2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A rovarvilág merülési rekordjai

Alberta (Kanada) - A víz alatti élet biztonságot és táplálékbõséget jelent egyes rovaroknak. Amerikai kutatók most elsõ ízben számolták ki, mennyi ideig és milyen mélyre tudnak merülni ezek az állatok. Eredményeiket a "Journal of Fluid Mechanics" címû szaklapban publikálták.

A vízi rovarok egy légbuborék segítségével jutnak levegõhöz, ennek segítségével még a vízbõl is képesek oxigént felvenni. Ezt a buborékot a hason található szõrök tartják.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Morris Flynn, az albertai egyetem mérnökprofesszora John Bush matematikaprofesszorral együtt
kidolgozott egy képletet, amelynek segítségével ki lehet számolni, hogy egy rovar milyen mélyre képes merülni. Ha túl mélyre süllyed, akkor a víz alatti nyomás hatására szétdurran a levegõbuborékja. Ha viszont a felszínhez túl közel marad, akkor nem történik elég gázcsere a buborékon keresztül, és nem jut elég oxigénhez, tapasztalták a kutatók.

A szõrök szerepe sem mellékes: sûrûségük kulcsfontosságú a légbuborék stabilitása szempontjából. Minél sûrûbb a szõrzet, annál nagyobb nyomást bír elviselni a buborék. Túl sûrû sem lehet azonban, mert akkor kevés felület jut a légzéshez. A számítások szerint akár harminc méterig is lemerülhet egy rovar, például egy vízipoloska, anélkül, hogy szétdurranna a légbuborékja.

A kutatók azt remélik, hogy eredményeik segítségével kifejleszthetnek egy újfajta módszert az ember víz alatti oxigénellátására.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra