2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Bakot lõtt a légpuskás

Bakot lõtt a légpuskás
Kóbor kutyára lõtt, de majdnem az unokáival sétáló nagymamát találta el egy putnoki férfi.

A Putnoki Rendõrõrs ügyeletére érkezett bejelentés szerint a város belterületén egy férfi házának udvaráról lövéseket adott le, miközben a portája elõtt két unokájával egy nagymama sétált.

A bejelentést követõen a helyszínre kiérkezõ rendõrök megállapították a lövést egy 48 éves férfi adta le. Elmondása szerint egy kóbor ebre célzott, mivel az nekiment a saját házõrzõjének.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Tekintettel arra, hogy az ügyben eddig beszerzett adatok alapján a lövést leadó férfi megszegte a légfegyverek tartására és használatára vonatkozó jogszabályi elõírásokat, ezért a birtokában lévõ két légfegyvert az ügyben intézkedõ rendõrök a helyszínen lefoglalták és a férfi ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Az ügyben lefoglalt légfegyverek szakértõi vizsgálatra kerülnek, mely szakértõi vizsgálat eredményétõl függ az ügyben indult eljárás továbbfolytatásának iránya.

Információs háttér:
Bár Magyarországon általában engedélyhez nem kötött a légfegyver tartása, a használatára vonatkozóan a jogszabályok részletes elõírásokat tartalmaznak.

Magyarországon megszabtak egy teljesítményhatárt (nem példa nélküli az európai gyakorlatban), mely minden légfegyverre vonatkozik. Ez alapján a csövet elhagyó lövedék energiája nem haladhatja meg a 7,5 Joule-t. Az ez alatt teljesítõ légpuskák vagy légpisztolyok engedély nélkül, míg az e feletti energiával rendelkezõk csak engedéllyel vásárolhatók és tarthatók. A hazánkba bekerülõ, illetve itt gyártott légfegyverek mindegyike a fent említett teljesítményhatár alatt van. Néhány típus létezik csak az európai piacon, melyeknél a gyári lövedéksebesség nagyobb az elõbbiekben említett értéknél (angol légfegyverek).

A légfegyver használatára vonatkozó rendelkezéseket többek között a fegyverekrõl és lõszerekrõl szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. Rendelet 39.§ (3)-(4) bekezdései tartalmazzák:
● (3) A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy csak cselekvõképes, nagykorú személy felügyelete mellett használhat festéklövõ fegyvert, légfegyvert.
● (4) A kizárólag 7,5 joule vagy annál kisebb csõtorkolati energiájú tûzfegyver, festéklövõ fegyver, légfegyver lõtéren (pincelõtéren, szobai lõtéren), céllövöldében, bekerített magánterületen, a fegyver használatára vonatkozó biztonsági elõírások betartása mellett, kizárólag sportlövészetre vagy céllövészetre használható.

Az Ózdi Rendõrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra