rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Donki, mint vadászkutya

 • Share on Tumblr

  Gyermekkoromban, az 1950-es évek egyikén, karácsonyra légpuskát kaptam.Nagy örömmel, határtalan lelkesedéssel nézegettem.Úgy éreztem: már majdnem igazi vadász vagyok.Hát még ha vadászkutyám is volna!

  Kormos kutya becsületes nyájõrzõ puliõseire gondolt, és nem vállalt ilyen harcias feladatot.Sõt! Még az eldobott fadarabot sem hozta vissza.Utóbbinak indoklása tekintetébõl kiolvasható volt: minek hozzam vissza, ha újból eldobod?!

  Néha onnan jön segítség, ahonnan nem is várjuk.Amikor a verebeket nézegettem, mint a légpuskámhoz leginkább illõ vadállatokat, a kert végébõl elõjött kedvencünk: Donki cica.
  Õ is nézegetni kezdte a verebeket.Szemében igazi vadászszenvedély villant meg.Bennem is felvillant egy nagyszerûnek kínálkozó ötlet: mi lenne, ha Donki lenne a vadászkutyám?!

  Donki m a j d n e m tökéletes vadászkutya lett, méghozzá úgyszólván percek alatt.A lelõtt verébért lelkesen futott, akár a szomszédba is.Az említett majdnem azonban egy kis bökkenõt jelzett számomra.A megkaparintott verebet ugyanis nem hozta oda lábam elé, mint egy jólnevelt, hûséges vadászkutya, hanem - lábamtól minél távolabb - villámgyorsan megette.

  Ezt követõen hozzáfogtam igazi vadászkutyává való átképzéséhez egy gyorstalpaló tanfolyam keretében.Ám a cicánál nem használt sem a húsdarabka-jutalom, sem a szép szó, sem a gyengéd fejéreütögetés.A lelõtt verebet nem hozta oda a húsért cserébe, hanem elõbb megette és utána jelentkezett, szerénytelenül, a jutalomért.Az sem használt, hogy vadászkutyává kinevezett cicámmal együtt futottam a zsákmány után, mert õ gyorsabban tudott szaladni, mindig elõbb ért oda, elrohant a verébbel - és pillanatok alatt felfalta!

  Ezen a szomorú ponton leváltottam a cicát a vadászkutyaságról, de újabb meglepetés ért.A cica úgy megszokta a potya verebeket, hogy puskám hangjára rögtön elõkerült és jogtalanul eltulajdonította a zsákmányt.Egyszer ugyan sikerült a házban marasztalnom, mivel bezártam a szekrénybe, de ebbõl is nekem lett bajom, mert édesanyánk nem szerette a nyávogó szekrényt és a szekrényt emiatt bepanaszolta édesapánknak.

  Egy szépen kezdõdõ napon - éppen születésnapomon! - azonban jó ötletem támadt.Az ünnepi ebédbõl úgy beetettem Donkit, hogy hasa hasonló lett a skót dudához, amikor azt éppen fújják, csak Donki nem adott dudahangot, hanem eldõlt a kályha mellett.Én pedig kiosontam a kertbe - vadászni.Vadászatom igen sikeres volt, ma talán úgy magyaráznák, hogy Diana istennõ segített benne, de szerintem nem, mert az istennõ akkor, „egyéb“ kategóriájú származása miatt, nem juthatott vadászatpolitikai szerephez.Tény azonban, hogy nyolc verebet lõttem.Mindegyiket madzagra kötöztem és övként derekamra illesztettem a madárfûzért, ahogy egy régi képeslapban láttam, igaz, ott fogolymadarak helyettesítették a verebeket.Péter öcsém pedig azt a feladatot kapta, hogy fényképezzen le , mint a Föld Legnagyobb Verébvadászát.

  Mielõtt kattant volna a fényképezõgép, hirtelen csillagokat láttam, méghozzá igen szikrázósakat, és akkorát ordítottam, mintha ölnének.Donki ugyanis már kiheverte az ebédet, megjelent, karmos végtagjaival felvarrógépezett meztelen lábszáramon, letépte zsákmányövemet és elrohant vele egy mélyalagutas bokorsor alá.

  Ezt követõen kicsit törlesztettem: veréb helyett almát, körtét, szilvát lõttem Donkinak.Ma is látom csalódott képét, amikor odaért ezekhez a verébpótlékokhoz.

