2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Nagy a kereslet az elefántcsontok iránt - kihalnak az elefántok?

Az elefántcsont iránti növekvõ kereslet veszélyezteti az ázsiai elefántokat

Szingapúr - Az elefántcsont iránti kereslet, az elefántagyar árának jelentõs megnövekedése veszélyezteti a még meglévõ indokínai elefántpopulációt - mutatta ki a vadvilági kereskedelmet ellenõrzõ hálózat, a TRAFFIC által készített tanulmány.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A hétfõn közzétett jelentés szerint az ellenõrzés alá vont 699 vietnami bolt 11 százalékánál találtak elefántcsontból készített termékeket, mintegy 2500 darabot. A nyers elefántcsont nagy része állítólag a szomszédos Laoszból származik, a maradék Vietnam és Kambodzsa területérõl. Afrikai elefántok agyaraira azonban nem bukkantak a kutatók.

"Ez az aggasztó tendencia is azt mutatja, hogy még nagyobb erõfeszítéseket kell tennünk, a már amúgy is törékeny állapotban lévõ ázsiai elefántpopuláció megmentése érdekében" - mondta Azrina Abdullah, a TRAFFIC délkelet-ázsiai képviseletének vezetõje.

A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint Laoszban legfeljebb ezer, Vietnamban pedig maximum százötven elefánt él.

A TRAFFIC egy korábbi jelentése bizonyítékokat is talált arra, hogy ázsiai elefántokat, illetve azok agyarait csempészik ki Mianmarból. A mostani eredmények pedig kimutatták, hogy az egész világot tekintve, valószínûleg Vietnamban a legmagasabb az illegálisan megszerzett elefántagyar ára, kilogrammonként eléri akár az 1500-1900 dollárt (350-450 ezer forint) is. "A kereslet növekedése miatt az árak is tovább fognak emelkedni" - tette hozzá Abdullah.

A legfõbb vásárlók Kínából, Thaiföldrõl, és Európából érkeznek, de éppúgy akadnak érdeklõdõk a helyiek között is. "Az elefántcsont kereskedelem 1992 óta illegális Vietnamban, ám létezik egy kiskapu a törvénykezésben, mely a boltok számára továbbra is engedélyezi a betiltás dátuma óta megmaradt ilyen típusú termékek árusítását. Ez pedig lehetõvé teszi a tulajdonosok számára, hogy illegálisan, frissen faragott csontokkal töltsék fel raktárjaikat újra és újra" - közölte a TRAFFIC.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra