2024.03.29. - Auguszta

Kerítéssel védenék a fertõzéstõl a tasmániai ördögöt

Canberra - Kerítéssel védenék a tudósok a fertõzéstõl az erszényes, más néven tasmániai ördögöt (Sarcophilus harrisii), mert az igen vad, rókaszerû ragadozót a kihalás fenyegeti az érintkezéssel terjedõ, s a pofájukon manifesztálódó rosszindulatú daganat miatt.

A tasmániai ördög az emlõsök osztályába, ragadozó erszényesek rendjébe és a erszényesnyestfélék családjába tartozik.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetén él. Testhossza 57-65 centiméter, magassága 30 centiméter, súlya pedig eléri a 11,3 kilogrammot. Jellegzetes a fekete szõre, átható bûze. Mivel húsevõ, erõs állkapcsa van. Latin elnevezését, a Sarcophilus harrisii-t, ami fordításban annyit jelent, hogy Harri húsimádó állata, annak a kutatónak a neve után kapta, aki elsõként tanulmányozta a tasmániai örödögöt.

A rosszindulatú tumort párzás közben, vagy az élelemért való marakodás közben egymást összeharapdálva terjesztik. A daganat 1996-os felfedezése óta a tasmániai ördög korábban 140 ezresre becsült populációja 64 százalékkal csökkent. A szakemberek szerint amennyiben nem tesznek valamit, az erszényes ördög 20 éven belül eltûnik természetes élõhelyeirõl.

Az elmúlt három évben az ausztráliai állatkertekben elindított tenyésztési programnak köszönhetõen 170 tasmániai örödög született. Felvetõdött annak a lehetõsége is, hogy egy vadon élõ kolóniát létesítenek a lakatlan Maria szigeten, ám elvetették e tervet, mivel a tasmániai ördög veszélyeztetné a sziget egyedülálló madár- és rovarvilágát.

A kutatók sokáig Cedricben, a fiatal hímben bíztak, akinél a laboratóriumi vizsgálatok a tumorral szembeni természetes immunitást mutatták ki. Ám egy hónapja Cedric egy másik, mutálódott kórokozótörzzsel fertõzõdött meg.

A legújabb elképzelések szerint 90 centiméter magas dupla kerítéssel vennék körül Tasmánia északnyugati részét, amely az egészséges populációnak ad otthont. Nick Moonie ausztrál biológus azonban arra figyelmeztet, hogy a keríts csapdába ejthet más állatokat, olyanokat, mint a hangyászsün vagy a wallaby.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra