2024.03.29. - Auguszta

A körülményekhez képest jól vannak a csempésztõl elkobzott szalakóták

Szeged - A körülményekhez képest jól vannak azok a szalakóták, amelyeket hétfõn koboztak el a vámosok a tompai határátkelõhelyen egy szerb férfitól, a fokozottan védett madarak közül azonban két példány elpusztult, mielõtt a Szegedi Vadasparkba érkezett volna.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A madarakat kegyetlen körülmények között próbálták Magyarországra csempészni, törzsüket és csõrüket szigetelõszalaggal körbetekerték - mondta Veprik Róbert, az állatkert igazgatója szerdán szerkesztõségünknek.

Sajnos két állat már elpusztult, mielõtt a vadaspark karanténjába érkezett volna, húsz példány állapotát sikerült stabilizálni, s már elfogadják a nekik kínált élelmet - közölte a szakember. Hozzátette: az csak néhány hét alatt dõl el, hogy a madaraknak sikerül-e átvészelniük a krízishelyzetet.

A madarak további sorsáról a bíróság dönt majd, a természetbe történõ esetleges visszaeresztésük azonban nehéz feladat lesz, mert a csempészett szalakótákat valószínûleg fiókakorukban kiszedték a fészekbõl, s megszokták az ember közelségét - mondta az igazgató.

A fokozottan védett szalakóták öreg erdõkben és szétszórt fákkal tarkított nyitott tájakon élnek. Európa és Ázsia mérsékelt övében az erdõssztyepp jellegû területek madarai. Magyarországon - fõként a Duna-Tisza közén - rendszeresen fészkelnek, de az állomány erõsen megfogyatkozott. Hazánkban a szalakóta fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

A harminc centiméteresre megnövõ madarak zömök termete a szajkóéra emlékeztet. Tollazatuk azúrkék, hátuk gesztenyésvörös, szárnyuk ragyogó kék, fekete szegéllyel. Viselkedésük a gébicséhez hasonlít: száraz faágakon, póznákon, kazlakon leskelõdnek, s magas figyelõhelyükrõl lelibbenve kapják el a rovarokat.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra