2024.04.25. - Márk

'Elnõiesednek' az osztrák halak

Bécs - Furcsa, rejtélyes, bizonyos fokig ijesztõ jelenség játszódik le az ausztriai folyókban: a halállomány egyre inkább "elnõiesedik".

A változás legkézzelfoghatóbb jele, hogy már jó ideje zömmel nõstény halak kerülnek az osztrák folyami halászok hálójába. Szakértõk szerint a halállomány nemi összetételének nagyarányú módosulásáért - a nõstények természetellenes elszaporodásáért - valószínûleg a folyók vizébe kerülõ hormonális hatóanyagok lehetnek a felelõsek, amelyeket a szennyvíztisztítók szûrõberendezései nem semlegesítenek.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az ORF rádió honlapján közzétett beszámoló szerint a folyókból kifogott halak kétharmada nõstény. Kiváltképpen a szivárványos pisztrángok és a pénzes pérek esetében vált érzékelhetõ a jelenség.

A felsõ-ausztriai halászszövetség illetékese, Karl Wögerbauer elmondta, hogy már hozzákezdtek a változás okainak tudományos feltárásához, de a magyarázatok egyelõre még csak a találgatások szintjén mozognak. Hasonló "elnõiesedés" figyelhetõ meg egyébként a nagy-britanniai, németországi és svájci folyókban is.

Az utóbbi két országban a szakértõk az eddigi kutatások alapján a hormonális hatóanyagokra próbálják visszavezetni a folyamatot. Ugyanis a szûrõberendezéseken akadálytalanul átjutva a folyók vizébe kerülhetnek olyan összetevõk, amelyek antibiotikumok, fogamzásgátlók, tisztítószerek, festékek és rovarirtószerek alkotóelemei. Ám megdönthetetlen bizonyítékokkal az összefüggésre még nem tudtak szolgálni.

A felsõ-ausztriai szövetségi elnök legalább a lakosságot meg tudta nyugtatni, szavai szerint a nõstény halak legalább olyan ízletesek, mint a hímek. Ám bármi legyen is az oka a halállományban lejátszódó biológiai metamorfózisnak, a jelenség újabb megnyilvánulása a környezeti feltételekben bekövetkezett átalakulásnak - vélekedett.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra