rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A vadásztársaság

 • Share on Tumblr

  Írta és szerkesztette: Lelkes Miklós

  Agárkutya kóborolt.Találkozott egy sziámi macskával.Kérdezi a macska:
  - Van gazdád?
  - Volt, - felelte a kutya - de meghalt.A nevem Bagaraki Aladár.
  - Ez történt az én gazdasszonyommal is - mesélte a cica.Jó asszony volt pedig.Valamikor színésznõ is.Õ adta a nevem: Pipecperec Pimpinella.Tréfásan olykor hozzátette: a szalámiszeretõ sziámi.

  - Az én gazdám is jó volt, amíg volt - szomorkodott a kutya.
  Mentek tovább, sûrû erdõhöz értek, az erdõben pedig házikóhoz.Látszott rajta az idõ vasfoga, de még nem nagyon.Nem lakott benne senki.
  - Költözzünk e házba és éldegéljünk vadásztársaságként - mondta a kutya.Az én gazdám is vadásztársaságos volt.Jó ember.
  - Rendben! - nyávogta rá a cica.Én egerekre vadászom, te meg nyulakra. Minden egér fele a tiéd, minden nyúl fele az enyém.
  No a macska fogott egereket, idõnként még egy-egy mókust is bundátlanított, de az agárnak ritkán sikerült nyulat zsákmányolnia.Idõnként búsan felsóhajtott:
  - Hej, amíg a gazdám élt, nem ilyen volt a kutyaéletem! Több volt a húsos csont, kevesebb volt a bús gond...
  Egyik nap egeret keresett a macska, de egy szamócaszedõ lányt talált.Gondolta: a leány kosarában talán más is van, mint szamóca.Jól gondolta.Kapott egy kevés sonkát, de a keveset is meg kell becsülni, fõleg, ha sonka.A leánynak megtetszett a cica, követte, így értek el az erdei házikóhoz.
  - Nocsak! - mondta a leány.Csinos házacska, rendbe lehetne hozatni.
  A házból kijött a kutya és nézte a leányt, barátságosan, nagy szemekkel.A leány neki is adott egy kis sonkát és így szólt:
  - Kissé szomorúaknak látszotok!Az én nevem Vidám Éva.Rossz lehet nektek így, gazda nélkül, ebben a gyönyörû, mesebeli erdõben.Néhány hétig be-benézegetek hozzátok.Itt fogok dolgozni a Hakkalkappusz utazásain.Jó lesz?
  A cica rányávogott, a kutya rávakkantott.Persze!Azt nem tudták ugyan, hogy mi a csudát kell érteni Hakkalkappusz utazásai alatt, de jó leány az, akinek sonkaszagú a kosara...az jöhet!
  Nem csalódtak reményeikben.A leány minden nap hozott nekik valamit: sonkadarabkát, kolbászvéget, hurka töltelékmaradványos bõrét és még a saját ebédjébõl is adott egy-egy falatot.Kitakarította a házikó két szobáját, kihozta az asztalt a szabadba és nekiállt valamit papirosokra körmölgetni. Ha az állatok tudtak volna olvasni, és illetlenül beletekintettek volna a papírosokba, akkor rájöhettek volna: a Hakkalkappusz utazásai egy készülõ meseregény...Ám nem követtek el ilyen illetlenséget.Igaz, olvasni sem tudtak...
  A kutya és a cica egyre vidámabb lett Vidám Évike látogatásaitól.
  Egyik nap, miközben Évike buzgón körmölgetett, csinos fiatalember jelent meg és köszönt oda udvariasan a leánynak.Bemutatkozott: õ Kippenkopp Ferenc, aki ezen a hipp- hopp ösvényen, bármennyire szégyelli, eltévedt.Megpihenhet itt egy kicsit?
  Vidám Évike ehhez hozzájárult.A kutyus és a cica szintén, különösen amikor Kippenkopp Ferenc tarisznyája kinyílt és kiderült: számukra is akad ott egy-két jó falat.A fiatalember vidám történeteket mesélt, ezek igen tetszettek a leánynak. Talán egyedül Hakkalkappusz úr méltatlankodhatott, mivel a leány aznap már egy sort sem írt le, úgy elszaladt az idõ, és így ennek a tudós mesefigurának ott kellett várakoznia a tengerparton, tudomány és hajó nélkül...
  Alkonyattájt a leány megmutatta a legénynek merre van Fecskefalva, de az - nem különös? - mégis elõbb a leányt kísérte haza Kürtöskerekerdõbe.
  A következõ napon is megjelent a legény.A leány nevetett:
  - Megint eltévedt az úr?
  - Utólag kiderült: a múltkor sem tévedtem el, mert az az okos ösvény ide hozott - mosolygott legényesen, de kevéssé rejtélyesen Kippenkopp Ferenc.Ma is megpihenhetek egy kicsit?
  A kutya és a cica a tarisznyát nézte, a legény pedig megértette ezt a beszédes nézést.Kaptak egy kis finom húsos szalonnát.Jól telt a délután, egyedül Hakkalkappusz úrral történt további méltánytalanság, mert Vidám Éva aznap sem írt egyetlen sort sem, így e kedves mesefigura tovább üldögélhetett a tengerparton, azaz a papírlapon, tétlenül...
  Így ment ez hetekig.Egyszer azt mondta a leány:
  - Ez az erdõ olyan szép, hogy életem végéig eléldegélnék itt!
  Kippenkopp Ferenc szíve nagyot ugrott, izgatottan felállt:
  - Kedves Éva, én szegény ember vagyok ugyan, de azért annyira még telne, hogy egy kicsi, mondjuk tizenkét szobás, kastélyocskát építtessek itt, e házikó helyén vagy mellette, ha...Sejted, hogy miért éppen Neked mondom ezt?!
  - Be kell vallanom valamit - pirult el Évike.Lehet, hogy nem fogod helyeselni. Én írónõ szeretnék lenni, most éppen a Hakkalkappusz utazásait írom. Megbocsátanád egy lánynak az ilyen tollforgatást?
  Az egyelõre még legény Ferenc megcsókolta Éva kezecskéit és nevetett:
  - Teljes szívembõl!Te írónõ szeretnél lenni, a Pókoshókuszidelógusz Könyvkiadó és Fõnyomda, amelyik már ismeri az újságokban megjelent néhány remek meséd, és amelyiknek én vagyok az a kissé különc tulajdonosa, viszont szeretné kiadni a Hakkalkappusz utazásait, a tulajdonos pedig szeretné abbahagyni ezt a legényéletet és neked adni a szívét, a Te szívedért, kezedért cserébe, Évike! Remélhetek?!
  - Majd meglátjuk! - nevetett Évike, de olyan boldogan, hogy az a nevetés igencsak reményt öntött Ferenc szívébe.Az állatok Évike kosara és Ferenc tarisznyája felé nézegettek, mert ünnepélyes pillanatokban sem szabad megfeledkezni a bendõcskérõl.Nem nézegettek hiába!
  Ebben a mesében senki sem csalódott meg reményeiben, még a mesés jövõt illetõen sem, mert idõ múltával Évike és Ferenc két kisleánya és két kisfia remekül eljátszott Bagaraki Aladárral, az agárral, Pipecpepec Pimpinellával, a cicával, meg a kis akarakkal, kiscicákkal, és a hozzájuk csatlakozott többi kedves kis csirkefogóval.
  Egyedül szegény Hakkalkappusz úrnak kellett megtanulnia: a türelem rózsát terem, de idõbe telik, amíg bekövetkezhet a rózsaszüret. Sokáig csak üldögélt-üldögélt a tengerparton, vagyis a papiroson...Ám egy napon Kippenkopp Ferenc gyönyörû felesége gondolt egy nagyot, elõvett egy köteg papirost és nekiállt a meseregény-írásnak.No most csodálatos kárpótlást kapott a tudós Hakkalkappusz úr: elutazhatott kalandokban bõvelkedõ világútjára!
  A könyv megjelent, díjat nyert.Éva azonban annak a hatalmas rózsacsokornak örült legjobban, amit férjétõl, meg gyermekeitõl kapott kapott, csókok kíséretében.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Hídról dobta a folyóba a kutyáját

  2010-ben sorra érkeznek a hírek különbözõ, állatokkal szembeni brutális aktusokról. Az õrült angol nõ, és az idióta kamasz után íme egy Shane Rushing nevû férfi, aki a kiskutyáját dobta egy magas hídról a texasi Trinity folyóba.

 • Brutális állatkínzás - 10 napig élelem és víz nélkül, bezárva hagyta kutyáit

  A keszthelyi nõ azután kezdte hanyagolni a két cane corso fajtájú ebet, hogy férje börtönbe került. A kutyák testsúlyuk felét leadták, bõrük és szemük kiszáradt, mire kiszabadították õket.

 • Mikrochipeket kapnak az orosz kutyák

  A csúcstechnológia segítségével akar rendet tenni a moszkvai kóbor kutyák világában a városi vezetés: az állatok bõrébe a legfontosabb adatokat tartalmazó mikrochipeket ültetnek.

 • Lelkes Miklós: A pimpalai medve

  Volt egy medve, aki már bocs korában kikerült az erdõbõl. Sok mindenre megtanították a cirkuszban. A medve imádta a cirkuszt. A furasátoros vállalkozás azonban tönkrement, így került egy magánállatkertbe, ahol ketrecében gyakran magánkívül volt az unalomtól.

 • Elszabadult ló okozott kavarodást Orosházán

  Elszabadult egy ló pénteken Orosházán. Az állatot egy kocsi elé fogta be a gazdája, és egy Zombai utcai kovácsmûhely felé haladtak.

 • Száguldó autók közül mentette ki a kisbocsot az anyamedve

  Száguldó autók közül mentette ki a kisbocsot az anyamedveAkár tragédia is történhetett volna az egyik kanadai autópályán, miután egy medvebocs véletlenül a sztrádára keveredett. Végül azonban a kis kódorgót anyukája megmentette a száguldó autók elől. Megható pillanatokat sikerült megörökítenie egy férfinak az egyik kanadai autópályán. Ricky Forbes a Brit Kolumbia délkeleti részén található Kootenay Nemzeti Park közelében haladt autójával, amikor arra lett figyelmes, hogy egy medvebocs a sztráda kellős közepén esik-kel és próbál kitérni a száguldó kocsik elől.

 • Kutyapszichológiát tanulnak a postások

  A tanfolyamot elõször 2001-ben szerveztek a német postásoknak, s azóta mintegy 80 ezer dolgozó kapott képzést.

 • Tragédia: Több száz rénszarvas fulladt vízbe! (szörnyû képpel)

  Az állatok egy befagyott tó közepén megtorpantak...

  ...és a háromezer rénszarvasból álló csorda alatt beszakadt a jég.

  Több száz rénszarvas fulladt vízbe Svédország északi részén, amikor a téli legelõre vonuló csorda alatt beszakadt a jég.

 • Több száz állatvédõ tüntetett Pamplonában a hagyományos bikafuttatás ellen

  Több száz állatvédõ tüntetett Pamplonában az észak-spanyolországi város hagyományos bikafuttatása ellen.

 • Mûsasokkal próbálnak vonzani igaziakat

  Mûsasokkal próbálnak letelepedésre csábítani valódi halászsasokat Anglia déli részén.

 • Íjjal lõtték meg a vadászkutyát

  Elfogta a rendõrség azt a férfit, aki a gyanú szerint íjjal lõtt meg egy vadászkutyát Nyíregyháza külterületén.

 • A Talió elv - ez lenne a megoldás?

  Mi is az a Tailó elv?
  Jelentése "lelket lélekért" vagy másképpen "szemet szemért" elv.

  A legtöbb ember számára ismeretes ez a fogalom: szemet szemért, fogat fogért. Napjainkban sajnos egyre többször hallhatjuk a hírekben, hogy egy védtelen állat, már megint egy ember áldozatává vált.

 • Olvasók

  Talált egy könyvet a majom:
  - Tudós leszek! Kiolvasom!
  A könyvbõl ki mit olvasott?
  Fülbe hulló mak-mak-makot!

 • Elválaszthatatlan lett megmentőjétől az örökbefogadott kutyus

  Elválaszthatatlan lett megmentőjétől az örökbefogadott kutyusNem győzi ölelgetni új gazdiját, Russ, a menhelyről örökbefogadott kutya. A hálás pitbull amikor csak teheti odabújik szeretett gazdájához, Kayla Filoon-hoz, akinek még a házimunkában és a beadandói megírásában is szívesen segít. A kutyus mindenhová követi az egyetemista lányt, aki azonnal tudta, hogy magához fogja venni Russ-t, ahogy meglátta. Kayla egy philadelphiai állatmenhelyen önkéntes kutyasétáltató. Itt ismerte meg Russ-t, aki nagyon rossz állapotban került a menhelyre: nagyon gyenge és sovány volt amikor bevitték, és számtalan sérülés borította a testét.

 • Egy új ragadozó dinoszauruszfajt fedeztek fel

  A gyûrûk urából ismert Szauron démoni szeme után neveztek el egy új ragadozó dinoszauruszfajt, mely 95 millió évvel ezelõtt élt Észak-Afrikában.

 • Betonhoz kötött kutyát akart a folyóba dobni

  2008.06.09-én hétfõn Nyíregyházától körülbelül 50 kilométerre fekvõ Vásárosnaményben (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében) állatkínzás történt. A hídról akarta a Kraszna folyóba dobni kutyáját egy idõs férfi. A 70 éves bácsi betontömböt kötött az állat nyakába, és már éppen a vízbe dobta volna, amikor két szemtanú (egyikük szolgálaton kívüli rendõr) megakadályozta.

 • Bálnával ütközött a kenu, a hajós életével fizetett

  Bálnával ütközött egy kenu az egyesült államokbeli Massachusetts partjainál, a hajós életével fizetett, vízbe fúlt.

 • Egy teniszlabda okozta a víziló halálát

  Egy teniszlabda okozta a víziló halálátLenyelt egy teniszlabdát és elpusztult egy víziló a frankfurti állatkertben. A Maikel nevű állatnak elzáródott a bele a labdától – közölte pénteken a németországi intézmény, amely azt gyanítja, hogy egy látogató dobta a 39 éves bika szájába a teniszlabdát. Az állatkert ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A gondozók vasárnap észlelték, hogy Maikellel nincs minden rendben. Az állatorvosi kezelés ellenére a több mint kéttonnás víziló csütörtökön elpusztult. A teniszlabdát a pénteken elvégzett boncolás során fedezték fel.

 • Halálos áramütés érte a részegen õrjöngõ elefántokat

  Elpusztult Indiában az a hat elefánt, akik rizssört ittak és beleszaladtak egy elektromos kerítésbe. Az ehhez hasonló balesetek nem példa nélküliek a világ legnagyobb ázsiaielefánt-populációjának helyet adó országban, ahol az elmúlt években az állatok természetes lakóhelyét jelentõ több százezer hektárnyi erdõ tûnt el az emberi beavatkozás következtében.

 • A peptid-kezelés után újra látnak a megvakított hörcsögök

  Szintetikus peptidmolekulákkal sikerült elérni, hogy sérült szemidegek hegesedés nélkül forrjanak össze és összenõjenek az idegsejtek, vagyis hogy a kísérleti állatok újra lássanak. A kísérleteket végzõ merikai és kínai kutatók nem titkolt távlati célja, hogy emberi agymûtéteknél is használják készítményüket.