2024.04.20. - Tivadar

A 'lezser' patkányanyák kölykei okosabbak

A 'lezser' patkányanyák kölykei okosabbak
Albuquerque - A bébik számára fontosabb a megbízható gondoskodás, mint hogy állandóan mellettük legyen az anyjuk. Legalábbis a patkányok esetében így van, derül ki az új-mexikói egyetem kutatóinak tanulmányából, amelyet a "PloSone" címû szaklapban tettek közre. Azok a fiatal patkánykölykök ugyanis, amelyeket naponta rövid idõre elvettek anyjuk mellõl, késõbbi fejlõdésük során jóval okosabbnak bizonyultak, mint többi testvérük.

Idõsebb korukra pedig jobban ellenállnak a stressznek, mint azok az egyedek, amelyeket kölyökkorukban állandóan õrzött az anyjuk.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Akaysha Tang és csapata kimutatta, hogy a kölykök már akkor is jobban bírták a stresszt, ha életük elsõ három hetében összesen egy órát töltöttek külön anyjuktól.

A hatás még a patkánymércével viszonylag idõsnek számító egyéves korban is tartott. Úgy tûnik, egy patkánynak elõnye származik abból, ha az anyja "lezserebb" típus, és ezért a kölykei hamar önállóságra szoknak. "Tehát nem a gondoskodás abszolút mennyisége a fontos, hanem az állandósága" - írják a kutatók.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra