2024.04.19. - Emma

Ülepükrõl is felismerik egymást a csimpánzok

Ülepükrõl is felismerik egymást a csimpánzok
Ülepükrõl is felismerik fajtársaikat a csimpánzok - mutatta ki egy amerikai kísérlet.

A Georga állambeli Emory Egyetemen hat felnõtt csimpánzt vizsgáltak. Valamennyinek sikerült összepárosítani csimpánzpofákról és csimpánzfenekekrõl készült fényképeket. A sikernek azonban volt egy feltétele; az, hogy a majmok ismerjék a képeken szereplõ állatokat. "A fotókat nem csupán társaik képmásaként fogták fel, hanem gondolatban összekapcsolták a rajtuk szereplõ példányok egész testével, és így sikerült egymás mellé rendelni az arcokat és a hátsókat" - mondta Frans de Waal kutatásvezetõ.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

De Waal és munkatársa, Jennifer Pokorny egy másik kísérletben azt vizsgálta, hogy az emberszabású majomalanyok képesek-e arcképek alapján meghatározni a fotókon látható csimpánzok nemét. Ez a teszt is sikerült, amikor ismerõs állat képét kellett összepárosítani hím vagy nõstény nemi szerveket ábrázoló fotókkal. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a csimpánzok igen összetett testképet építenek fel magukban társaikról, és ez a kép nemcsak a fizikai jellemzõk alapján formálódik, hanem a velük kapcsolatos tapasztalataik is befolyásolják, például az, hogy milyen rangja van a kérdéses állatnak a csoporton belül.

A georgiai fõemlõskutatók az Advanced Science Letters címû folyóiratban publikálták kísérletük eredményeit és a belõlük levont következtetést a csimpánzok testképalkotási kognitív mechanizmusáról.

Agnes Lacreuse, a Massachusetts állami egyetem szakértõje szerint még számos vizsgálat szükséges annak alátámasztásához, hogy a csimpánzokra valóban az emberihez hasonló mentális testreprezentáció és nemiségkonstrukció jellemzõ. "Tudjuk, hogy a makákók is képesek arc alapján megkülönböztetni hímeket és nõstényeket, így aztán eléggé meglepõ lenne, ha éppen a csimpánzok nem lennének képesek erre" - nyilatkozott Lacreuse a brit New Scientist tudományos folyóirat hírpotálján megjelent beszámoló szerint.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra