rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A kakukkos óra születése

 • Share on Tumblr

  Írta: Lelkes Miklós

  Vannak emberek, akik annyira szeretik hallgatni a tücsökcirpelést, hogy kalitkás madarat csinálnak e kis hegedûmûvész rovarból.Ilyen ember például Kínában, Japánban bõven akad.Bambuszketrecben zenészkedik házitücskük, de lakott már tücsök aranykalitkában is, elõkelõ udvaroncként, - persze , réges-régen, még a kínai császárok udvarában.

  Nos az én életpárom, szerelmetes feleségem kitessékelte lakásunkból tücsök úrfit.Lehet, hogy igaza volt.Jobb a tücsöknek a mezõn, ahol földalatti kunyhója elõtt ott lengeti a szél reggelijét-ebédjét-vacsoráját: a fûszálakat, virágleveleket és odagurítja a jóízû magokat.
  Amig tücskünket visszafelé vittem szülõföldjére, eszembe jutott Lárifáribáni bácsi, a tücsökszeretõ órásmester. Órásmesternek kiválónál kiválóbb volt, de a tücskök házigazdájának is!
  Nála öt tücsök is lakott, muzsikált esténként kenyérmorzsákért, könnyezett téli éjszakákon La Fontaine A tücsök és a hangya meséjén.Egy a kályha melletti lyukban, kettõ a bácsi ágya alatt, másik kettõ pedig a nagyláda mögött találta meg szálláshelyét.
  Ez az órásmester bácsi nem csupán a tücsökzenét szerette hallgatni, hanem a kakukkszót is.Lelki rokonom lehetett ez a különös, zeneszeretõ órabûvész-óramûvész.
  Lárifáribáni órásbácsi elhatározta, hogy nagylelkûen megosztja lakását egy kakukkmadárral és annak kakukkhangjai mellett fog dolgozni nagyvidáman a nappal óráiban - a javitandó órákon.
  Eleinte egy kakukk sem akart hozzáköltözni, késõbb sem kettõ, csupán az az egy, amelyiket Lárifánibáni kiskabátja egy óvatlan pillanatban nagy szerettel átölelt.Az is csupán kényszerbõl.
  Otthon a kakukk felrepült a bácsi ruhásszekrényére és vádlóan arról kakukkolt, hogy meg kellene ruházni az ilyen kakukkrablót.
  Lárifáribáni nevetett.Gondolta: majd megvigasztalódik a madárka. Adott neki mindenféle csemegét.A kakukk azonban ezeket nem ette, de a szekrény tetején a két tücsköt megtalálta, csõrébe csücsültette, begyébe kukkoltatta.Ezt követõen össze-vissza repdesett a szobában és folyton-folyvást kakukkolt:

  Kikakukk, bekakukk, Habakukk!
  Babakukk, bibekukk, kapakukk!

  Lárifánibáni mosolygott.Megint adott neki csemegét, de a kakukk nem azt ette , hanem az ágy alatti két tücsköt kakukkolta be.Lárifáribáni bácsi orrát viszont jól megcsípte, fülébe pedig akkorát kakukkolt, hogy az órásmester megingó kezébõl kiesett az ingaóra, melyen éppen dolgozott.Az óra ijedtében szerteszét rúgta rugóit, elcsavargásra hajlamos csavarait, elanyátlanodott csavaranyáit , megkergült kerekeit és más apróságait. No ez aztán a bosszúság! Én már jártam így egy zsebórával, én csak tudom!.Rakoncátlanná lett részecskéinek felét sem tudtam visszazsebelni.Szegény zsebórám! Ha lenne orra, még most is lógatná a fiókom mélyén...
  Lárifáribáni bácsi ezúttal nem mosolygott.Arcán végigsuhant az õsz, majd pedig meglegyintette a tél szelecskéje.Hideg méltósággal mondta a kakukknak:
  - Kérem, ha Ön igy méltóztatik viselkedni, elõbb-utóbb fel is út, le is út! Legnagyobb sajnálatomra ki kell tennem a szûrét.
  A kakukk nem tudta, hogy mit jelent "fel is út, le is út" vagy "kiteszem a szûrét".Mellesleg nem is volt szûre, csak tollkabátja.Töprengett.Leszállt a kályha mellé.Ott egy lyukból ki bújt ki? Tücsök!Õt kérdezte meg a kakukk, de a kis hegedûvonós csak a vállát vonogatta: õ sem tudja.A kakukk betessékelte a kis tudatlant zenészeket egyre jobban kedvelõ begyecskéjébe.
  Lárifáribáni bácsi kinyitotta az ablakot, hogy kiszellõztesse a sok kakukkolástól megfájdult fejét.A kakukk a nyitott ablakon búcsú nélkül kirepült, elrepült.Az órásmester ennek láttán megkönnyebbülten sóhajtott.Kakukkszóból is megárt a sok!
  Este azonban hiába kereste derék, hûséges tücsökzenészeit.Úgy látszik nekik sem tetszett a kakukk viselkedése és elköltöztek - gondolta kissé szomorúan.
  Mérges lett a messzeszállt kakukkra Lárifáribáni bácsi és így szólt önmagához:
  - Csakazértis kakukk fog kakukkolni nekem! Méghozzá minden órában annyiszor, ahány órát az óra mutat!
  Aranyat érõ kezével, csudaokos fejével meg is valósította ezt a különös órát: a kakukkos órát.Igaz, csak egy szépen festett fakakukk ugrott ki belõle idõnként, de csinosabb, és fõleg szófogadóbb volt, mint az igazi.Hetedhétországról jártak csudájára.Csinált egyet, kettõt, hármat, sokat.Sorbaálltak az emberek, leszámolgatták értük a pénzt a mester büszkén kitartott tenyerébe.
  A kakukk sem lett vesztese a kalandnak: aranyat érõ tapasztalatot szerzett arról, hogy óvatosnak kell lenni.Ettõl fogva nem is volt talán nála elõvigyázatosabb, óvatosabb madár a kétszárnyúak között.Nem hiszem, hogy két kíváncsi szemetekkel sok kakukkmadarat láttatok volna erdõn-mezõn.Hivalkodó hangját, persze, sokszor hallottátok, az ki-kibújik a zöld lombrengetegbõl, de maga a kakukk gondosan elrejtõzik.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Elhíznak és ellustulnak az amerikai grizzlyk

  Az Egyesült Államok nyugati államaiban élõ grizzlyk egyre hájasabbak és lustábbak a természetvédõk szerint. A jelenség oka a populáció hirtelen megnövekedése, ami miatt egyes medvék kiszorultak az eredeti élõhelyükül szolgáló Sziklás-hegységbõl az ember közelébe, ahol terített asztal várta õket.

 • Macskajaj: karmolás miatt leállt a vasúti forgalom Wellingtonban

  Macskakarmolás miatt leállt a vasúti forgalom Új-Zéland fõvárosában: egy mozdonyvezetõt támadott meg egy potyautas macska.

 • Nem horror, csak macska - kedvelt cica kiránduló helyek

  Nem horror, csak macska - kedvelt cica kiránduló helyekSzinte naponta hívják az állatvédő egyesületet macskák miatt, akik fura helyekre telepednek le. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy ahova a cica önszántából (vagy menekülésképpen, vagy párzási rítus miatt) felmászik, onnan az esetek legtöbbjekor önállóan le is tud jönni. A cicák előszeretettel vadásznak és hancúroznak fák vékonynak tűnő ágain, padláson, kéménynél, antennákon, magas kerítések tetején. Akkor érdemes állatvédők segítségét kérni, ha a cica olyan helyen van, ahonnan pl. fizikailag képtelenség kijönni. Egyébként a többi eset általában nem horror, csak macska életmód.

 • A kakukkos óra születése

  Írta: Lelkes Miklós

  Vannak emberek, akik annyira szeretik hallgatni a tücsökcirpelést, hogy kalitkás madarat csinálnak e kis hegedûmûvész rovarból.Ilyen ember például Kínában, Japánban bõven akad.Bambuszketrecben zenészkedik házitücskük, de lakott már tücsök aranykalitkában is, elõkelõ udvaroncként, - persze , réges-régen, még a kínai császárok udvarában.

 • "Fullextrás" tyúkól Hernádnémetiben

  Egy fullextrás, riasztóval felszerelt tyúkólat próbált meg kifosztani egy tolvaj a Borsod megyei Hernádnémetiben, de nem számított a technikai berendezésre.

 • Elpusztult a Magányos George néven elhíresült teknõs

  A Magányos George néven elhíresült teknõs holttestét tegnap találták meg a Galápagosi Nemzeti Parkban.

  Újabb tragédia következett be a természetben: kihalt a galápagosi óriásteknõs Pinta-szigeteki alfaja. Az utolsó példány már évtizedek óta a Nemzeti Park területén élt, és folyamatosan próbálták pároztatni, hogy valahogy megmentsék a fajt. Ám Magányos George sajnos mindig csõdöt mondott, és képtelen volt a szaporodásra.
  Az óriásteknõsök egyébként az emberek megérkezésével indultak el a kihalás felé.

 • Borzborzalom: beszorult a bûzös feje a korsóba

  Szagtalan bûzösborzos kalandja volt egy nõnek és egy rendõrnek meg egy korsónak az Egyesült Államokban, de végül megúszták orrfacsaró bûz nélkül.

 • Az esõházikó

  Írta: Lelkes Miklós

  Máté is, Szilvike is nagyon szerette az "esõházikót", vagyis nagypapa öreg esernyõjét. Ha kiránduláskor cseperegni kezdett az esõ, nagypapa kinyitotta az esernyõt. Mindhárman elfértek alatta. Csipp-csöpp-csupp! - ütögették tetejét az esõcseppek. Szilvike megszólalt:
  - Mak! Mak! Mak! Itt jön egy nyulacska! Engedjük be az esõházikóba!

 • Az állatvédõk nem kérnek a mókuspecsenyébõl

  Elmúltak a böjti hónapok a mókushús-imádók számára: több hónapos szünet után ismét engedélyezte a hatóság a kedves állatka fogyasztását New Jersey-ben - a New York mellett lévõ amerikai szövetségi államban ugyanis ínyencfalatnak számít. Az év elején azért tiltották be a specialitást, mert a vegyi elemzések azt jelezték, hogy túl sok ólmot és nehézfémet tartalmaz a mókusok szervezete, így az egészségre ártalmas lehet a belõlük készített pecsenye.

 • Pályázati kiírás a Nagy Terv logójára

  Pályázat tárgya: a Nagy Terv mozgalom kabala (logója, totem állata, jelképe, emblémája, példaképe, talizmánja, bálványa) figurájának megtervezése.A "figurának" képviselnie kell a természetvédelem eszméjét, méltónak kell lennie a Nagy Terv által képviselt gondolatokhoz. Célunk, hogy a "figura" segítségével kedvet csináljunk a legkisebbeknek is, játékos formában a nagyobbaknak is kedvence legyen. A "figurának" a késõbbiek során a mozgalom jelképévé kell válnia.

 • Farba lõtte a kutyája

  Farba lõtt egy férfit a kutyája Új-Zélandon. A 40 éves illetõ vadászaton volt, épp beszállt autójába, amikor kutyája bepattant a másik ülésre, amelyen egy puska hevert.

 • Egy éve hunyt el a gazdája, de a kutyus még mindig a kórház előtt várja

  Egy éve hunyt el a gazdája, de a kutyus még mindig a kórház előtt várjaA tacskó keverék kutya már több, mint egy éve várja a gazdáját egy novoszibirszki kórház előtt. Masha gazdája sajnos már hosszú hónapokkal ezelőtt meghalt a kórházban. De a kutya azóta is ott várja hűségesen az épület előtt. „Azt szeretnénk, ha valakinek megesne rajta a szíve és hazavinné őt” – mondta a novoszibirszki kórház vezetője. Az igazgató azt is elárulta, hogy ők adták a Masha nevet a kutyának, akik már több, mint egy éve el nem mozdul a kórház mellől. „Sajnos Masha gazdája nem sokkal később meghalt, így a kutya hiába várja, soha többet nem jöhet érte” – közölte az igazgató.

 • Miket esznek ezek?

  Bejing - Európai szemmel hihetetlen, de a kínaiak rajonganak a hím állatok nemi szervébõl készült ínyencségekért.

 • Korábbi háborús övezetet nyilvánítottak vadvédelmi területnek Srí Lankán

  Vadvédelmi övezetté nyilvánította a Srí Lanka-i kormány a tamil felkelõk egykori õserdei fõbázisának területét.

 • Nehezen születik meg az állatvédelmi törvény

  Még nem tudni, hogy az állatoknak lesz-e nyugodt életük Romániában, mivel a parlament még mindig dolgozik a végleges állatvédelmi törvény megalkotásán, eközben pedig a sajtó egyre több olyan esetrõl ír, amelyben embertelenül bánnak a négylábúakkal. A honatyák már elfogadták az állatvédelmi törvény egy változatát, Traian Basescu államfõ ki is hirdette, de a jogszabály "koraszülöttnek" bizonyult, ország-világ bírálja, ezért a parlament már nagyban dolgozik az új törvényen.

 • Állatok karneválja Rioban

  Állatok karneválja RiobanSokak szerint a karnevál a brazíliai élet egyik legmeghatározóbb pillanata, és az évente megrendezésre kerülő Blocao - az utcai mulatság (bloco) és a kutya (cao) szavak összeillesztésének gyümölcse - révén a négylábú háziállatok is kivehetik a részüket a mulatozásból. Ilyenkor a gazdik különösebbnél különösebb jelmezekkel lepik meg kedvenceiket és együtt útnak indulnak a mulatságba. Volt a részvevők között szuperkutya, cilinderes macska, pillangónak és tündérnek öltözött macska és még jó pár különleges jelmezes házikedvenc.

 • Nyúltúlsúly

  Nyúltúlsúllyal küzd Skócia, állatorvosai figyelmeztették a nyúltartókat, hogy fogják kedvenceiket fogyókúrára.

 • Róka marta kisgyerekek Londonban

  Róka sebesített meg súlyosan két ikergyermeket egy londoni lakásban. A példátlan eset a kelet-londoni Hackney kerület egyik jómódú negyedében történt.

 • Éhes kutya tényleg csonttal álmodik?

  Éhes kutya tényleg csonttal álmodik?Mit álmodik a kutya? Mit álmodik a cica? Egyáltalán álmodnak a háziállatok?! Sajnos nem tudjuk megkérdezni reggel a fekhelyén nyújtózkodó macskánkat, ugyan, jól aludt-e, és mi szépet álmodott, de szerencsére vannak módszereink, amikkel megvizsgálhatjuk, hozzánk hasonlóan álmodnak-e az állatok. Az egyik módszer segítségével megvizsgálhatjuk a viselkedésüket alvás közben, a másikkal pedig azt figyelhetjük meg, hogy az alvó agyuk a mienkhez hasonlóan működik-e. Az alvó állatok agyának vizsgálata egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza.

 • Harmadára fogyott hízó

  Peking - A harmadára fogyott le egy hízó Kínában, mivel a disznó a május 12-i földrengés miatt 36 napon át jószerivel csak faszenet evett és esõvizet ivott.

  A szecsuáni katasztrófa elõtt még másfél mázsát nyomott a sertés, de most - hogy rábukkantak a romok közt - alig lehet ráismerni, "csontváza" régi önmagának.