  A határban történõ vadászataimra sem vittem el többé: egy igazi, becsületes vadászkutya ne futkározzon gazdája meztelen lábszárain!

  Lelkes Miklós


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Döbbenetes titok: pacal van a csokiban

  A brit csokoládégyárak jelentõs etikai dilemma elé állították a vegetáriánusokat. Kiderült ugyanis, hogy termékeikben állati eredetû alapanyagok is vannak.

 • Meghívó: Tematikus beszélgetési kör

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Csermely tematikus beszélgető kört tart. A program célja, hogy a gyermekek mindennapi életében a környezettudatos szemlélet és az állatok védelme aktív szerepet kapjon. A program során a gyerekek a beszélgetéssel egybekötött természetismereti és állatvédelmi előadáson állatos kiadványokat kapnak. A részvétel az iskola keretein belül.

 • Finnyás cápa vagy ízetlen embercomb?

  Honolulu - Nem fûlött egy cápa foga egy ember lábához Hawaii partjainál.

  A láb gazdája, egy férfi, szörfdeszkáján ücsörgött a vízben, amikor ráharapott jobb combjára egy cápa. A férfi a kezével próbálta szétfeszíteni az állat állkapcsát, ami nem valószínû, hogy sikerült volna, ha a cápa magától nem segít: elengedte a combot és tovaúszott.

  A 40 éves férfi szerint a ragadozó csupán kóstolót vett és nem ízlett neki a lába, ezért hagyta békén.

 • Shrek 2

  színes magyarul beszélõ amerikai animációs film (2004)

  Eredeti szinkronhangok: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, John Cleese, Julie Andrews, Antonio Banderas, Rupert Everett, Larry King
  forgatókönyvíró: Ted Elliott, Terry Rossio, William Steig, J.

  Eredeti szinkronhangok: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, John Cleese, Julie Andrews, Antonio Banderas, Rupert Everett, Larry King
  forgatókönyvíró: Ted Elliott, Terry Rossio, William Steig, J. David Stem, Joe Stillman, David N. Weiss
  zene: Harry Gregson-Williams

 • Mûszemû mikroló

  La Fuente (Oklahoma állam) - Mûszemet kapott egy ló az Egyesült Államokban, hogy megadassék neki a színpadi karrier.

  A ló még elég kicsi, csupán csikó, mert június elsején született. Ugyanakkor késõbb is kicsi lesz, mivel különleges fajtájú, mondhatni minipóni. Szemét feltehetõen az anyja rúgta ki - és feltehetõen nem szándékosan.

 • Medve rémítette meg a bevásárlókat az Egyesült Államokban

  Medve sétált be egy bevásárlóközpontba az Egyesült Államokban, ami miatt kiürítették az egész épületet.

 • A vadásztársaság

  Írta és szerkesztette: Lelkes Miklós

  Agárkutya kóborolt.Találkozott egy sziámi macskával.Kérdezi a macska:
  - Van gazdád?
  - Volt, - felelte a kutya - de meghalt.A nevem Bagaraki Aladár.
  - Ez történt az én gazdasszonyommal is - mesélte a cica.Jó asszony volt pedig.Valamikor színésznõ is.Õ adta a nevem: Pipecperec Pimpinella.Tréfásan olykor hozzátette: a szalámiszeretõ sziámi.

 • Bengáli macska

  A bengáli házimacska egy vadmacskaféle, a bengáli leopárdmacska és egy házimacska keresztezésébõl mesterségesen lértehozott hibrid. Az elsõ bengáli macska e két faj véletlen párosodásból született, tervszerû tenyésztése az 1980-as években kezdõdött Amerikában. Azzal a céllal kezdték a fajtát kialakítani, hogy létrehozzanak egy vadmacska külsejû, de házimacska természetû új macskafajtát. Az 1960-as években is már felvetõdött a bengáli fajta kialakítása, amikor egy kaliforniai tenyésztõ egy házimacska kandúrt pároztatott egy nõstény ázsiai (bengáli) vadmacskával.

 • Megvadult kutya harapta le egy férfi ujjpercét

  Megvadult kutyát lõtt le szolgálati fegyverével egy rendõr Kapuváron, miután az állat egy embernek leharapta az ujjpercét, a gazdájának pedig az alkarjába mart. A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense elmondta: a nagy testû állat egy méhtelepet õrzött, azonban átment a szomszédos fatelepre, ahonnan a munkások éppen hazafelé tartottak.

 • Megtévedt teknõsök

  Nagyjábal 60 frissen kikelt tengeri teknõs tévelyedett el szokásos, víz felé vezetõ útjáról, és kötött ki egy parti étteremben a dél-olasz Calabria tartományban - jelentették környezetvédelmi illetékesek hétfõn.

 • Külföldön is kelendõ Easy Boy spermája

  Budapest - Sohasem találkozott még Easy Boy (26), a budapesti fiú és a szépséges franciaországi orrszarvúlány, Noelle (23), most mégis szülõi örömök elé nézhetnek. Easy Boy ugyanis spermáját adta a hölgynek, hogy mesterséges megtermékenyítéssel utóda lehessen.

 • Kihal a vietnami antilop és a tobzoska?

  A világ egyik legtitokzatosabb állatának tartott vietnami antilop és az elsõsorban húsáért, bõréért és pikkelyeiért vadászott tobzoska is felkerült a Londoni Zoológiai Társaság bolygónk legkülönlegesebb és legveszélyeztetettebb teremtményeit felsorakoztató százas listájára.

 • Állat taxi a kedvenceknek

  Különleges szolgáltatás boldogítja a Milánóban élõ vagy az olasz városban megforduló háziállatokat és gazdáikat: állati taxi áll az utazni vágyók rendelkezésére.

 • Gyilkoltak a megvadult kutyák

  Megölt egy kisebb házõrzõt, majd az ólban tartott disznókra is rátámadott két nagy testû, megvadult kutya Nyírbátorban - értesült a HavariaPress.

 • Skót Juhászkutya

  Leírása: A közepesnél magasabb növésû, szikár, karcsú kutya. Feje hosszú, elkeskenyedõ, stopja nincs. Orrtükre fekete, szeme sötétbarna, értelmes kifejezésû. Fogazata ollós harapású. Füle kicsi, elõrebicsakló.

  Törzse téglalap alakú, háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejt, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg. Szõrzete hosszú, a fején és a végtagok elülsõ felületén rövid. Színe fekete-fehér-vörös (trikolór), gold sable (vörös-fehér), blue merle (kékesszürke alapon fekete foltos).

 • Olasz állatvédõk a hermelinrõl való lemondásra biztatják a pápát

  Vatikánváros - Olasz állatvédõk arra szólították fel XVI. Benedek katolikus egyházfõt, hogy mondjon le a fejfedõinek és palástjainak hermelinprém-díszítésérõl, és kérésük alátámasztására a pápa közismert macskaimádatára hivatkoznak.

  Az AIDAA állatvédõ szervezet, amelynek fehér nyúl a logója, aláírásgyûjtést kezdeményezett céljának elérésére, és felkérte a német születésû egyházfõt, hogy egyáltalán ne viseljen többé állati prémet. A felhívást már több mint kétezren írták alá.

 • Halálos áramütés érte a részegen õrjöngõ elefántokat

  Elpusztult Indiában az a hat elefánt, akik rizssört ittak és beleszaladtak egy elektromos kerítésbe. Az ehhez hasonló balesetek nem példa nélküliek a világ legnagyobb ázsiaielefánt-populációjának helyet adó országban, ahol az elmúlt években az állatok természetes lakóhelyét jelentõ több százezer hektárnyi erdõ tûnt el az emberi beavatkozás következtében.

 • Dezodorral védenék a kutatók az új-zélandi bûzös madarakat

  A kutatók ötlete szerint dezodorral kellene megvédeni a kiwiket és a bagolypapagájokat, a különös szagot árasztó új-zélandi madarakat ugyanis könnyen levadásszák a betelepített ragadozók.

 • Krokodilvér lehet az új antibiotikumok alapja

  Két kutató krokodilokat fogott be és mintákat vesz az állatok vérébõl annak reményében, hogy hatásos, új gyógyszereket fejleszthessenek ki az emberi fertõzésekre. Adam Britton ausztrál és Mark Merchant amerikai kutató két hetet töltött el azzal, hogy sós és édesvízi krokodilokat fogjon be.

 • Állatvédõk támadják Ralf Schumachert

  Szabadidejében sem lehet sok nyugta a Toyota pilótájának, Ralf Schumachernek, aki a Forma-1-ben mutatott teljesítménye miatt is folyamatos kritikák kereszttüzében áll.