2024.03.29. - Auguszta

Ellopták a macskacápát, hat cápabébi maradt anya nélkül

Ellopták a macskacápát, hat cápabébi maradt anya nélkül
Igen ritka macskacápát loptak el egy brit tenyésztõ akváriumából: a rendõrség felhívásban kért kedden segítséget azoktól, akik netán tudnak valamit a lehetséges tettesrõl vagy a magáról az el- vagy inkább kiemelt állatról.

A Nagy-Britanniába négy éve Indonéziából importált márványos macskacápa (Atelomycterus macleayi) a faj Nagy-Britanniában lévõ egyetlen utódokkal is rendelkezõ és szaporodásra alkalmas párjának nõstény tagja.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Feltételezik, hogy a tolvaj alaposan felkészült tettére, mivel ahhoz, hogy akváriumából kiemelje, az illetõnek hálóra, illetve megfelelõ tartóedényre volt szüksége.

A 68 éves Peter Newman elmondta, hogy a viszonylag kis méretû, alig 60 centiméteres tengeri ragadozó a hétvégén tûnt el Farnborough-ban lévõ akváriumából. A cápapár együtt 70 ezer fontot ér, külön a nõstény mintegy 10 ezer fontot (2,91 millió forint) - ezért a tulajdonos attól tart, hogy a tolvaj kísérletet tesz majd a hím megszerzésére is.

A cápapár már eddig is mozgalmas életet élt Angliában. Akváriumában túlélt egy rövidzárlatot, amelyet az okozott, hogy egy rák átrágta a vízmelegítõ kábelét, majd az év elején a nõstény hat bébit hozott a világra.

A tulajdonos, aki tudományos szempontból tanulmányozza a cápafajt, úgy nyilatkozott, hogy erõsen kötõdött az állathoz. Új nõstényt beszerezni már csak azért is kockázatos lenne, mondta, mert nem biztos, hogy a hím elfogadná és folytatni lehetne a szaporítást. A férfi cápavédelemmel is foglalkozott a Fülöp-szigeteken és Indonéziában, ahol a halászok nem egyszer ciánnal mérgezik meg a tengeri ragadozót.

A helyi rendõrség kedden közleményben adta a nagyközönség tudtára, hogy "célzott rablásnak" tekinti a Nagy-Britanniában rendkívül ritka cápa eltûnését. "Az áldozat nagyon szeretné visszaszerezni az állatot, a rendõrség mindenkit felszólít, aki bármit is tud a rablásról, keressen meg bennünket" - olvasható a hamphsire-i rendõrség közleményében.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra