rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A majomról, aki katona akart lenni

 • Share on Tumblr

  Írta és szerkesztette: Lelkes Miklós

  Egy tudós az inasára, Vékonyka Jánosra bízta a majmát, õ pedig elutazott Afrikába.
  A majom nem nagyon fogadott szót az inasnak.Egy óvatlan pillanatban megszökött, besétált a városba.Séta közben megéhezett.Szembe jött vele egy agárkutya, attól tudakolta:

  - Te hol eszel?
  - A laktanyában, a katonáknál - válaszolta a kutya.Oda járok be mióta meghalt a gazdám, ott mindig van ennivaló.A tisztek nagyon szeretnek.
  - Jó dolga van a katonáknak? - kérdezte a majom.
  - Szerintem jó lehet - válaszolta a kutya.A katona ingyen kap enni, nem kell fizetnie a szállásért sem.Amíg élt a gazdám, gyakran mondogatta: "Gyöngy élet a katonaélet..." Hadnagy volt valamikor, nekem mindig hagyott a húsos csontokból.Azt is mondogatta: "Ily szép kutyusnak, ki hadnagy, húsos csontból nagyot meghagy." Kár, hogy meghalt!
  A majom gondolt egyet, mivel éhes is volt: jelentkezett a laktanyában, hogy katona akar lenni.A kapitány nevetett:
  - Dicsõ dolog katonának lenni, de nem könnyû mesterség!Szerinted bírni fogod?!
  A majom arra gondolt: bármekkora adagot kap is majd a konyhán, bírni fogja.
  No de a reggeli ideje már elmúlt, az ebéd pedig még odébb volt.A majmot beállították a többi katona közé a sorba, gyakoroltatták vele a menetelést.Ez nem nagyon sikerült a majomnak.Sokszor lépés helyett az elõtte levõ katona bakancsára ugrott.A többi katona nevetett, de az õrmester folyton ráüvöltött,
  hogy lépjen a többivel egyszerre.Hozzátette a nótából: "Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére..."
  Elérkezett az ebéd ideje.A majom is kapott babgulyást a csajkájába, gyorsan befalta, de nem volt elég neki, ezért kérés helyett csak megmerítette katonai evõedényét a leveseskondérban.Hát erre nagyot ütöttek a kezére a merítõkanállal!
  Délután az õrmester a fegyverforgatást gyakoroltatta a katonákkal.A majom is kapott egy puskát, persze, töltény nélkül.Igen kíváncsian nézegette egy ideig, de amikor már egy órán át cipelnie kellett a nagy melegben, valamint különbözõképpen fogni, tartani, hát erõsen megunta a dolgot.Ki is fáradt bele.Szerencséjére az õrmester rövid pihenõt rendelt el.A majom egy fának támasztotta a puskát, otthagyta, õ maga pedig elment a közeli bokorhoz, leheveredett, elaludt.Úgy horkolt, hogy még a bokor ágai is belerezegtek.
  A sorakozónál nem jelentkezett, így minden kiderült.Büntetésül bezárták a laktanya egyik sötét termébe.Az volt a fogda.
  Ezt még csak kibírta volna a majom, de a fogdában levõk vacsorája szûkösebb volt a többiekénél, nem hoztak neki mást, mint egy szelet kenyeret, meg egy kis levest.A soványka vacsora miatt a majom igen mérges lett, kiabálni kezdett:
  - Nem akarok katona lenni!
  A kapitány meghallotta.Nevetett, és így szólt:
  - Ki kell várnod az obsitod!Az obsit a katonaságtól való elbocsátó levél.
  A majom szerencséjére másnap jelentkezett érte a laktanyában a tudós inasa.A kapitány átnézte a tudós inasa által hozott iratokat és így szólt:
  - Rendben van, kiadom a majmot, mivel igazolta: a tudósé, és magára bízta.Ám az iratokból azt is megállapítottam, hogy maga, Vékonyka János úr, katonaköteles.Egy óra múlva jöjjön vissza, utána itt kell maradnia!
  Szegény Vékonyka Jánost, az inast beöltöztették katonának, két hétig meneteltették, gyakoroltatták vele a fegyverforgatást, futni, kúszni, mászni, rohamozni kellett neki a laktanya gyakorlóterén.Ám két hét múlva õt is utólérte a szerencse.A tudós hazatért Afrikából, és elintézte, hogy az inas is megkapja az obsitot.Vékonyka János ezt követõen még hûségesebben szolgálta a tudóst, de idõnként vádlóan nézett a majomra:
  - Ej, azt a krajcigmancigfrányafüttyösfeneséged, te nyugtalanító széltoló!Két hétig kellett masírozgatnom miattad annak a poros laktanyának az udvarán, hogy az a...!
  A majom ilyenkor bûnbánó arcot vágott és behúzta fülét-farkát.
  Egy idõ után a majom ismét találkozott az agárkutyával.
  - No jelentkeztél katonának?! - kérdezte tõle a kutya.
  - Jelentkeztem, - válaszolta a majom - de már megkaptam az obsitom. Könyörögtek ugyan, hogy maradjak náluk, hamarosan hadnaggyá is kineveznek, de nem egyeztem bele.Nehéz a puska, folyton ide-oda kell menetelni, aminek semmi értelme, és a vacsora olykor csak egy szelet kenyér, meg egy kis leves.Ha valaki elmegy a bokorba, hogy egy kicsit kipihenje magát, hát rögtön viszik a sötét terembe.Szerettem volna pedig megtudni, hogy milyen is az a háború, - de kinek van kedve odáig menetelni ilyen kutyamelegben?!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Élõ vaddisznókat tartott otthonában egy csöglei férfi

  Élõ vaddisznókat és több tucat szarvasagancsot találtak a rendõrök egy csöglei férfi otthonában.

 • Kétezer egzotikus állat veszett oda egy madridi tűzvészben

  Mintegy kétezer állat, mérges kígyók, leguánok, tarantulák lelték haláluk abban a tűzben amely egy madridi ipari parkban következett be. Többségük füstmérgezés áldozata lett.

 • Kutyapszichológiát tanulnak a postások

  A tanfolyamot elõször 2001-ben szerveztek a német postásoknak, s azóta mintegy 80 ezer dolgozó kapott képzést.

 • Karácsonyi ajándékozás az Illatos úti menhelyen

  Karácsonyi ajándékokat kaptak kedden az Illatos úti Állategészségügyi Telep négylábú lakói a Fõvárosi Közterület-fenntartó Vállalat jóvoltából.

 • Elkanászodtak a texasi disznók

  Annyira "elkanászodtak" és elszaporodtak Texasban az elvadult házi sertések, hogy az állam háborút hirdetett ellenük.

 • Gyilkoltak a megvadult kutyák

  Megölt egy kisebb házõrzõt, majd az ólban tartott disznókra is rátámadott két nagy testû, megvadult kutya Nyírbátorban - értesült a HavariaPress.

 • Megmentik az ördögöt!

  Ausztrál kutatók összefogtak a világ számos pontján lévõ állatkertekkel és természetvédelmi parkokkal, hogy megpróbálják megmenteni a híres erszényes vagy tasmán ördögöt. A világ legnagyobb erszényes ragadozóját rejtélyes arctumor tizedeli. A szakértõk attól tartanak, hogy 30 éven belül kipusztulhat a rendkívüli állat. Abban reménykednek, hogy ha kitelepítik Tasmániából az egészséges példányokat, akkor gondoskodnak a faj jövõbeni fennmaradásáról.

 • Veszett denevérek támadnak

  A perui lapokban egy idõre megfeledkeztek az áprilisi elnökválasztásokról, mert az ország õserdei területein terjed a veszettség a megvadult denevérek harapásai miatt. A denevérek már nemcsak állatokat, hanem embereket is megtámadnak, hogy a vérüket szívják.

 • Meghívó: Civilek piaca

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkonnal vesz részt a Civil Piac egész napos rendezvényen. Az Egyesület munkatársai érdekes és hasznos lehetőségekkel várják a nagyszámú érdeklődőt. Környezeti, szociális, társadalmi programokhoz való hozzászólásra, konzultálásra, eszmecserére lesz lehetőség. A civil lakosság belekóstolhat a szervezetek munkásságába, megismerheti a fontos témaköröket.

 • Sem élve, sem holtan nem hagyhatják el Egyiptomot a krokodilok

  Legyenek élõk, vagy holtak, a nílusi krokodilok nem hagyhatják el Egyiptomot - döntöttek a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláíró országai csütörtökön a Katar fõvárosában, Dohában zajló nagyszabású konferencián.

 • A majmok is tudnak hisztizni

  A majmok is tudnak hisztizniHasonlóan a legtöbb emberhez, a csimpánzok érzelmi reakciói is intenzívek, ha a bukás kockázatával kell szembenézniük - derül ki a Duke Egyetem kutatóinak kísérletéből. A szakemberek olyan játékokat fejlesztettek ki az emberszabásúak számára, melyben jutalomfalatot nyerhetnek, ha jól választanak. Amelyik nem nyert, a vágyott banánszelet helyett egy darab uborkát kapott, közülük néhány erre olyasmit tett, ami az emberi düh majomváltozata lehet. Az emberi viselkedés gyökereinek megismerése céljából kétféle játékok találtak ki.

 • Lerágta gazdája fejét a kutya

  Gyilkosságnak vélte elõször a rendõrség annak a férfinak az esetét, akit fej nélkül találtak meg barcelonai lakásában.

 • A gazdi felháborodott, nem maradhat a garázsban az oroszlán

  A szomszédok az állat üvöltésére panaszkodtak

  Oroszlánt talált a rendõrség egy Rio de Janeiró-i ház garázsában.

 • Két új békafajt fedeztek fel Panamában

  Két új békafajt fedeztek fel Panamában az amerikai Smithsonian Intézet trópusi kutatásokat végzõ szakemberei.

 • Baseballsztár lett a kutyakergető hős cicus

  Baseballsztár lett a kutyakergető hős cicusA Tara névre hallgató állat május 13-án mentette meg négyéves gazdáját egy rátámadó kutyától. A gazdája megmentése révén sztárrá vált macska végezte el a nem hivatalos kezdődobást egy kedd esti amerikai baseball mérkőzésen. A Tara nevű állat a Bakersfield Blaze és a Lancaster JetHawks mérkőzésén a családfő ölében ülve "hajította" el a horgászzsinórra erősített labdát, míg a meccs igazi kezdődobását gazdája, a négyéves Jeremy végezte el. A bakersfieldi hőstettet a biztonsági kamerák rögzítették.

 • A kis bulldog kergette el a két medvét

  A kis bulldog kergette el a két medvétA kaliforniai Monrovia a település azt hirdeti, hogy itt aztán igazán közel lehet az ember a természethez, sőt néha túl közel is. A videót készítő férfi azért szerelt például biztonsági kamerát a bejárati ajtó fölé, mert zavarta, hogy medvék garázdálkodnak a kertjében, és meg akarta őket figyelni. Arra viszont ő sem számított, hogy a kb. 10 kilós francia bulldogjáról készül majd felvétel, ahogy két, egyenként kb. 50 kilós medvebocsot is kikerget az udvarról. A felvételen látható bocsok barnák, de nagyon nagy valószínűséggel kaliforniai fekete medvékről van szó, a környéken ez az egyetlen medvefaj, viszont a neve ellenére vannak barna árnyalatú változatai.

 • Leharapta gazdája orrát a kutya

  Róma - Sürgõs kutyafogáshoz hívta ki a rendõrséget egy olasz nõ, mert uszkárja leharapta az orrát.

  Az eb 34 éves gazdája ágyában szerezte meg az orrot, majd zsákmányával kirohant a kertbe. A rendõrök nem vették viccnek a segélykérést, kimentek az észak-olaszországi Forliban lévõ címre és buzgón hajkurászták a kutyát, mígnem sikerült visszaszerezniük tõle az orrdarabot.

 • Meghívó: Tematikus beszélgetési kör

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Csermely tematikus beszélgető kört tart. A program célja, hogy a gyermekek mindennapi életében a környezettudatos szemlélet és az állatok védelme aktív szerepet kapjon. A program során a gyerekek a beszélgetéssel egybekötött természetismereti és állatvédelmi előadáson állatos kiadványokat kapnak. A részvétel az iskola keretein belül.

 • Elõször született magyar állatkertben szõrös tatu

  Elõször született magyar állatkertben sörtés armadilló, azaz nagy szõrös tatu (Chaetophractus villosus), a különleges szaporulattal a miskolci intézmény dicsekedhet. Két hónappal ezelõtt, szeptember 2-án a Miskolci Állatkert Trópusi-házában született a nagy szõrõstatu-pár, Dömpi és Sophie fiú utóda.

 • Kakadutojást csempészett a gatyájában

  Elfogták azt a csempészt, aki egy ritka védett madárfaj tojásait akarta átcsempészni Sydney-ben. A vámnál arra lettek figyelmesek, hogy Wayne Floyd nadrágja a hasa alatt feltûnõen kidomborodik, ezért úgy döntöttek alaposabban kivizsgálják.