2024.03.29. - Auguszta

Labdaként ugráló új halfajra bukkantak Indonéziában

Jakarta - Eddig nem ismert halfajra bukkantak Indonézia vizeiben. A külsõre is vicces faj példányai gumilabdaként ugrálnak az óceán mélyén - számoltak be a tudósok.

A szemétõl az uszonyáig vörösesbarna és barackszínû csíkokkal borított ördöghalra (Lophius piscatorius) még tavaly bukkantak rá egy utazásszervezõ megbízásából merülõ búvároktatók az Indonézia keleti részén fekvõ Ambon-sziget vizeiben.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A szervezõ kapcsolatba lépett az amerikai ichtiológiai (halismereti) társaság Copeia címû folyóiratával, amelynek e havi számában Ted Pietsch tanulmányban számolt be számolt be az új fajról. Pietsch DNS-tesztet végzett annak bizonyítására, hogy valóban eddig nem ismert fajról van szó.

Az ördöghal, amelyet a Washingtoni Egyetem kutatója a psychedelica névre keresztelt, a csáposhalfélék családjába tartozik. Más ördöghalakhoz hasonlóan testének mindkét oldalán úszók vannak, amelyek békalábhoz hasonlóvá alakultak. Az új faj azonban számos, korábban nem ismert viselkedési formát mutat - írja tanulmányában Pietsch.

Minden alkalommal, amikor a tengerfenékre érnek, úszóikkal lökik el magukat és préselik ki a vizet szûk kopoltyúikon, hogy tovább haladjanak. Ez, és az eltolódott farokúszó okozza viccesnek tûnõ furcsa és kaotikus mozgásukat.

A Conservation International természetmegõrzõ intézet tengeri programjának szakértõje izgalmas felfedezésnek nevezte az új faj megismerését.

Azt hiszem az emberek úgy gondolták, hogy az ördöghalak viszonylag jól ismertek, de egy ilyen új darab felfedezése tényleg nagyon lenyûgözõ. Ez egy nagyon érdekes állat - mondta Mark Erdman. Hozzátette: a hal csíkjai valószínûleg a korallok közötti bujkálást segítik.

A felfedezés arról árulkodik, hogy a régió rendkívül változatos, és még mindig sok az ismeretlen faj Indonéziában és a Korall-háromszög egészében - mondta a szakember.

Az újonnan megismert ökölnyi kocsonyás halnak vastag bõre van, amely megvédi a borotvaéles koralloktól. Feje lapos, szemei az emberéihez hasonlóan elõre néznek, és nagy, tátogó szája van.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra