2024.04.20. - Tivadar

Mesterséges megtermékenyítési program elefántoknak Thaiföldön

Bangkok - A világ elsõ mélyhûtött spermából származó elefántborjának születése szeptemberben várható Thaiföldön a helyi szakemberek által kidolgozott mesterséges megtermékenyítési program keretében.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A programtól nem csak a megcsappant elefántpopuláció növekedését remélik, de egyben a beltenyésztettség veszélyének minimalizálását is. Az elefántbikák nagyon nehezen kezelhetõk a párzási idõszakban, szállításuk emiatt rendkívül bonyolult és költséges. Ha az egymásnak szánt elefántpár tagjai egymástól távol nevelkedtek, amúgy sem biztos, hogy hajlandóak lesznek párzani. A sperma szállítása sokkal egyszerûbb, habár a vételnek és felhasználásnak egy nap alatt meg kell történnie. Két éve született Khun Plai, az elsõ mesterséges termékenyítésbõl származó thaiföldi elefántbébi.

A módszert továbbfejlesztve, szakembereknek mélyhûtött sperma felhasználásával sikerült vemhesíteni Phang Szaót, az észak-thaiföldi Csiang Mai város szomszédságában lévõ Me Szá elefánttábor egyik lakóját. Szeptemberben várható borjának születése. Mélyhûtött állapotban a termékenyítõ anyag 10-20 évig is eltartható. Ezt a módszert haszonállatok esetében már évtizedek óta rutinszerûen nagy sikerrel alkalmazzák.

Az elefánt 23 hónapos vemhesség után általában egy körülbelül 100 kg súlyú borjúnak ad életet.

Az elefánt a thaiföldi ember kedvence, egyben az ország nemzeti jelképe. Ezek a jóindulatú óriások régóta állnak szoros kapcsolatban az emberekkel. Korábban harci állatként használták õket, illetve az õserdõkben a fakitermelésben végeztek nehéz munkát. Manapság leginkább az idegenforgalomban szórakoztatják a vendégeket: turistákat visznek kirándulni, festenek, elefánt-bemutatókon vesznek részt. Az ormányosok újabban autista gyerekek kezelésében is közremûködnek. Sokan viszont - gazdájukkal együtt - koldulással tengetik életüket a nagyvárosokban, fõként Bangkokban.

Thaiföld elefántpopulációja az utóbbi idõben jelentõsen megcsappant, létszámukat ma már csak mintegy 5000-re becsülik: természetes életterük szûkült, de a rablógazdálkodás-szerû fakitermelés betiltása is hozzájárult ehhez.

A koldusbotra kényszerült elefántok nagyon erõs stressznek vannak kitéve: a hangzavar, a kemény, forró úttesten való járás, a szegényes takarmány és fõleg a szennyezett levegõ sokat árt nekik. "Az ormányuk egy roppant érzékeny szerv, és az autók kipufogógáza különösen nagy kárt tesz bennük" - magyarázta Prícsa Puangkam állatorvos. Sok esetben lesznek autóbaleset áldozati ezek a kedves behemótok. Adatok szerint több elefánt pusztul el, mint amannyi születik, emiatt csökkent a létszámuk. A stressz miatt alacsony a párzási kedvük.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra