen nap alatt átszáguldanak a legtöbb kerten. És akár az egész területen szétszórhatják a kutyák számára végzetes parazitát. A csigákat alapvetően már-már bosszantóan lassú, csekély értelmű és módfelett unalmas állatoknak tartjuk. A lassúság persze relatív, és brit kutatók most bebizonyították, hogy bizony a kis puhatestűnek is megvan a magához való esze. Épp annyi, amennyire szüksége van. Vajon tényleg akkora galibát okozhatnak a kutyásoknak, mint amiről a rémhírek szólnak?!

 • Madárparadicsom Bécsben

  Madárparadicsom BécsbenSzeptember végén megnyitotta kapuit Ausztria legnagyobb "kalitkája" a bécsi Hirschstetten Állatkertben. A madárház 1.200 négyzetméteres területen nyújt otthont az Ausztriában honos madárfajoknak. A lakók elsősorban madármentő állomásokról kerülnek ide.

 • Elharapta egy kislány torkát a kutya Kijevben

  Ukrajna - Meghalt egy nyolcéves kislány az Ukrán fûvárosban, mert egy német juhászkutya átharapta át a torkát. A kutya gazdáját a sokk miatt elmegyógyintézetbe kellett szállítani.

 • Elefánt taposott halálra egy turistát Indiában

  Amsterdam – Feldühödött elefánt taposott halálra Indiában egy holland férfit, nyolc másik turista épp, hogy csak megmenekült – jelentette az ANP holland hírügynökség kedden.

 • Halott barátját őrizte az út szélén a kóbor kutyus

  Halott barátját őrizte az út szélén a kóbor kutyusA Tatabányai Tappancs Állatotthon szívszorító esete: "Telefonon kérték a segítséget, mégpedig abban, hogy három napja őrzi a halott társát egy kutya a Tarjából Héregre vezető úton. A menhely telítve van, de nem volt szívünk ott hagyni a kistestű fekete tacskó keveréket. A látvány megdöbbentett, hogy milyen hűségesen őrzi a kis szuka kutyust. Lám mire jó még a chip! A kutyus chipelve volt és a gazdája nagyon megörült mikor meghallotta, hogy meg van a szeretett kis kutyájuk, akit már napok óta keresnek. Füles végül hazakerült, de sajnos a másik kutyusban nem volt chip és remélhetőleg a teteme ártalmatlanításra kerül."

 • Megkezdõdött a floridai homárhajsza

  Amatõr homárhalászok ezrei vetették magukat a vízbe szerdán az amerikai Florida állam partjain az idei szabad rákfogási ünnepen: ez a hagyomány évente több ember - és csaknem 200 ezer ízletes tengeri állat - életébe kerül.

 • 1300 patkánnyal élt együtt egy férfi!

  Egy amerikai férfi vitorlásának kabinjában 37 patkányt és hat macskát foglalt le a rendõrség. A férfit bíróság elé állítják állatkínzás vádjával.

 • Medve rémítette meg a bevásárlókat az Egyesült Államokban

  Medve sétált be egy bevásárlóközpontba az Egyesült Államokban, ami miatt kiürítették az egész épületet.