2024.04.19. - Emma

A hangyák sót választanak cukor helyett

A hangyák sót választanak cukor helyett
Washington - A hangyák inkább az idegrendszeri mûködést támogató sót keresik a tápanyagforrásként szolgáló cukor helyett, fõként a tengertõl nagyobb távolságban - állapították meg amerikai kutatók.

Az állatoknál és az embernél is fontos az ideg- és izomaktivitás fenntartása érdekében, hogy elegendõ sót tartalmazzon a testüket nagy arányban alkotó víz. Ezért szükséges nagy melegben vagy intenzívebb energiakifejtéskor a sópótlás.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A húsevõk és mindenevõk táplálékukkal vesznek magukhoz valamennyi sót, ám a növényevõknek folyamatosan szükségük van a táplálékukon felül is sóbevitelre.

A hangyákról korábban úgy vélték, elsõsorban a számukra energiaforrást jelentõ cukor felkutatására indulnak. Michael Kaspari, az Oklahomai Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogy a sós tengervíztõl távol, 100 kilométerre élõ hangyák a cukoroldattal vagy a sóoldattal átitatott pamutcsomót keresik-e fel. A Proceedings of the National Academy of Sciences címû folyóirat eheti számában közzétett tanulmányában a zoológus megállapítja, hogy a hangyák, különösen a növényevõ fajok számára fontosabb az idegrendszer megfelelõ mûködését lehetõvé tevõ sóoldat, mint az energiaforrásként szolgáló cukor, mert kísérletükben a rovarok az elõbbit választották.

Kaspari azt tervezi, hogy egy erdõrészlet leveleit sóoldattal permetezik le, és megfigyelik, hatással lesz-e ez az elektrolitforrás az ott élõ ökoszisztéma aktivitására, hasonlóan ahhoz, amikor a sportolók teljesítménye javul az izotóniás italok fogyasztása mellett - írja a LiveScience online tudományos folyóirat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra