2024.03.29. - Auguszta

Gyilkos papagájok Új-Zélandon

Gyilkos papagájok Új-Zélandon
Wellington - Papagájok "gyilkolnak" az egyébként többek között biztonságos voltáról híres Új-Zélandon: a szigetekbõl álló ország déli hegyvidékén kea papagájok oltják ki juhok életét.

Ross Ivey, egy 20 ezer hektáros hegyvidéki birtokkal rendelkezõ birkatenyésztõ a minap újságíróknak elmondta: egyik báránya kimúlt vérmérgezésben, s mint kiderült, egy kea addig csipdeste az állatot, amíg veséjébõl tudott lakmározni.

A hegyvidéki birkatenyésztõk szövetségénél elmondták, hogy az ilyesmi nem ritka.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kea a kevés hegyvidéki papagájfaj egyike, s mivel kipusztulás fenyegeti - állományát mindössze legfeljebb ötezerre becsülik - 1986 óta szigorú védelem alatt áll.

A keák mintegy tyúknyi méretû, zöldes színû madarak, és természetüknél fogva nagyon kíváncsiak, játékosak, a legintelligensebb madarak között tartják számon õket. Képesek logikai feladatok megoldására, például meg tudják tanulni, hogy bizonyos tárgyak húzásával vagy tolásával jussanak hozzá egy jó falathoz, továbbá csapatban is tudnak "dolgozni".

Új-Zélandon nem nagyon szeretik õket, mert például merõ játékból szívesen csipegetik ki az autók ablakai körüli gumitömítést.

Mivel a természetvédelmi törvények miatt a juhtenyésztõk nem mérhetnek csapást a keákra, azok közül a "gonoszabbak" örömmel lakmároznak a négy lábon járó táplálékból.

Egyesek javasolták, hogy a gyilkos keákat fogják be és vigyék el más tájakra, Ivey szerint azonban ennek nincs értelme, mivel a madarak igen értelmesek és a sok tájékozódási pontot kínáló terepen hamarosan visszatérnének a remek "éléskamrához", bármilyen messzire is vinnék õket.

A helyi sajtó szerint Ross Iveynek és a többi hegyvidéki juhtenyésztõnek együtt kell élni a gyilkos keákkal, és jobban kell vigyázni a nyájaikra addig is, amíg kínálkozik valamilyen megoldás a problémára.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra