2024.04.18. - Andrea, Ilma

A gyógyhatású zsírjuk miatt irtják a mormotákat Ukrajnában

A gyógyhatású zsírjuk miatt irtják a mormotákat Ukrajnában
Ungvár - Orvvadászok pusztítják a kelet-ukrajnai sztyeppéken élõ mormotákat, mivel gyógyhatású zsírjukért nagyon sokat fizetnek a fegyenctelepek lakói.

A mókusfélék családjába tartozó, Magyarország térségében már kipusztult bobakmormoták legjelentõsebb élõhelye a kelet-ukrajnai Luganszk megye északkeleti részének sztyeppéin található.A kilenckilósra is megnövõ, mintegy 70 centiméter hosszú rágcsáló az utóbbi idõben kedvelt célpontja lett az orvvadászoknak, akik leginkább antiszeptikus hatású zsiradékuk miatt ejtik el ezeket az állatokat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A beszámoló szerint a mormota tébécé elleni gyógyszerként használt zsírjának legnagyobb keletje a büntetés-végrehajtási intézetekben van, ahol három deciliterjéért a fogvatartottak akár ezer hrivnyát (kb. 35 ezer Ft) is megadnak.

A szkíta kõszobrok modelljéül szolgáló bobakmormota Luganszk megye jelképe, a régió lakossága ugyanis korábban nagy tiszteletben tartotta az ízletes húsáról és antiszeptikus, antibiotikus hatású zsírjáról ismert állatot. A manapság vadászati tilalom alá esõ állatok populációja húsz évvel ezelõtt még 40-60 ezer egyedet számlált a térségben.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra