rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • A kakukkos óra születése

 • Share on Tumblr

  Írta: Lelkes Miklós

  Vannak emberek, akik annyira szeretik hallgatni a tücsökcirpelést, hogy kalitkás madarat csinálnak e kis hegedûmûvész rovarból.Ilyen ember például Kínában, Japánban bõven akad.Bambuszketrecben zenészkedik házitücskük, de lakott már tücsök aranykalitkában is, elõkelõ udvaroncként, - persze , réges-régen, még a kínai császárok udvarában.

  · INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Nos az én életpárom, szerelmetes feleségem kitessékelte lakásunkból tücsök úrfit.Lehet, hogy igaza volt.Jobb a tücsöknek a mezõn, ahol földalatti kunyhója elõtt ott lengeti a szél reggelijét-ebédjét-vacsoráját: a fûszálakat, virágleveleket és odagurítja a jóízû magokat.
  Amig tücskünket visszafelé vittem szülõföldjére, eszembe jutott Lárifáribáni bácsi, a tücsökszeretõ órásmester. Órásmesternek kiválónál kiválóbb volt, de a tücskök házigazdájának is!
  Nála öt tücsök is lakott, muzsikált esténként kenyérmorzsákért, könnyezett téli éjszakákon La Fontaine A tücsök és a hangya meséjén.Egy a kályha melletti lyukban, kettõ a bácsi ágya alatt, másik kettõ pedig a nagyláda mögött találta meg szálláshelyét.
  Ez az órásmester bácsi nem csupán a tücsökzenét szerette hallgatni, hanem a kakukkszót is.Lelki rokonom lehetett ez a különös, zeneszeretõ órabûvész-óramûvész.
  Lárifáribáni órásbácsi elhatározta, hogy nagylelkûen megosztja lakását egy kakukkmadárral és annak kakukkhangjai mellett fog dolgozni nagyvidáman a nappal óráiban - a javitandó órákon.
  Eleinte egy kakukk sem akart hozzáköltözni, késõbb sem kettõ, csupán az az egy, amelyiket Lárifánibáni kiskabátja egy óvatlan pillanatban nagy szerettel átölelt.Az is csupán kényszerbõl.
  Otthon a kakukk felrepült a bácsi ruhásszekrényére és vádlóan arról kakukkolt, hogy meg kellene ruházni az ilyen kakukkrablót.
  Lárifáribáni nevetett.Gondolta: majd megvigasztalódik a madárka. Adott neki mindenféle csemegét.A kakukk azonban ezeket nem ette, de a szekrény tetején a két tücsköt megtalálta, csõrébe csücsültette, begyébe kukkoltatta.Ezt követõen össze-vissza repdesett a szobában és folyton-folyvást kakukkolt:

  Kikakukk, bekakukk, Habakukk!
  Babakukk, bibekukk, kapakukk!

  Lárifánibáni mosolygott.Megint adott neki csemegét, de a kakukk nem azt ette , hanem az ágy alatti két tücsköt kakukkolta be.Lárifáribáni bácsi orrát viszont jól megcsípte, fülébe pedig akkorát kakukkolt, hogy az órásmester megingó kezébõl kiesett az ingaóra, melyen éppen dolgozott.Az óra ijedtében szerteszét rúgta rugóit, elcsavargásra hajlamos csavarait, elanyátlanodott csavaranyáit , megkergült kerekeit és más apróságait. No ez aztán a bosszúság! Én már jártam így egy zsebórával, én csak tudom!.Rakoncátlanná lett részecskéinek felét sem tudtam visszazsebelni.Szegény zsebórám! Ha lenne orra, még most is lógatná a fiókom mélyén...
  Lárifáribáni bácsi ezúttal nem mosolygott.Arcán végigsuhant az õsz, majd pedig meglegyintette a tél szelecskéje.Hideg méltósággal mondta a kakukknak:
  - Kérem, ha Ön igy méltóztatik viselkedni, elõbb-utóbb fel is út, le is út! Legnagyobb sajnálatomra ki kell tennem a szûrét.
  A kakukk nem tudta, hogy mit jelent "fel is út, le is út" vagy "kiteszem a szûrét".Mellesleg nem is volt szûre, csak tollkabátja.Töprengett.Leszállt a kályha mellé.Ott egy lyukból ki bújt ki? Tücsök!Õt kérdezte meg a kakukk, de a kis hegedûvonós csak a vállát vonogatta: õ sem tudja.A kakukk betessékelte a kis tudatlant zenészeket egyre jobban kedvelõ begyecskéjébe.
  Lárifáribáni bácsi kinyitotta az ablakot, hogy kiszellõztesse a sok kakukkolástól megfájdult fejét.A kakukk a nyitott ablakon búcsú nélkül kirepült, elrepült.Az órásmester ennek láttán megkönnyebbülten sóhajtott.Kakukkszóból is megárt a sok!
  Este azonban hiába kereste derék, hûséges tücsökzenészeit.Úgy látszik nekik sem tetszett a kakukk viselkedése és elköltöztek - gondolta kissé szomorúan.
  Mérges lett a messzeszállt kakukkra Lárifáribáni bácsi és így szólt önmagához:
  - Csakazértis kakukk fog kakukkolni nekem! Méghozzá minden órában annyiszor, ahány órát az óra mutat!
  Aranyat érõ kezével, csudaokos fejével meg is valósította ezt a különös órát: a kakukkos órát.Igaz, csak egy szépen festett fakakukk ugrott ki belõle idõnként, de csinosabb, és fõleg szófogadóbb volt, mint az igazi.Hetedhétországról jártak csudájára.Csinált egyet, kettõt, hármat, sokat.Sorbaálltak az emberek, leszámolgatták értük a pénzt a mester büszkén kitartott tenyerébe.
  A kakukk sem lett vesztese a kalandnak: aranyat érõ tapasztalatot szerzett arról, hogy óvatosnak kell lenni.Ettõl fogva nem is volt talán nála elõvigyázatosabb, óvatosabb madár a kétszárnyúak között.Nem hiszem, hogy két kíváncsi szemetekkel sok kakukkmadarat láttatok volna erdõn-mezõn.Hivalkodó hangját, persze, sokszor hallottátok, az ki-kibújik a zöld lombrengetegbõl, de maga a kakukk gondosan elrejtõzik.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Sok megmentett állat állapota továbbra is kritikus

  Több macska és kutya még mindig kritikus állapotban van az iszapömlés miatt az állatkórházakban. Szerda reggel két macska is elpusztult, olyan súlyos égési sérüléseket szenvedtek a lúgtól.

 • Dögkútba dobtak egy kutyát

  Az állatot meggyötört állapotban mentették ki és menhelyre szállították.

  Fedett dögkútba dobtak egy élõ kutyát a Tolna megyei Kéty határában.

  A rendõrség értesítette a Tolna Megyei Állat- és Természetvédõ Alapítványt, s a körzeti megbízottal együtt mentek ki a munkatársaink a helyszínre, ahol egy három méteres lefedett dögkútban találták meg a legyengült állatot.

 • Tehénlepénybõl készül a vanília

  Japán tudósoknak sikerült a vanília édes illatát elõállítaniuk tehéntrágyából. Egy melegítési eljárásnak köszönhetõen a tehenek ürülékébõl a vaníliabab fõ alkotórészét, vanillint tudnak elõállítani - számolt be a legújabb kísérleti eredményekrõl Mayu Yamamoto, a nemzetközi egészségügyi központ munkatársa.

 • Visszaengedték az óceánba a 140 éves óriáshomárt

  Kennebunkport - Megkegyelmezett egy New York-i étterem séfje a George névre keresztelt óriáshomárnak, s környezetvédõk segítségével visszaeresztették a hét végén az Atlanti-óceánba az állítólag 140 éves állatot.

  A kilenc kilogramm súlyú óriáshomárt a kanadai Új-Foundland partjainál fogták ki mintegy két hete, és akkor került a Park Avenue-n lévõ elegáns étterem, a City Crab and Seafood akváriumába.

 • Vidrát fogtak a pécsi panelok tövében

  Vidrát fogtak a baranyai megyeszékhely kertvárosi részében a napokban, az állatot egyelõre a Misina Egyesület Pécs-somogyi telephelyén helyezték karanténba.

 • Két cápatámadás egymás után

  Két cápatámadás egymás utánEgy gyanútlan strandolót a lábánál fogva rántott a mélybe a szörnyeteg, de szinte egy időben, nem messze szinte ugyanez a baleset történt meg. Horrorfilmekbe illő rejtély a napfényes parton. Két cápatámadás sokkolta egy floridai strand fürdőzőit szombaton. Az első áldozat derékig állt a vízben, amikor egyszer csak eltűnt. Lábát egy cápa ragadta meg, lehúzta, de csodával határos módon sikerült megmenekülnie. Alig pár perccel később egy 43 éves szörfös is támadás áldozatául esett, ráadásul nem messze az előző helyszínétől.

 • Kakukk

  Elbújt kakukk idõt kakukkolt.
  Váratlan, hirtelen.
  Árnyék indult, búsan kaszálta
  a fényt a szívemen.

 • Megfagyott az anyakutya a kölykeivel együtt - durva fotóval

  Sokkal több a házi kedvenc, mint amennyi felelõs gazdijelölt... ebbõl következik, hogy bárki bármikor magához vehet (és sokszor megun, sokszor kidob) háziállatot. A zord hideg télben nem ritka az, hogy utcára dobott állatok egyszerûen megfagynak.

  A 2012-es év tele zord és hideg. Olyan hideg, mint ami legutóbb 1987-ben volt. Ne hagyjunk se embert, se állatot kinn MEGFAGYNI!

 • Beszakadt a jég a kutyus alatt, a tűzoltók mentették ki

  Beszakadt a jég a kutyus alatt, a tűzoltók mentették kiEgy Greenville-ben található tóból mentettek ki a tűzoltók egy nagytestű kutyát, aki alatt beszakadt a jég és bármennyire is próbálkozott, nem tudott kijutni a jéghideg vízből. A Boo nevű kutyához szerencsére gyorsan megérkezett a segítség az Elsmere-i önkéntes tűzoltók személyében, akik gyorsan beeveztek csónakjukkal a kutyához és kivitték partra, ahol a többi tűzoltó törölközőkkel és takarókkal várta a bajba jutott kutyát. A gazdái szerint a barátságos kutya gyakran szokott sétálni a tónál ám korábban sosem merészkedett rá a befagyott tó jegére.

 • Baltával ütötte kutyáját

  Állatkínzás gyanújával állítottak elõ a dunaföldvári rendõrök egy bölcskei férfit, aki 2011 május 4-én szerda délelõtt egy baltával csaknem agyonverte kutyáját - közölte a rendõrség.

 • Pisztrángot fogott az árvízkárosult

  Megtalálta az élet napos oldalát az a férfi, akinek házát elöntötte az árvíz. Mile Tutic egy vihar okozta áradás után pisztrángot fogott a pincéjében.

 • Feleségül vette saját macskáját!

  Nagyot nézett a násznép, mikor az esküvõn egy macskával házasodott össze a német férfi. A ceremóniáról a hitvesi csók sem hiányzott.

 • Önkiszolgáló kutyamosó

  Két elzászi üzletember igen ötletes vállalkozást indított be: az autómosók mintájára csináltak egy hasonló elven mûködõ önkiszolgáló kutyamosót, mely a gazdikat megkíméli a kutyamosás sok kellemetlenségétõl.

 • Egyszarvú született!

  Különleges élõlény látta meg a napvilágot Rómában, méghozzá egy egyszarvú õzike. A kis õz máris nagy népszerûségnek örvend, mivel egy szarva a feje közepén van. Különleges megjelenését a tudósok szerint egy genetikai rendellenesség okozta. az õz ikertestvére egybénkét teljesen "hétköznapi" állattá cseperedett. Viszonylag sûrûn születnek egyébként egy szarvval születõ õzek, de hogy ez az egy szarv a fejük közepén legyen, igazán egyedüli dolog.

 • Újabb drámai bálnamentés

  Egy bálnát mentettek meg a biztos pusztulástól búvárok az Egyesült Államok nyugati partjánál a minap, és a bálna szépen megköszönte segítségüket - errõl számolt be egy bálnaszakértõ a San Francisco Chronicle címû lapban. A mintegy 16 méter hosszú, 50 tonnás állat garnélarák-halászok hálójába gabalyodott, és a zsákmány a víz alá húzta, noha a tengeri emlõsöknek idõrõl idõre a felszínen kell levegõt venni.

 • Krokodil miatt csúszott a vízi aerobic

  Krokodil mászott az üdülõpark medencéjébe, ezért késõbb kezdõdött a vízi aerobikóra az ausztráliai Darwin egyik külvárosában.

 • Tizennyolcadik borját ellette egy zsiráfmama

  Tizennyolcadik borját ellette egy zsiráfmamaTizennyolcadik borját ellette egy zsiráf Dél-Koreában. Az állatnak otthont adó szafaripark szerint ezzel „szaporasági” világcsúcsot döntött. A Jang-Szun névre keresztelt zsiráf vasárnap ellette legifjabb borját. A rekord mellett további különlegesség, hogy éppen a születésnapján szült: ő is szeptember 8-án jött a világra 27 évvel ezelőtt. Jang-Szun már eddig is rekorder volt, ám egy párizsi zsiráffal együtt tartotta a 17 borjas csúcsot. A harmadik helyen egyaránt 16 borjúval egy amerikai – San Diegó-i - és egy ausztráliai – melbourne-i – zsiráf osztozik.

 • Amálka lovagjai

  Írta: Lelkes Miklós

  Amálkát, a cicát, gazdája, Évike csak Gyönyörûbundás Amálkaként emlegette.Igaza volt.A szarkák viszont Csirkefogó Amálkaként.Utóbbiaknak nem volt igazuk, mivel Amálka nem csirkét fogott, hanem szarkát.Azt is csak azért, hogy a szarka csõrébõl visszaszerezze kis gazdája gyûrûjét.

 • A Greenpeace tiltakozása a bálnavadászat ellen

  Tizenhét méter hosszú bálnatetemet emeltek ki Rostocknál a tengerbõl, és szállította a Greenpeace a berlini japán nagykövetség elé. Így tiltakoztak a bálnavadászok ellen. A japán kutatási minisztérium tevékenysége ellen tiltakoztak, ugyanis a déli sarkvidéken nagy tételben bálnákra vadásznak. A Greenpeace, a stalsundi tengeri múzeum megbízatásából, a saját költségén emelte ki a vízbõl az elpusztult tengeri emlõst.

 • Bûnös a macskafülfúró

  Bûnösnek ítélte a bíróság a macskaékszerezõ nõt az Egyesült Államokban.

· INGYEN Kiadványok· Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása