2024.03.29. - Auguszta

Orruknál fogva vezetik az orchideák a darazsakat

Orruknál fogva vezetik az orchideák a darazsakat
Az ulmi egyetem osztrák-német kutatócsapata az Európában is honos széleslevelû nõszõfût (Epipactis helleborine) figyelték meg, amelyet szinte kizárólag darazsak poroznak be: méheket vagy dongókat alig találni a virágokon.

Erre már Darwin se talált magyarázatot.

Most viszont megoldódott a rejtély: a nõszõfû kémiai jelek segítségével úgy tesz, mintha hernyók dézsmálnák.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A kövér zsákmány reményében rászálló darazsak állati kosztra ugyan nem bukkannak, de a virág édes nektárral jutalmazza a beporzást, így több tövet is szívesen felkeresnek - írják az ulmi ökológusok a Current Biology címû szaklapban.

Régóta ismeretes, hogy egyes növények bizonyos illatanyagokat bocsátanak ki, ha megsérülnek, például amikor hernyók lepik el õket. Ezek az illatok pedig odavonzzák a darazsakat. A széleslevelû nõszõfûnél a kutatók hét illatanyagot mutattak ki, amelyek a kecskedarázs és a német darázs csápjaiban elektrofiziológiás reakciót váltottak ki. Az ökológusok bebizonyították, hogy nem a vizuális inger, hanem egyértelmûen az illat az, amely odacsábítja a darazsakat a virághoz. A következõ kérdés az, hogy fel lehet-e használni az illatanyagokat egy darázscsapda elõállításához - a válaszon már dolgoznak a kutatók.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra