2024.04.20. - Tivadar

Csak látszat, hogy sok a varjú

Budapest - Csak úgy tûnik, mintha sok lenne a vetési varjú, de valójában csökken az állománya ezért is lett az év madara 2009-ben a kék vércsével egyetemben.

A vetési varjú veszélyeztetett madárfaj, állománycsökkenésének okaira és a megoldási lehetõségekre egész éves program keretében hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület (MME).
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Sokan nem tudják, hogy az õszi, téli hónapokban a Magyarországtól északabbra fekvõ síkságokról is érkeznek varjak, és itt töltik a telet, ezért úgy tûnhet, mintha sok vetési varjú lenne, valójában azonban a hazai állomány összezsugorodott - adta hírül pénteken az MME.

Az állományt elõször 1942-ben mérték fel. Az adatok szerint a 270 költõtelepen 170 ezer pár volt. Számuk ma mindössze 25 ezer párra tehetõ, ami az 1980-as állomány egytizedével egyenlõ.

A varjak megfogyatkozásának több oka van. Az egyik az 1980-tól közel húsz éven át folyamatosan végzett mérgezés és állománygyérítés. A másik, hogy csökkent a madár állati eredetû táplálékforrása, vagyis kevesebb rovart és rágcsálót talált az intenzív mezõgazdasági termelés erõteljes vegyszerhasználata miatt.

A vetési varjú táplálékváltásra kényszerült: a korábbinál nagyobb arányban fogyasztott magvakat, zsenge növényi részeket, ám ennek a gazdák nem örültek, és a varjút mezõgazdasági kártevõnek kiáltották ki. Eleinte idõszakosan, majd 1971-tõl kezdve egész évben vadászható faj lett.

Hatékony gyérítését azonban egy 1981-tõl használt méreg okozta, amelynek alkalmazása jelentette a legnagyobb csapást a vetésivarjú-állományra. A módszert 15 éven keresztül alkalmazták rendszeresen a tavaszi idõszakban, aminek eredményeként az állomány az elsõ három év alatt felére esett vissza, és két évtized alatt drasztikusan tovább csökkent. A fajt 2001-ben nyilvánították védetté. Eszmei értéke tízezer forint - tudatta az MME.

Amint arra a felmérések is rámutatnak, a radikális pusztítást máig nem heverte ki az állomány, ezért is fontos, hogy a vetési varjú ne csak 2009-ben kapjon figyelmet, hiszen a probléma megoldására nem elég egy év.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra