2020.12.02. - Melinda, Vivien

A tücsök és a hangya: kisebb a különbség, mint gondoltuk

Róma - Tudományosan kisebb a különbség a tücsök és a hangya között, mint azt a mese sugallja: a hangyák a "lusta" tücskökhöz hasonló hangokkal kommunikálnak - állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói.

A Science címû folyóiratban megjelent tanulmány megállapítja: a hangadás a boly szociális életének egyik alapvetõ szervezõereje.
A hangyák rendelkeznek "ciripelõkészülékkel", amelyrõl korábban azt hitték a tudósok, hogy az apró rovarok ezt csak veszély esetén használják egymás figyelmeztetésére. A brit tudósok vizsgálata azonban megállapította, hogy a hangadás a kommunikáció egyéb formáiban is szerepet játszik.

A királynõk testalkata teljes mértékben eltér a kolónia többi tagjáétól, így õk a dolgozókétól teljesen eltérõ frekvencián képesek "muzsikálni".

A kutatók egy miniatûr mikrofon segítségével rögzítették a hangyák hangjait. Ha a királynõ hangját bejátszották a dolgozóknak, azok egyesült erõvel siettek "õfelsége" - illetve ebben az esetben a hangszóró - köré, hogy õrt álljanak körülötte.

A zoológusok a fenti tapasztalatok alapján leleplezték egy lepkefaj - a sztyeppvidéki hangyaboglárka (Maculinea rebeli) - titkát is. A lepkék képesek a hangyakirálynõk hangját utánozni (nem pedig a hangyák kémiai jelzõanyagait, mint korábban vélték), így sértetlenül bejuthatnak és beköltözhetnek a bolyba, annak éléskamráit dézsmálhatják, a dolgozók pedig ugyanúgy "kényeztetik" õket, mint a kolónia vezérét.
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra