rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Tyúk Berci

 • Share on Tumblr

  Írta: Lelkes Miklós

  Volt egyszer egy gyönyörû, barnásszõrû macska, Karmoskandúr Hencibenci, annak meg jóképû fiatal gazdája: Tyúk Berci. No még ilyen bolondos nevet legényembernek! Hanem hát mit tehetett Berci? Ezt a nevet örökölte szüleitõl, meg egy házikót, ablakában piros muskátlikkal.
  Egy csúf napon villám csapott a nádfedeles házikóba. Leégett az, mint a meggyújtott gyufaszál. Mehetett Tyúk Berci világgá, macskástól!

  Hencibenci nem nagyon búslakodott, mert az utóbbi idõben úgysem merészkedett egér a nádfedeles házikóba.Ballagott gazdája mellett és dorombolónótát költött: “Kisvilág, nagyvilág, elkapunk egy vadlibát! Kis pocok, nagy pocok, megtömjük a pocakot! Vagyunk mi oly ügyesek: nyuszit fogunk, füleset!”.
  Gazdája, Berci, nem volt ilyen bizakodó.Beértek egy városba, ahol be kellett érniük soványka ebéddel, mely egyúttal vacsorájuk is lett: két szelet kenyérrel, szalonnabõrkével.
  No, ha az ebédvacsora szegényes is volt, egy hírrel gazdagabbak lettek: a király férjhez adja tizenkettedik, legkisebbik leányát.Tizenegy már férjhezment, mindegyik három várat kapott hozományul. Most is három vár vár arra, akit a legkisebb leány, Szépségcsillag Csillácska, választ.Csillácska három napig válogathat a kacsóját kéregetõk között.Így szólt a cica Bercihez:
  - Most mutasd meg, hogy nem tyúk vagy, hanem büszke kakas! Nyerd el a királykisasszony kezét és lesz mit aprítanunk a tejbe! Mindemellett, úgy hallottam, a királykisasszony gyönyörszép! Tedd meg nekem azt a szívességet, hogy beleszeretsz…
  - - Majd éppen engem választ, a hajléktalan kódist! - nevetett Berci keserûen. Ükapám ugyan, állítólag, gróf volt, de szüleim már tisztes szegénységben éldegéltek, amikor én világrajöttem. Dehogy merészkedem a királykisasszony színe elé! No és ha beleszeretek?! Akkor a viszonzatlan szerelem is gyötör majd! Nincs enélkül is elég bajunk?!
  Nem is ment el Berci a királykiasszonyhoz, elment viszont Hencibenci.A királykisasszonynak egybõl megtetszett az elõkelõen barnabundás, selymesszõrû, hízelgõszemû cica, aki úgy mutatkozott be, mint gazdája, gróf Kukurikú Berci titkára és mellékesen híres cicaköltõ. Mindjárt a királykisasszony fülébe súgta legújabb szerzeményét:

  Amit súgok: nagy titok,
  ennek kell a rejtõ tok:
  szerelmes Önbe egy gróf!
  A zsebében három sróf,
  azaz, szebb néven, csavar.
  E gróf szót ki nem csavar!
  Többet ér e szerelem,
  mint praclim egy egeren!

  Kíváncsi lett Csillácska a titokzatos grófra.Meghívta ebédre, a cicával együtt.Futott a cica Bercihez:

  Forró már a kemence!
  Elõttünk a Szerencse!
  Neved: gróf Kukurikú.
  Azt jelenti: félre bú!
  Áldásként jön kotkodács!
  Fénylik az aranytojás!

  Tyúk Berci látta, hogy cicája, Karmoskandúr Hencibenci, érti a csíziót, jól töri fel a diót.A palotai ebédre, cicája tanácsára, hivalkodó rózsa helyett szerénymosolyú árvácskát vitt a királynénak és a királykisasszonynak és cicája versét szavalta a bûvösszemû leányszépségnek:

  Ez a virág árvácska.
  Az én szívem árvácska.
  Nem kell nékem három vár,
  csak szív, mellyel szívem pár!

  A királykisasszonynak a cica is nagyon tetszett, de Berci láttán méginkább megdobbant a szíve. Bercié nemkülönben.Rövidre fogom az amúgysem túl hosszú történetet: Berci elnyerte a királykisasszony szívét, kezét. Persze, lakodalom után az ifjú pár megkapta a három várat is, mert ami dukál, az dukál! Hencibenci pedig nagy költõi sikert aratott.A királyné úgy megkedvelte, hogy egérbõrbe kötötten adatta ki a cica válogatott verseit “Az én lantom egeres” címmel. Igaz, ami igaz: az egereknek nem tetszettek ezek a versek.. Ementály Farkincás Rágicsa, a szigorú kritikus, azt írta róluk, hogy nagyon durvakarmosak, sorai egér után kapkodósak, öntelten egér után hányavetiek és rímeik sem olyan szép cincogásúak, mint azok a gyönyörû, varázslatosan cincines egérhangok…no és egérbõr helyett a könyvet cicabõrbe kellett volna köttetni!


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Négykerékmeghajtású elefántlábak

  Az elefántok lábai a négykerék-meghajtású terepjárókhoz hasonló elven viszik elõre a világ legnagyobb szárazföldi emlõseit - derül ki egy brit kutatási eredményébõl.

 • Járdához fagyott egy hattyú

  Járdához fagyott egy hattyú Nagy-Britanniában. A madár egy családi ház kocsifeljárójára fagyott rá, feltehetõen azért nem mozdult idejében, mert sérült.

 • Akupunktúra macskák számára

  Egy húszéves macska gerinc-és lágyékfájdalmai nem enyhültek a hagyományos módszerek segítségével, ezért amerikai gazdáinak köszönhetõen most akupunktúra-kezeléseket kap.

 • A kutyáról egymásra és akár az emberre is átterjedõ betegségek és élõsködõk

  Állat-és közegészségügyi információk

 • Meghívó: Tematikus beszélgető kör - Mi és a környezetünk - téli madáretető

  Fő témája a természetben itt telelő madarak, a szárnyas állatok védelme, téli madáretetésre készülődés. Élményprogramunk révén megismerik a résztvevők a madarak sokszínűségét, a természetben eltöltött szerepük fontosságát, tulajdonságaikat, szükségleteiket, etetésük fontosságát. Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Szökött pandát kerestek a fővárosban

  Szökött pandát kerestek a fővárosbanNem sokáig élvezte a szabadságot a washingtoni állatkert szökevény vörös pandája, amelyet helyi idő szerint hétfőn a parktól egy mérföldnyire találtak meg. Rusty az amerikai főváros Adams Morgan nevű kerületében bukkant fel, és végül az állatkert gondozói fogták be. A vörös pandára vizsgálatok várnak a Smithsonian National Zoo állatkórházában, hogy kiderüljön, sértetlenül megúszta-e a kalandot. Rustyt mindössze néhány hete ismerhette meg az állatkert közönsége. Gondozói helyi idő szerint hétfő reggel, az etetés idején vették észre, hogy az állat nincs a ketrecében

 • Kiszagolta a betörõt Töki, a rendõrblöki

  Kaposvár - Ismét jó hasznát vették a rendõrök Tökinek: a rendõrkutya ezúttal egy kaposvári családi ház kifosztójának elfogásában segédkezett, nem kis meglepetést okozva a rablónak, aki csak rövid ideig örülhetett a háromnegyedmilliós zsákmánynak.

  A szolgálatba állított nyomkövetõ kutya körbeszimatolt a tett színhelyén, ahonnan arany ékszereket és mûszaki cikkeket vitt el a betörõ, majd forró nyomon egyenesen a tettes házáig vezette gazdáját.

 • Kullancsok veszélyeztetik a házi kedvenceket

  A kellemes õszi idõjárás, a hosszú séták és a természetben való barangolás egyaránt örömet jelent nekünk, embereknek és hû társainknak, a kutyáknak.

 • A majmok nem eresztik bõ lére mondandójukat

  A makákók jóval többször adnak ki rövid hangot, mint hosszút - fedezték fel brit kutatók.

 • Fütyölõ orangután

  Washington - Megtanult magától fütyülni egy orangután az Egyesült Államokban - lány létére.

  A majom a washingtoni állatkert lakója, és senki nem okította a tudományra. Gondozói majd hanyatt estek meglepetésükben, amikor meghallották az orangutánlányt fütyülni. Szinte biztos, hogy Bonnie - ez a neve - az elsõ "füttyautodidakta" orangután a világon.

 • Közösülés közben elpusztult, megkövesedett teknõsöket találtak

  Kilenc pár, közösülés közben elpusztult, megkövesedett teknõst talátak a németországi Darmstadt közelében.

 • Los Angeles: a Földre szállt kutyamennyország

  Diszkó, jógatanfolyam, szépségszalon, cukrászda - Los Angelesben az égvilágon mindent megkaphat az ember kutyája, amit csak megkíván. A statisztikák szerint körülbelül 65 millió kutya él az Egyesült Államokban, és gazdáik hozzávetõleg 35 milliárd dollárt költenek rájuk évente.

 • Tehenet venne nõül egy orosz paraszt

  Egy orosz paraszt Vlagyimir Putyinhoz fordult, hogy engedélyezze házasságát egy tehénnel. A MosNews híre szerint Borisz Gabov akkor kérte az elnök áldását a különös frigyre, amikor Oroszország polgárainak megadatott a lehetõség, hogy emailben kérdezzenek Putyintól. A farmer levelében leírta, hogy aprócska falujából minden nõszemély elvándorolt a nagyvárosba, így nem talál magának menyasszonyt.

 • Japán Spicc

  Leírása: Elég kis termetû, a pomerániai törpespiccre hasonlító, de dúsabb szõrzetû eb. Feje meglehetõsen széles, arcorri része hegyes. Szeme sötétbarna. Füle feláll. Háta rövid, egyenes, mellkasa mély. Végtagjai izmosak.

  Farkát a hátára kunkorítva tartja. Szõrzete hosszú - különösen a nyaka körül, valamint a szügyén és a vállán dús -, rövid fején, a fülén, a lábvégeken és a mancsain. Színe rendszerint hófehér, de lehet krémszínû is.

 • Létezik a Bükki farkas?

  Augusztus végén még csak egy farkas bolygatta meg a Szilvásvárad környékén élõk nyugalmát, mostanra több ragadozó is nyomot hagyott maga után.

 • A száztízzel elütött kutya túlélte!

  Száztízzel elütötték, túlélte

  Róma - Száztízes sebességgel ütött el egy kutyát Olaszországban egy autós, ám az eb túlélte úgy, hogy 24 kilométeren át a hûtõrácson utazott.

  Az autós még csak meg sem állt, amikor észlelte, hogy nekivágódott kocsijának egy kutya.

 • Biotehenek pártfogoltságban?!

  Madrid - Egy spanyol biofarm pártfogásba adja teheneit és a pártfogási összeget természetben fizeti vissza. A katalóniai Girona közelében lévõ San Feliu de Pallerolsban gazdálkodó Emili Doménech-nek farmja modernizálásához nem volt elég tõkéje. Hogy pénzhez jusson, eredeti ötlete támadt. Ezerötszáz euróért - ennyibe került neki egy tehén 1997-ben - kliensei pártfogásukba vehetnek egy-egy jószágot, és õ ezen összeg fejében tejtermékeket, tartósítószer, színezék, mesterséges aroma nélküli biojughurtot, sajtot szállít nekik. Az ötlet bevált, a pártfogók internetes megrendelés alapján kéthetenként kapják az egészséges táplálékokat.

 • Lefejeztek egy gólyát Békés megyében

  Levágták egy gólya fejét a Békés megyei Eleken. A vérbefagyott állatra szombaton hajnalban a helyiek találtak rá, õk szóltak a rendõröknek.

 • Macskanevek - macskanév kereső

  Macskanevek - macskanév keresőCica került a házhoz?! Adjunk a cicának egy szép nevet! Mi legyen a neve? Nem vagyunk könnyű helyzetben hisz számtalan hazai és külföldi név közül választhatunk. Hogy segíthessünk, összegyűjtöttük és ABC sorrendbe rendeztük a legnépszerűbb hazai, nemzetközi és az adatbázisunkban használt macskaneveket. Ha a rengeteg név között elvesznél, segítünk eligazodni, ABC sorrendbe tettük a cica neveket. Találd meg a legjobb állatnevet :)

 • Rózsaszínû elefántborjút kaptak lencsevégre Botswanában

  Gaborone - Rózsaszínû elefántborjút kapott lencsevégre egy természetfotós Botswanában, az Okavango-folyó deltájában.

  A szakértõk szerint a kiselefánt, amely egy körülbelül 80 egyedet számláló elefántcsorda tagja, feltehetõen albínó, s így kilátásai nem túl rózsásak. Az égetõ afrikai napfény ugyanis vakságot és bõrelváltozásokat okozhat - olvasható a BBC hírei között.