rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A szûznemzés (parthenogenesis)

 • Share on Tumblr

  Az állatok egy nagy csoportja képes elraktározni a spermát, hogy késõbb is tudjanak szülni, tojni, petézni. Ez egy túlélõ stratégia, mert valószínüleg kevés a hím egyed egy populáción belül és a késõbbi szaporodás ne legyen veszélyben. A halaknál a cápáknál gyakori jelenség, de a guppiknál is megfigyelhetõ ez a jelenség.

  A hüllõvilágban is elõfordul: a korallkobra például 3-4 szer tesz tojást, egy párzás után.

  Ha viszont nagyon kevés hím van a populáción belül, akkor a faj túlélése érdekében a nõstényeknél elõfordulhat a parthenogenesis jelensége, vagyis a hímmel sosem találkozott nõstény szûznemzése.

  A szûznemzés (parthenogenesis) egy érdekes genetikai dolog, ami biztosítja az élõlény szaporodását, a hím párzása nélkül.

  Gondoljunk csak, az állatkerti komódói varánuszra (Varanus komodoensis), ami szintén szûznemzéssel jött világra, mondjuk nem tökéletes egyed, mert igen komoly gerinc hibája van, de mûködött a szûznemzés jelensége.

  A terrarisztikában sajnos nem tudom, hogy meddig képes szaporodni egy faj így, illeteve életképes utódokat produkálni.

  Mivel a szûznemzõs fajok -a skorpiók esetében- nem túl régóta vannak a magyar terraristák birtokában, ezért errõl pontos információ, illetve gyakorlati tapasztalat nem áll rendelkezésre.
  A jelenleg ismert skorpió faj, amely több mint 1500 db ezek közül csupán, 10 db szaporodik szûznemzéssel.

  Ezek a következõk:

  Ananteris coineaui
  Centruroides gracilis (Cuba)
  Hottentotta hottentotta
  Liocheles australasiae
  Tityus columbianus
  Tityus metuendus
  Tityus serrulatus
  Tityus stigmururs
  Tityus trivittatus
  Tityus uruguayensis

  A szûznemzés a gerinceseknél épp úgy meg találhatóak, mint az ízeltlábúaknál.

  Tehát:

  Parthenogenezis esetén a haploid ( haploid sejt: olyan sejt, amelyben a kromoszómák csak egy sorozatot képeznek. Ált. az ivarsejtekre jellemzõ, jelölése n. A sejtekre jellemzõ valamennyi gént egyetlen, ún. haploid sorozat tartalmazza.)petesejt valamilyen (pontosan nem ismert) hatásra hirtelen megduplázza a saját kromoszómáit és így létrehoz egy diploid sejtet, ami aztán ugyanúgy mint egy "normális" diploid sejt osztódni kezd.

  ( diploid sejt: olyan sejt, amelynek kromoszómáiból két azonos sorozat állítható össze. A testi sejtekre jellemzõ, a diploid sejtben valamennyi génbõl kettõ található, amelyek közül az egyik apai, a másik anyai eredetû. A diploid sejtek kromoszómáinak összege a fajra jellemzõ kromoszómaszám. Jelölése 2n.)

  A folyamat egyik hozadéka, hogy értelemszerûen csak a homozigótás-nem jöhet létre belõle: pörölycápáknál (itt, hasonlóan az emberhez XX a nõstény, XY pedig a hím genotípusa) nõstény, a ZW nem-meghatározási rendszert követõ hüllõknél pedig hím.

  ( homozigóta: olyan diploid (diploid sejt) vagy haploid (haploid sejt) egyed, amelynek génállománya a vizsgált génnek vagy géneknek azonos alléljait tartalmazza. Homozigóta az olyan génlókusz, amelyen a homológ kromoszómán azonos allélok vannak.)

  A parthenogenezis bármennyire is praktikusnak tûnik, igazából kényszermegoldás: ugyanis értelemszerûen, mint az aszexuális szaporodás többi formája hátrányokkal jár, hiszen a káros mutációk gyorsabban halmozódhatnak fel, a hasznosak pedig nehezebben terjedhetnek el. Arra jó, hogy a populáció létezésének napjait egy picit meghosszabbítsa (amíg végre meg nem jelenik egy hím), de hosszú távon nem menti meg õket.

  Nem véletlen, hogy nem ismerünk õsi parthenogenetikus fajokat, csak fiatalokat!

  A legtöbb gernices csoportban már dokumentáltak parthenogenezist, a porcoshalak ilyen szempontból kivételekvoltak. A másik csoport, mi magunk emlõsök vagyunk, de egy apró mechanisztikus okból kifolyólag nem is tûnik valószínûnek, hogy a közeljövõben emlõs-szûznemzésrõl olvashassunk.

  Ez azok pedig, az ún. "imprintig", ami miatt mind az anyai, mind az apai genom egy jelentõs része képtelen átíródásra az embriogenezis korai szakaszában. Márpedig mindkettõre szükség van, így hiába is történne meg a haploid-diploid átalakulás, a két azonos imprintinget hordozó anyai félgenom nem lenne képes a teljes fejlõdési program lefuttatására.

  Tehát, nem azt jelenti, hogy az adott fajnál nem létezik hím, hanem ez egy faj fenntartó szaporodási stratégia!

  Ha nem lenne ezekbõl a fajkból hím, akkor eltûnnének a Föld színérõl, mert hosszú távon nem képesek garantálni a megfelelõ genetikai állományt.

  Még annyi, hogy ha sok generáción keresztül nem történik hímmel párzás, akkor életképtelen, terméketlen utódokat fog a nõstény produkálni.

  Vagyis: elõbb utóbb kell egy hímmel párosodnia a nõsténynek, mert "elfogy" a faj.


  A növényeknél is gyakori jelenség a szûznemzés. Itt talán a legelterjedtebb az élõvilágban.

  A pollen sejtmagja a petesejttel nem egyesül, hanem a haploid nõi petesejtbõl haploid, nagyon vagy teljesen steril növény keletkezik. Elõfordul diploid (szomatikus) Szûznemzés is, amikor redukálatlan (diploid) petesejtbõl fejlõdik az utód. Számos növény esetében leírták a szaporodásnak ezt a módját (Triticum, Datura, Oenothera, Zea, Poa stb.). Ez a nõi Szûznemzés esete. Ismeretesek hím Szûzbemzés-ek (androgenezis) is, mikor a hím szülõ ivarsejtje fejlõdik embrióvá, anélkül, hogy a hím ivarsejt megtermékenyítette volna a nõi ivarsejtet (Fragaria, Vicia stb.). A növénynemesítésben van nagy gyakorlati jelentõsége (monoploid passzázs), mert beltenyésztés nélkül két lépésben tenyészthetõk ki teljesen homozigóta törzsek

  Egy érdekesség:

  A Wolbachia pipientis nevû baktérium ha megfertõzi a rovar sejteket (endoszimbionta), akkor képes "kényszerrel" parthenogenesist elõidézni.

  A különlegessége az, hogy megfertõzi az ováriumokat és a germinális vonal sejtjeit, vagyis a petesejtet és képes fura dolgokat tenni.

  A sejteket és embriókat megfertõzi és megöli a hím utódokat, vagy átalakítja õket és szûznemzésre serkenti az anyát!

  Ezzel tulajdonképpen hosszú távon kiírtja a fajt, a fent említett problémák miatt!

  Demeter Attila

  Forrás:

  hottentotta.com
  http://www.encyclopedia.com/topic/parthenogenesis.aspx
  http://www.answers.com/topic/parthenogenesis
  http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7122/abs/4441021a.html

  Általános állattan, Szent István Egyetem


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Az okos macska

  Tapasztalataim szerint buta macska nincsen, de Álarcos Bandika igencsak túltett a köznapi macskaeszességen és egérpecsenye-eszegetésen. Fehér bundáján, két szeme körül, fekete folt sötétlett, mint egy álarc, de cicajellemén senki sem találhatott volna foltot, még kevésbé feketét. Igaz, félbetyár házánál szolgált ez a becsületes egerészõ, de gazdája foglalkozásáról mit sem tehetett. Gazdája, Ravasztavasz Pali, pedig azért volt félbetyár, mert félig rablásból élt ugyan, de félig tisztességes munkából: favágásból, gombák, erdei gyümölcsök gyûjtögetésébõl-eladásából.

 • Elveszett majd megkerült egy mentõkutya Budapesten

  Elveszett egy aktívan dolgozó francia pásztor mentõkutya csütörtökön Budapesten a XVII. kerületben - közölte Balázs László, a Pannon Mentõkutyás Alapítvány elnöke. A Beauceron névre hallgató négyéves, sötét színû, nagyjából dobermann méretû eb kiszökött egy Jászberényi úthoz közeli kertbõl és követte gazdája nyomát a buszmegállóig. Mivel a gazdája korábban ott buszra szállt, elvesztette a nyomát.

 • Elpusztult a hétvégén tengerbe visszavezetett ámbráscet

  Elpusztult az az óriás ámbráscet, amelyet állatvédõk a hét végén vezettek vissza a nyílt tengerbe azt követõen, hogy partra vetõdött Nyugat-Jáva szigetén.

 • Nagy-Britannia lassan egzotikus állatparadicsom

  Nagy-Britannia lassan kezd egzotikus állatparadicsommá válni: van ahol törpekenguruk bukkannak fel az angol mezõkön, van ahol brazil földi malacok kocognak, és skorpiókért sem kell messzire menni.

 • A legelõ szarvasmarhák az eddig véltnél kevésbé ártanak az éghajlatnak

  Német kutatók szerint eddig jócskán túlbecsülték a szarvasmarhatartás éghajlatváltozásra gyakorolt hatását. Kínában végzett vizsgálatuk azt igazolta, hogy a szarvasmarhatartás nem növeli, sõt inkább csökkenti a légkörbe jutó kéjgáz mennyiségét.

 • Harcsa végzett a hõs horgásszal

  Vízbe fulladt Komlósy Gábor, miközben fárasztani próbált egy óriási harcsát. Az 53 éves horgászt, aki nem engedte a zsinórt, a Szamosba rántotta az állat.

 • Önkiszolgáló kutyamosó

  Két elzászi üzletember igen ötletes vállalkozást indított be: az autómosók mintájára csináltak egy hasonló elven mûködõ önkiszolgáló kutyamosót, mely a gazdikat megkíméli a kutyamosás sok kellemetlenségétõl.

 • Vízimentõnek csapott fel egy kismalac

  Vízimentõnek csapott fel egy malac. Egy fuldokló kecskegidát segített ki a partra egy tóból az Egyesült Államokban.

 • Megvakulhatnak a gyerekek a homokozástól

  Évente 6-8 gyerek vakul meg a homokozókban található állati eredetû ürülék miatt Magyarországon. A betegségért toxocare-pete a felelõs. A koszos játszótereken, és homokozókban rengeteg betegséget szedhetnek össze a gyerekek.

 • A legjobb állatos szelfik

  A legjobb állatos szelfikMint tették azt korábban már oly sokszor, az állatok most ismét bebizonyítják, hogy ők a világ legviccesebb és legaranyosabb fotóalanyai. A most következő fotóválogatás a legviccesebb állatos szelfikből válogat, melyek nem meglepő módon hatalmas népszerűségnek örvendenek a közösségi oldalakon. Mint láthatjuk, a kamerát kíváncsian vizslató, profin pózoló, vagy épp viccesen grimaszoló és igencsak döbbent arcot vágó fotóalanyokból sincs hiány. Míg egyes állatok kifejezetten utálják ha fényképezik őket, addig mások élnek-halnak egy új fotóért! :)

 • A 'lezser' patkányanyák kölykei okosabbak

  Albuquerque - A bébik számára fontosabb a megbízható gondoskodás, mint hogy állandóan mellettük legyen az anyjuk. Legalábbis a patkányok esetében így van, derül ki az új-mexikói egyetem kutatóinak tanulmányából, amelyet a "PloSone" címû szaklapban tettek közre. Azok a fiatal patkánykölykök ugyanis, amelyeket naponta rövid idõre elvettek anyjuk mellõl, késõbbi fejlõdésük során jóval okosabbnak bizonyultak, mint többi testvérük.

  Idõsebb korukra pedig jobban ellenállnak a stressznek, mint azok az egyedek, amelyeket kölyökkorukban állandóan õrzött az anyjuk.

 • Egyetlen macskával a fedélzetén repült Frankfurtból Prágába a CSA gépe

  Az állatot nem tudták elõcsalogatni, ezért törölni kellett a menetrend szerinti járatot

  Kényszerûségbõl egyetlen macskával a fedélzetén tette meg a Majna-Frankfurt-Prága utat a CSA cseh légitársaság egyik, eredetileg menetrendszerû járatnak szánt utasszállító repülõgépe.

 • A segélyhívót tárcsázta egy kutya Németországban

  Segélyhívást indított egy magára hagyott játékos kutya a németországi Lüchowban.

 • Medve támadott meg egy csipkebogyót szedő nőt

  Medve támadott meg egy csipkebogyót szedő nőtA csipkebogyót szedő fiatal hölgy csodával határos módon úszta meg szárazon a medvetámadást. Hatalmas lélekjelenlétre volt szüksége ahhoz, hogy túlélje a vérfagyasztó találkozást. Bal fülénél keresett fogást egy 25 éves csipkebogyó-szedő fiatalasszonyon egy medve Petropavlovszk-Kamcsatk város csendes-óceáni partszakaszán. A nőt sokakkal ellentétben nem bénította meg a pánikhelyzet, inkább erőt adott neki. Anasztaszija Grankina sikeresen kiverekedte magát az állat fogai közül, az újabb támadástól azonban már férje védte meg.

 • Étlen-szomjan hagyta a kertben a kutyáját - az állatorvos mentette meg

  A helyi állatorvos mentett meg egy hetek óta éhezõ-szomjazó kutyát 2011 júniusában Nyugotszenterzsébeten.

 • Elpusztult Prince Chunk

  Jobb létre szenderült Prince Chunk, aki az egyik legkövérebb macskaként vált ismertté pár évvel ezelõtt. Szívproblémák okozták a halálát, bár az utóbbi idõben sokat fogyott. Közben egy újabb tanulmány hívja fel a figyelmet az állatok körében is terjedõ elhízás veszélyeire.

 • Hatszor lõttek egy kutyába, mégis túlélte

  Hatszor lõttek egy kutyába az Egyesült Államokban, ám az mégis túlélte, méghozzá könnyedén.

 • Meghívó: Civil kerekasztal - Önkéntes szolgálatosok napja

  Az Orpheus Állatvédő Egyesület és a Mátrix Közhasznú Alapítvány az önkéntesség, mint társadalmi cselekvés témakörében tart nyílt napot, ahol fiatalok számára, illetve az önkéntes szolgálatosok számára szervezünk egy interaktív beszélgetési napot. Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Nyilvántartásban az olasz macskák

  Mikrochipes állatmegjelölési rendszert vezettek be Olaszországban a macskák számára. A cicák a kedvencei az olasz családoknak: a közel hét és fél millió macska vezeti a háziállatok rangsorát.

 • Fókák a kikötõben!

  Fókák tucatjai heverésznek a Baja California mexikói szövetségi államban fekvõ Ensenada kikötõjében. Több mint ötven fóka költözött a kikötõnek ebbe a részébe, mert eddigi lakóhelyük, egy öreg hajó, elsüllyedt.