2024.04.20. - Tivadar

Védett kagylók miatt indult büntetõeljárás Horvátországban külföldiek ellen

Zágráb - Védett sonkakagylókat találtak a horvát rendõrök egy olasz és egy osztrák állampolgárnál, akik ellen büntetõeljárás indul emiatt - jelentette szerdán a horvát Hina hírügynökség.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A 19 éves osztrák férfinél hétfõn találták meg Umagban a 21 darab egész és egy fél kagylót, a 54 éves olasz férfinél pedig Vodnjan közelében, a múlt hónap közepén három darabot leltek a legyezõ alakú sonkakagylókból (Pinna nobilis). Az olasz férfi kocsijában ráadásul ott volt az a szórólap, amely olasz nyelven sorolta fel a védett növény- és állatfajokat, köztük ezt a kagylófajt is.

Az isztriai rendõrkapitányság szóvivõje közölte: a két férfi ellen büntetõeljárás indul a tengeri halászatról szóló, valamint a természetvédelmi törvény megsértése miatt.

A Pinna nobilis az 1970-es évektõl védett Horvátországban. Ez ugyanis egyike annak a két kagylófajnak, amely õshonos a Földközi-tengeren és az Adrián is, ráadásul ez a legnagyobbra növõ faj, amely 15 évig is élhet. A törvénytelen fogások miatt ma már a korábbinál sokkal kevesebb sonkakagyló található a tenger mélyén.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra