2024.04.19. - Emma

A szálló szemetesében turkált - agyonlõtték a barnamedvét

Fiume (Rijeka) - Egy éhes barnamedve 20 napon át túszként tartotta fogva egy szálló lakóit, mert a hotel szemetes konténerébõl kosztolt a Fiume fölötti Risnjak nemzeti parkban, semmivel nem tudták elriasztani, végül agyonlõtték.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Horvátországban a Gorski Kotar hegység a barnamedve természetes élõhelye, a Risnjak nemzeti parkba pedig az emberek miatt került - idézte Djuro Hubert, a nagy vadállatok európai hírû horvát tudósát a rijekai Novi List.

A lap megírta, hogy a nemzeti park bejárata közelében levõ szálloda lakói a teraszukról látták, amint a medve a nagy szemetes konténerben rendszeresen turkál. Értesítették a szakembereket, akik elõször hangpetárdákkal próbálták elriasztani az állatot, de nem sikerült, így a helyi vadásztársaság egyik tagja kilõtte a "bundást".

Djuro Huber tudomása szerint egy-két éve merészkednek a medvék emberlakta területekre élelemért, ez azért van mert az emberek szemetelnek az erõkben, elszórják az ételmaradékot, a medvék ezt megtalálják és a nyom után mennek. A szemétgyûjtõket már kicserélték nagy mûanyag konténerekre, de a mackók ezzel is könnyen elbánnak, vagyis föllökik õket.

A Risnjak erdészei szerint még legalább 11 medve van lakott környék közelében, s õk élelemért kutatva akár "le is rohanhatják" a Crni Lug nevû falut.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra