2024.04.20. - Tivadar

A vadállomány felét pusztították ki orvvadászok Ukrajnában

A vadállomány felét pusztították ki orvvadászok Ukrajnában
Ungvár - A kiterjedt orvvadászat következtében mintegy felére csökkent Ukrajna vadállománya az ország 17 évvel ezelõtti függetlenné válása óta, egyes nagyvadaknak a 70 százalékát lõtték ki a lesipuskások.

A törvényi szabályozás hiányosságainak következtében Ukrajnában tömeges jelenséggé vált az orvvadászat, amelynek folytán a vadászható állatok - szarvasok, õzek, vadkacsák és vadlibák - mennyisége mintegy 30-70 százalékkal csökkent.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A medvék állománya a felére, a bölényeké a harmadára zsugorodott, de ugyanilyen katasztrofális a helyzet a halgazdálkodás terén is: az orvhalászok éves átlagban közel 200 ezer tonna édesvízi és tengeri halat fognak ki az ország területén - nyilatkozta Mikola Kosztrov, az Ukrán Állami Környezetvédelmi Felügyelõség vezetõje a kijevi Deny címû napilapnak.

A szakember szerint a természetvédelmi szolgálatok munkatársai évente több mint 111 ezer szabálysértõt - 11 ezer orvvadászt és közel 100 ezer orvhalászt - érnek tetten, de a vonatkozó törvények hiányosságai miatt csak az esetek egy-két százalékában szabnak ki büntetést.

Volodimir Borejko, a Kijevi Környezetkultúra Központ elnevezésû civil szervezet igazgatója az újságnak elmondta, hogy az ukrán állam rendkívül hatástalan módon óvja a vad- és halállományt, nyolc éve még az önkéntes természetvédelmi ellenõri intézményt is megszüntették, jóllehet az orvvadászok és orvhalászok egyharmadát a társadalmi vad- és halvédelmi felügyelõk fülelték le.

Az orvvadászatot és -halászatot, valamint az erre szolgáló eszközök elõállítását és tartását szigorúbban büntetõ törvénymódosító javaslatot idén nyáron kellett volna megszavaznia az ukrán parlamentnek, de az illetékes bizottság bizonytalan idõre elnapoltatta az elfogadását.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra