rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A csodacicák

 • Share on Tumblr

  Írta: Lelkes Miklós

  Hol volt, hol nem, volt egy varázsló, annak meg három cicája. Megöregedett a varázsló, úgy érezte: itt a vég. Nem volt ott, hiszen varázsló is tévedhet, de azt hitte eljött, ezért így szólt cicáihoz:

  - Szeretném a Bûvösbájos hegy mellett lehúnyni szemeimet az Örök Álomra.Oda utazom, vissza sem jövök. Rátok hagyom ezt a házikót a tele éléskamrával, meg mindazt, amit tõlem tanultatok. Te, Bajszimajszi, tudsz olvasni, te, Bundásbencsi írni, bár írásod olyan, mint a macskakaparás.Te, Fecsiloncsi, egyikhez sem konyítasz, viszont tudsz embernyelven beszélni, bár kissé nyávogósan Az a tanácsom: tartsatok össze, segítsétek egymást.
  Szomorúak lettek a cicák, még egér- és madárfogáshoz sem volt kedvük. Elment a varázsló, kiürült a kamra, elköltöztek az egerek, megfogyatkoztak a madarak. Így szólt Bajszimajszi:
  - Azt olvastam egy egérszagú könyvben, hogy volt egy János nevû legény, aki a nagyvilágban megtalálta a Szerencsét. Nem tudom, hogy mi az a Szerencse, de nagyon jó dolog lehet, ha az a János hegyen-völgyön át oly sokáig kereste. Keressük meg mi is!
  Pincsikutyus, vakablak, nos hát ebben maradtak. Elindultak a nagyvilágba. A közeli erdõben ráakadtak Zsivány Miskára, aki még nem a Szerencse volt, mivel csak tolvaj. Ám nem mindig lopott, csak akkor, ha volt mit. Fecsiloncsi ettõl a Miskától tudakolta, hogy mi a Szerencse. Miska meglepõdött, mivel beszélõ papagájt lopott már, de beszélõ macskát még soha. Azt mondta, hogy a Szerencse a zsákjában van, nézze meg a cicus. Fecsiloncsi bebújt a zsákba, ahol nem a Szerencse volt, hanem két ékszeresdoboz. Miska bekötötte a zsák száját és már vitte is a vásárba a "beszélõ macskát", jó pénzért rossz tettel eladni.
  Bajszimajszi és Bundásbencsi távolról követte Miskát, meg a hátán levõ zsákot. A vásárban sok nép tolongott, lökdösõdött, nemigen figyeltek egymásra, de a Miska zsákjából kiszûrõdõ panaszszóra mégis felfigyelt egy egyenruhás ember: Kardosmarkos Alajos, a városka rendõrkapitánya. Felfigyelt a macskahangú emberszavas zsákra, felfigyelt cipelõjére, Miskára, aki nem örvendett túlságosan jó hírnévnek. Fülöncsípték Miskát, azt hitték: gyerekrabló. Kiderült: nem az, hanem cicarabló, de mivel a zsákból két ékszeresdoboz is kikerült, amelyekre egy Csókos Amália nevû szépasszony is igényt tartott, Miskát bevitték a városi kapitányságra, annak tisztázására: övé-e a két ékszeresdoboz vagy Csókos Amáliáé. Fecsiloncsi közben eltûnt, de csak a sarokig, ahol Bajszimajsz és Bundásbencsi feltûnt.
  Itt jött be a Szerencse fiaként Bajszimajszi olvasástudománya, mert kibetûzte egy bódén: PETTYESBEGYES KATICA HALSÜTÖDÉJE. Fecsiloncsi nem tudott olvasni, ezért elõtte, szaglása és cicaszemei segítségével, csak az lett világos: igen csinos és teltidomú leányzó halat süt, de a leányzó neve titokbban maradt. Látjátok? Ilyen nagy hátrány az olvasástudomány hiánya! Ám Fecsiloncsi sem volt minden ötlet nélkül, mert ilyen emberbeszédet nyávogott oda a halsütõ szoknyásnak:

  Halsütõ Hölgy! Kimondom ám,
  hogy Ön itt a legszebb leány!
  Pontyot, kárászt és más halat
  kisüt. Nekünk abból marad?

  Meglepõdött Katica: itt egy beszélõ cica! Ám nem csupán halsütögetõ volt õ, hanem arra is volt elég sütnivalója, hogy kisüssön egy jó tervet. Így szólt Fecsiloncsihoz:
  - Egy esetben nem sajnálom tõletek a halat. Látod azt a daliás fiatalembert, ott szemben velünk, ahol kolbász és hurka a cégér, igen, ott, ahol nagy betûkkel áll: KOLBÁSZ FERKÓ SÜLT DISZNÓSÁGAI. Menj oda, neki is mondd el szépségemet, hogy felfigyeljen rá és ide nézegessen!
  Ment is Fecsiloncsi, társai kíséretében, és már nyávogta is embernyelven:

  Kolbászsütõ délceg Uram!
  Sejtem: szívének búja van.
  Ám megsúgom én, bölcs cica:
  szereti Önt a Katica!

  Meglepõdött Ferkó: itt egy beszélõ cica! Ám nem csupán hurka- és kolbászsütögetõ volt õ, hanem ahhoz is volt elég vitézi bátorsága most már, hogy átnézegessen halsütögetõ Katicához. Tényleg! Milyen csinos leány, - és még halat is tud sütni!
  Katicától halat kaptak a cicák, Ferkótól kolbászt. Késõbb, de még aznap Katica Ferkótól udvarló szép szavakat kapott, késõbb - pár hét múlva - jeggyûrût. No meg hamarosan boldogságot is kapott Ferkótól, de õ is odaadta cserébe szívét, hûségét.
  A cicák hazamentek a varázslótól kapott házikóba. Este lett mire a házhoz értek, erre számítottak, de a jó szagokra nem. Kacsasült, libasült, - mindkettõ még ki se hûlt!
  No és ki ült a nagyszobában kicsi gonddal se? Gazdájuk a varázsló, méghozzá a legnagyobb meglepetéssel: gyönyörû tündérlánnyal, azaz már tündérasszonnyal, a feleségével. A Bûvösbájos hegy mellett ugyanis kiderült: a varázslónál nincs itt a vég, még hátra van neki párszáz év, viszont legényéletének vége lett, mivel a hegy lábánál, a Tölgyek Tölgye alatt megházasodott. Ez jó hír volt a cicáknak, mert mindegyiküknek jutott egy kacsa- vagy libacomb, de mivel egy kacsának, meg egy libának összesen négy combja van, a negyedik combot a varázsló megosztotta ragyogó szépségû és kedves feleségével. Fecsilocsi ezt igen helyeselte, így fejezte be felköszöntõjét:
  - Kedves Varázslógazdánk és Bájos Felesége! Mindig legyetek egy szív, egy szerelem, mindig osztozzatok meg egy szárnyascombon, - a többit meg adjátok nekünk, hûséges cicáitoknak!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Bivalyerõs testõrség: marhák mentették meg medvétõl gazdasszonyukat

  Peking - Bivalyerõs testõrsége van egy kínai asszonynak: vízi bivalyai mentették meg egy medve karmai közül.

  Az 55 éves nõ a faluja közelében lévõ földjérõl épp hazafelé készült, lehajolt, hogy felvegye kerti szerszámait, ám felegyenesedve, egy termetes feketemedvével nézett "farkasszemet". Az állat mancsával arcul csapta és leterítette.

 • Létezik a Bükki farkas?

  Augusztus végén még csak egy farkas bolygatta meg a Szilvásvárad környékén élõk nyugalmát, mostanra több ragadozó is nyomot hagyott maga után.

 • Olyan jól rejtõzködött a gekkó, hogy eddig fel sem fedezték

  Kambodzsa erdeiben felfedeztek egy új, kivételesen jól rejtõzködõ gekkófajt. Az állatra a Fauna and Flora International nemzetközi természetvédõ szervezet és az amerikai La Sierra Egyetem kutatói találtak rá.

 • 77 cicát tartott két autóban

  Két nõt vádoltak meg állatkínzással a Vermont állambéli Benningtonban, miután a rendõrség 77 macskára bukkant, melyek két autóban éltek.

  A helyi sajtó szerint az ügyész jelenleg azt mérlegeli, hogy szabálysértési helyett ne inkább bûnvádi eljárást indítson-e az 54 és 61 éves elkövetõk ellen a különös kegyetlenség miatt.

 • Delfinek és fókák õrjáratban a katonai bázison

  Delfinek és fókák teljesítenek õrszolgálatot mostantól az Egyesült Államok hadseregének Washington állambeli tengerészeti támaszpontján: a besorozott állatok feladata lesz riasztani, ha illetéktelenek túl közel úsznak a bázishoz.

 • Elpusztult a hétvégén tengerbe visszavezetett ámbráscet

  Elpusztult az az óriás ámbráscet, amelyet állatvédõk a hét végén vezettek vissza a nyílt tengerbe azt követõen, hogy partra vetõdött Nyugat-Jáva szigetén.

 • Soha nem adja fel a madárcsempész

  Magyarország - Alig hozta meg a bíróság az ítéletet a négy évvel ezelõtti madárpusztítás ügyében, máris újabb illegális szállítmányt foglaltak le a határõrök. Idén már másodszor csíptek el csempészeket, akik ritka, védett madarakat akartak ki-, illetve átszállítani hazánkon. Az eddigi fogások eszmei értéke meghaladja a kétmillió forintot.

 • A svédországi Norrbottenben egy medve ölte meg a vadászt, akit több mint fél évig kerestek

  A svéd rendõrségnek csak most sikerült fényt deríteni az októberben eltûnt szarvasvadász esetére, akinek nemrég találták meg a hulláját egy norbotteni erdõben. A vadász összetépett holtteste mellett egy golyótól kiszenvedett medve feküdt.

 • Úgy tudták törpemalacot fogadtak örökbe, de aztán a kisállat 300 kiló lett

  Úgy tudták törpemalacot fogadtak örökbe, de aztán a kisállat 300 kiló lettHáromszáz kilós háziállat lett abból a kanadai, Esther nevű kismalacból, amit egy pár Steve Jenkins és Derek Walter fogadott örökbe. Amikor Steve és Dalter örökbe fogadták az aprónak hitt állatot, nem gondolták, hogy ekkora változás áll be az életükbe, azt meg főleg nem, hogy ez az aprócska állat egyszer csak 300 kiló lesz. De a "kismalac" úgy a szívükhöz nőtt, hogy már a hatalmas méretváltozást sem bánták, Esther úgy él velük, mint a többi háziállatuk, többek között a kutyájuk és a macskájuk, benn eszik és pihen velük együtt a lakásban.

 • Tücsök

  Tücsök amolyan szokványos korcs kutya volt, csupán egy elhagyott, kiközösített, elfeledett kóborkutya. Az utcákon, ha elsétált, alig volt valaki, aki egyáltalán rátekintett. Csapzott bundája alatt bõre szinte rászáradt a vékonyka, törékeny csontjaira. Vézna testét erõtlenül tartotta a négy apró lábacskája, igaz, annyira legyengült már a szervezete, hogy néhány lépésnél többet alig tudott megtenni. A farkát azonban még mindig hevesen csóválta, ha valaki rámosolyodott, vagy netán még meg is simogatta a kócos bundáját. Ha pedig még adott is neki egy falat ételt!

 • Kutyája mentette meg a 72 éves férfit a támadójától

  Kórházba szállították azt a tolvajt, akit tetten ért egy tiszaföldvári ház tulajdonosa, ezért a férfi rátámadt, de őt meg a házőrző kutyák marcangolták össze. A férfit a mentők kórházba szállították.

 • Banános pandamentõ akció Kínában

  Banánnal csalogattak le egy meredek hegyoldal csapdájába esett pandát szecsuáni állatmentõk - számolt be róla kedden a helyi média.

 • Tengeri csiga veszélyezteti a korallzátonyokat

  Egy apró tengeri csiga tetemes károkat képes okozni a korallzátonyokon - állapították meg új-zélandi kutatók, megjegyezve: a pusztítás mértéke meghaladja az éghajlatváltozás vagy a korallfehéredés okozta rongálást.

 • A világ legidõsebb tyúkja

  Kijev - Ukrajnában él a világ legidõsebb tyúkja, Ganuszja, a szárnyas immár "nagykorú", hiszen betöltötte a 18. életévét.

 • Cairn terrier

  A Cairn terrier neve az angol cairn, azaz "kõrakás" szóból származik, amely gyakori Skócia-szerte, és útjelzõként szolgál, vagy emléket állít valaminek. Találó név ennek a szürkés-barnás, sprõd bundájú felföldi terriernek. Lehetséges, hogy a cairn a Skóciához tartozó Skye-szigetrõl származik, és feltehetõen már Stuart Mária uralkodása idején használták a kõrakásokban megbúvó rókákra való vadászatban. A XX. század elején a tenyésztõk vigyáztak, hogy fenntartsák a fajta szálkás bundáját, zömök testét és egyéb terrierjellemzõit. A fajta 1909-ben kapta nevét, azelõtt rövid szõrû Skye terriernek hívták.

 • Kipusztulás fenyegeti az erszényes ördögöt

  Egy ausztrál szövetségi állam, Tasmánia szeretné védetté nyilvánítani az erszényes ördögöt, amelynek fennmaradása egy bõrbetegség terjedése következtében veszélybe került.

 • Skót lógófülû

  1961-ben egy perthshire-i farmon született egy kismacska, amelynek fülei a fejére lapultak. A farmer, William Ross úgy döntött, elkezdi tenyészteni a vonalat, és így született meg a skót lógó fülû macska. A fajtát az 1978-as amerikai kiállításon ismerték el gyõztesnek, és a tenyésztés fõ központja ma is az Egyesült Államokban található. A skót lógó fülût normál fülû macskákkal kell pároztatni, mert különben valószínûleg ízületi vagy porcproblémák merülnek fel. Bár a tenyésztõ állítja, hogy a lógó fül nem okoz kellemetlenséget a macskáknak, félõ, hogy a fajta hajlamos a fülatkára vagy a süketségre.

 • Karcsút tojt egy tyúk

  Kuglibábu-alakú tojást tojt egy tyúk Kínában, meglehetõsen aprócskát. A rendhagyó tojás magassága nagyjából azonos a normál méretûekével, ám "derékbõsége" legfeljebb tizede, kisujjnyira keskenyedik el. A karcsú tojás a két végén kiszélesedik.

 • 3 tucatnyi ok, amiért nem a majmoktól származunk

  A brit Noah's Ark Zoo Farm (Noé Bárkája Állatfarm) elõadása 30 olyan okot sorol fel, amiért az ember nem származhat a majmoktól. Mivel a szervezet a kreacionizmusban hisz, az elõadás nem meglepõ. Az azonban, hogy iskolás gyerekek látogatják a létesítményt, egyes oktatókat aggodalommal tölt el. A Bristol közelében mûködõ Noah's Ark Zoo Farm nemrég elnyerte az Iskolán Kívüli Oktatás Tanácsának minõségdíját.

 • Egy farkas halála

  Vad tájakon kalandoztunk együtt régen,
  S szinte szikrákat hányt sárga szemed...
  Mindig csak melletted vadásztam,
  S közben az égen árnyak táncoltak.