2024.03.29. - Auguszta

Olasz bioetikusok a kutyák genetikai módosításai ellen

Milánó - Helyre kell állítani annak az állatnak a tiszteletét és méltóságát, amelyet az ember elsõként állított szolgálatába és hozzá a legközelebb áll - hangsúlyozták a résztvevõk az olasz állatorvosok Rómában tartott bioetikai tanácskozásán, amelyen megvitatták a genetikailag módosított kutyákkal kapcsolatos problémákat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a közömbösség, vagy a pedigréhez való túlzott ragaszkodás számos kutyafajtát veszélybe sodorhat. Ide sorolták például a tekintélyes bõrfelesleggel rendelkezõ sharpeyt, a francia és az angol bulldogot, a staffordshire fajtákat, a retikülben elférõ parányi kis ölebeket, amelyek ma nagyon divatosak a hollywoodi sztárok között. A tenyésztõk eltorzították a kutyákat, hogy kelendõbbek legyenek és státusszimbólumokká változtatták õket - hangoztatták.

A bioetikusok megálljt szeretnének parancsolni ennek a folyamatnak, s elítélik a "genetikai bántalmazást", tudatosítani akarják, hogy az állatok mennyire szenvednek a rajtuk végrehajtott "fazonírozástól". A stattfordshire összenyomott orra légzési problémákat okoz az állatnak, a nõstény bulldog császárral fial, mert túl nagy a kicsik feje, az angol bulldogot nehezen tartják kicsavart lábai.

A tenyésztõknek és vásárlóknak néhány tanáccsal szolgálnak: aki kutyát vásárol, kérjen információt arról, hogy miként módosították az állatot és ezek a módosítások milyen következményekkel járnak az egészségre. A tenyésztõknek pedig csak addig a határig szabad elmenniük ezekben a "nemesítésekben", amíg nem jelentenek az állat számára semmiféle kockázatot.

Az állatorvosok szerint a kutya-szépségversenyek is sokat tehetnének a szemléletváltozás érdekében. A versenyeken a kutya szépségét aszerint kellene elbírálni, hogy azt a természet tiszteletben tartásával érték-e el, és a szépség mellett elsõsorban azt kell díjazniuk, hogy az állat mennyire érzi jól magát a bõrében - írta a Corriere della Sera címû olasz napilap.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra