rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A csodacicák

 • Share on Tumblr

  Írta: Lelkes Miklós

  Hol volt, hol nem, volt egy varázsló, annak meg három cicája. Megöregedett a varázsló, úgy érezte: itt a vég. Nem volt ott, hiszen varázsló is tévedhet, de azt hitte eljött, ezért így szólt cicáihoz:

  - Szeretném a Bûvösbájos hegy mellett lehúnyni szemeimet az Örök Álomra.Oda utazom, vissza sem jövök. Rátok hagyom ezt a házikót a tele éléskamrával, meg mindazt, amit tõlem tanultatok. Te, Bajszimajszi, tudsz olvasni, te, Bundásbencsi írni, bár írásod olyan, mint a macskakaparás.Te, Fecsiloncsi, egyikhez sem konyítasz, viszont tudsz embernyelven beszélni, bár kissé nyávogósan Az a tanácsom: tartsatok össze, segítsétek egymást.
  Szomorúak lettek a cicák, még egér- és madárfogáshoz sem volt kedvük. Elment a varázsló, kiürült a kamra, elköltöztek az egerek, megfogyatkoztak a madarak. Így szólt Bajszimajszi:
  - Azt olvastam egy egérszagú könyvben, hogy volt egy János nevû legény, aki a nagyvilágban megtalálta a Szerencsét. Nem tudom, hogy mi az a Szerencse, de nagyon jó dolog lehet, ha az a János hegyen-völgyön át oly sokáig kereste. Keressük meg mi is!
  Pincsikutyus, vakablak, nos hát ebben maradtak. Elindultak a nagyvilágba. A közeli erdõben ráakadtak Zsivány Miskára, aki még nem a Szerencse volt, mivel csak tolvaj. Ám nem mindig lopott, csak akkor, ha volt mit. Fecsiloncsi ettõl a Miskától tudakolta, hogy mi a Szerencse. Miska meglepõdött, mivel beszélõ papagájt lopott már, de beszélõ macskát még soha. Azt mondta, hogy a Szerencse a zsákjában van, nézze meg a cicus. Fecsiloncsi bebújt a zsákba, ahol nem a Szerencse volt, hanem két ékszeresdoboz. Miska bekötötte a zsák száját és már vitte is a vásárba a "beszélõ macskát", jó pénzért rossz tettel eladni.
  Bajszimajszi és Bundásbencsi távolról követte Miskát, meg a hátán levõ zsákot. A vásárban sok nép tolongott, lökdösõdött, nemigen figyeltek egymásra, de a Miska zsákjából kiszûrõdõ panaszszóra mégis felfigyelt egy egyenruhás ember: Kardosmarkos Alajos, a városka rendõrkapitánya. Felfigyelt a macskahangú emberszavas zsákra, felfigyelt cipelõjére, Miskára, aki nem örvendett túlságosan jó hírnévnek. Fülöncsípték Miskát, azt hitték: gyerekrabló. Kiderült: nem az, hanem cicarabló, de mivel a zsákból két ékszeresdoboz is kikerült, amelyekre egy Csókos Amália nevû szépasszony is igényt tartott, Miskát bevitték a városi kapitányságra, annak tisztázására: övé-e a két ékszeresdoboz vagy Csókos Amáliáé. Fecsiloncsi közben eltûnt, de csak a sarokig, ahol Bajszimajsz és Bundásbencsi feltûnt.
  Itt jött be a Szerencse fiaként Bajszimajszi olvasástudománya, mert kibetûzte egy bódén: PETTYESBEGYES KATICA HALSÜTÖDÉJE. Fecsiloncsi nem tudott olvasni, ezért elõtte, szaglása és cicaszemei segítségével, csak az lett világos: igen csinos és teltidomú leányzó halat süt, de a leányzó neve titokbban maradt. Látjátok? Ilyen nagy hátrány az olvasástudomány hiánya! Ám Fecsiloncsi sem volt minden ötlet nélkül, mert ilyen emberbeszédet nyávogott oda a halsütõ szoknyásnak:

  Halsütõ Hölgy! Kimondom ám,
  hogy Ön itt a legszebb leány!
  Pontyot, kárászt és más halat
  kisüt. Nekünk abból marad?

  Meglepõdött Katica: itt egy beszélõ cica! Ám nem csupán halsütögetõ volt õ, hanem arra is volt elég sütnivalója, hogy kisüssön egy jó tervet. Így szólt Fecsiloncsihoz:
  - Egy esetben nem sajnálom tõletek a halat. Látod azt a daliás fiatalembert, ott szemben velünk, ahol kolbász és hurka a cégér, igen, ott, ahol nagy betûkkel áll: KOLBÁSZ FERKÓ SÜLT DISZNÓSÁGAI. Menj oda, neki is mondd el szépségemet, hogy felfigyeljen rá és ide nézegessen!
  Ment is Fecsiloncsi, társai kíséretében, és már nyávogta is embernyelven:

  Kolbászsütõ délceg Uram!
  Sejtem: szívének búja van.
  Ám megsúgom én, bölcs cica:
  szereti Önt a Katica!

  Meglepõdött Ferkó: itt egy beszélõ cica! Ám nem csupán hurka- és kolbászsütögetõ volt õ, hanem ahhoz is volt elég vitézi bátorsága most már, hogy átnézegessen halsütögetõ Katicához. Tényleg! Milyen csinos leány, - és még halat is tud sütni!
  Katicától halat kaptak a cicák, Ferkótól kolbászt. Késõbb, de még aznap Katica Ferkótól udvarló szép szavakat kapott, késõbb - pár hét múlva - jeggyûrût. No meg hamarosan boldogságot is kapott Ferkótól, de õ is odaadta cserébe szívét, hûségét.
  A cicák hazamentek a varázslótól kapott házikóba. Este lett mire a házhoz értek, erre számítottak, de a jó szagokra nem. Kacsasült, libasült, - mindkettõ még ki se hûlt!
  No és ki ült a nagyszobában kicsi gonddal se? Gazdájuk a varázsló, méghozzá a legnagyobb meglepetéssel: gyönyörû tündérlánnyal, azaz már tündérasszonnyal, a feleségével. A Bûvösbájos hegy mellett ugyanis kiderült: a varázslónál nincs itt a vég, még hátra van neki párszáz év, viszont legényéletének vége lett, mivel a hegy lábánál, a Tölgyek Tölgye alatt megházasodott. Ez jó hír volt a cicáknak, mert mindegyiküknek jutott egy kacsa- vagy libacomb, de mivel egy kacsának, meg egy libának összesen négy combja van, a negyedik combot a varázsló megosztotta ragyogó szépségû és kedves feleségével. Fecsilocsi ezt igen helyeselte, így fejezte be felköszöntõjét:
  - Kedves Varázslógazdánk és Bájos Felesége! Mindig legyetek egy szív, egy szerelem, mindig osztozzatok meg egy szárnyascombon, - a többit meg adjátok nekünk, hûséges cicáitoknak!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Skorpiók kezdõknek és haladóknak

  A terrarisztikában egyre népszerûbb az ízeltlábúak, így a skorpiók tartása is. Más skorpió való egy kezdõnek, és más a haladóknak. Lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók!

  A skorpió népszerû terráriumi állat

  A terrarisztika egyre jobban teret hódít hazánkban, és a legkülönbözõbb egzotikus állatok kerülnek a kereskedések polcaira. A vásárló több szakbolt egyre szélesebb kínálatából válogathat, egyre felkészültebb eladókkal, s a hüllõk mellett az ízeltlábúak is nagyon népszerû terráriumi állatok.

 • Szájon át lélegeztették a kutyát

  Az emberekre alkalmazott újraélesztési technikával mentette meg egy kutya életét egy kiképzõ Washingtonban.

 • Szex és hazugság víz alatt

  A halak is megpróbálják félrevezetni vetélytársaikat, ha szexrõl van szó. A hímek, annak érdekében, hogy maguknak termékeny párt szerezzenek, úgy tesznek, mintha a kevésbé vonzó nõstények nyernék el tetszésüket - megtévesztve így a többi hímet. Mihelyst a riválisok "bekapják a csalit", a hal olyan nõstényt keres, amelyik a legtöbb utóddal kecsegtet.

 • Száznegyven kiskutya utazta át illegálisan Európát egy magyar furgonban

  Több mint 140 fajtatiszta kölyökkutyát találtak francia rendõrök egy magyar gépkocsiban összezsúfolva, hamis papírokkal - közölték a hatóságok.

 • Meghívó: Szemléletformáló foglalkozás

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Csermely természetismereti előadással egybekötve szemléletformáló foglalkozást tart. A program célja, hogy a gyerekek gondolkodás módját, a környezet és természet szeretetét elősegítsük. A részvétel az iskola keretein belül. További információ kérhető a +36-20-929-81-81-es számon.

 • Kóbor kutyára lövöldözött egy férfi - az állat elpusztult

  Dobi Tamás, a Borsod megyei rendõr-fõkapitányság helyettes szóvivõje pénteken közölte: az ongai férfi két lövést adott le egy vélhetõen gazdátlan kutyára, amely a helyszínen elpusztult. A hatósági intézkedés során arra is fény derült, hogy a kutyára lövöldözõ törvénytelenül használta hozzátartozójának engedéllyel tartott sörétes puskáját. Az ongai nyugdíjas azzal védekezett, hogy a kutya már több baromfiját is megette, ezért lõtte meg.

 • Egyszarvú született!

  Különleges élõlény látta meg a napvilágot Rómában, méghozzá egy egyszarvú õzike. A kis õz máris nagy népszerûségnek örvend, mivel egy szarva a feje közepén van. Különleges megjelenését a tudósok szerint egy genetikai rendellenesség okozta. az õz ikertestvére egybénkét teljesen "hétköznapi" állattá cseperedett. Viszonylag sûrûn születnek egyébként egy szarvval születõ õzek, de hogy ez az egy szarv a fejük közepén legyen, igazán egyedüli dolog.

 • Hörcsögöt hozott a posta?

  Hörcsögöket rakott valaki egy panelház postaládájába Kaposváron, feltehetõen, hogy egyik szomszédját bosszantsa. Az állatok három napig voltak a hidegben étel nélkül a postaládába zárva, a lakók ezután szóltak a rendõröknek. A hat hörcsög egy felszerelt rácson keresztül leskelõdött ki a postaládából. A lakók csak három nap múlva értesítették a rendõrséget, akik szóltak az állatvédõknek. A hörcsögöket õk szabadították ki a levélszekrénybõl.

 • SOS jeleket küldenek a növények a rovaroknak

  A növények képesek segítségül hívni ragadozó rovarokat, ha falánk hernyók támadnak rájuk - derítette ki egy nemzetközi kutatócsapat.

 • Skót Juhászkutya

  Leírása: A közepesnél magasabb növésû, szikár, karcsú kutya. Feje hosszú, elkeskenyedõ, stopja nincs. Orrtükre fekete, szeme sötétbarna, értelmes kifejezésû. Fogazata ollós harapású. Füle kicsi, elõrebicsakló.

  Törzse téglalap alakú, háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejt, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg. Szõrzete hosszú, a fején és a végtagok elülsõ felületén rövid. Színe fekete-fehér-vörös (trikolór), gold sable (vörös-fehér), blue merle (kékesszürke alapon fekete foltos).

 • A sünök, amelyek legyõzték a McDonald's-ot

  Több éves kampány és küzdelem után örülhetnek a sündisznók és az állatvédõk: a McDonald's áttervezi "sünigyilkos" McFlurry-s dobozának tetejét.

 • Dizájnos iglu kiskedvenc tyúkoknak

  Egy futurisztikus kinézetû házikó ezentúl lehetõvé teszi, hogy a tyúkok és csirkék is belépjenek a házikedvencek privát körébe.

 • Elfogadhatatlan kegyetlenség az állatokkal szemben

  Újra egyesítik erõiket az állatvédõ szervezetek annak érdekében, hogy megértessék a tenyésztõkkel és kereskedõkkel: felesleges a levágásra ítélt lovakat, birkákat vagy csirkéket hosszú utazásnak kitenni, érdemesebb lenne inkább a már feldolgozott húsukat szállítani. Több állatvédõ szervezet sürgeti a nagy állatexportõr országok kormányait, hogy szigorítsák - és tartassák is be - az élõ állatok szállítására vonatkozó szabályokat.

 • A halak nem 'tyúkeszûek': 5 hónapig is emlékeznek

  Haifa - Halak nem "tyúkeszûek", nem csak pár másodpercnyire tart ki az emlékezetük, hanem akár öt hónapra visszanyúlva is képesek emlékezni dolgokra - fedezték fel izraeli kutatók.

  A haifai Institute of Technology Tecnion tudósai a tengerben ketrecben tartott halakat hozzászoktatták ahhoz, hogy akkor kapnak enni, amikor megszólal egy speciális hang. Egy hónapos tréning után a halakat visszaengedték a tengerbe, majd négy hónap után újra megszólaltatták ezt a bizonyos hangot. Meglepetésükre minden egyes kísérleti hal visszatért arra a helyre, ahol a ketrec volt.

 • Segítségért kiáltozó kakadu, rendõri ostrom

  Segítségért kiáltozó kakadu miatt tört be lélekszakadva a rendõrség egy lakásba az Egyesült Államokban.

  A rendõröket a szomszédok hívták ki, mert azt hitték, hogy egy nõ kiáltozik kétségbeesetten. Miután senki nem nyitott ajtót a csöngetésre és dörömbölésre, betörtek a lakásba, ahol viszont nem találtak senkit, csak egy bõbeszédû, avagy "bõkiabálású" kakadut kalitkában.

 • Heti 3 családi vitát vált ki a kutya?

  Hetente átlagosan háromszor kapnak hajba családtagok kutyájuk miatt Nagy-Britanniában - legalábbis ezt mutatja egy brit ölebbiztosító felmérése.

 • Szent szarvast lõtt ki egy japán férfi

  Számszeríjával halálosan megsebesített egy szentként tisztelt vemhes õzet egy férfi a Nara-parkban, Japán egyik világhírû turistafellegvárában.

 • Meghívó: Nemzetiségi nap

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Karitáció, a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen megszervezi a soron következő nemzetiségi napot. A rendezvény célja, hogy a társadalmi integráció során közös együttműködés jöjjön létre és az önkéntesség mint fontos társadalmi erő népszerűvé váljon. A programon minimum 300 fő részvételére számítunk, melyre szeretettel meghívjuk Önt is!

 • Sztereó a patkány-szimat

  Egyetlen szippantás és a patkányok a másodperc tört része alatt képesek megállapítani egy szag forrását - mindezt azért, mert egy legújabb kutatás szerint sztereó a szaglásuk.

  Eredetileg azért kezdték a patkányok szaglását vizsgálni az indiai Bangalore-ban található egyetem kutatói, mert arra voltak kíváncsiak, hogy az emberi agy miként érzékeli az illatokat. – idézte a New Scientist-t az inforadio.hu.

 • Mosogatólefolyó fogta kutya

  Homer City - Mosogató fogott kutyát az Egyesült Államokban: beleszorult lefolyójába az eb egyik lába.

  Ami fõként a kutya gazdáinak - egy asszonynak meg a lányának - köszönhetõ, mivel evõeszközeik mosogatójában fürdették meg csivavájukat. A foglyul esett ebet elõször folyékony szappannal próbálták kiszabadítani, azután étolajjal síkosították pracliját, késõbb felmerült a jég - hátha összehúzza kisebbre az eblábat -, aztán jöttek a tûzoltók.