2024.03.28. - Gedeon, Johanna

35 év alatt kihalt az állatok egynegyede

A Föld élõvilágának több mint egynegyede eltûnt 1970 óta – írja a BBC hírportálja. Leginkább a vízi élõlények fogyatkoztak meg, az ok: az ember. A sokkoló adatokat a Londoni Zoológiai Társaság tette közzé a Biodiverzitás Konvenció [1] bonni ülésén. A társaság a WWF-fel együtt részt vesz a Living Planet Index (LPI) mérõszámok vezetésében. A számokat tudományos publikációk és online adatbázisok alapján alakítják több mint 1400 gerinces faj populációját figyelve, az LPI-értékek így a Föld biodiverzitásának állapotát mutatják.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A társaság jelentése szerint 1970 és 2005 között átlagosan 27 százalékkal csökkentek a mérõszámok. A szárazföldi fajok populációja 25, a tengeri állatoké 28, az édesvízieké 29 százalékkal csökkent. A tengeri fajok esetében tíz év alatt, 1995 és 2005 között zajlott le a drasztikus csökkenés, az óceáni madarak állománya 30 százalékkal fogyatkozott meg a kilencvenes évek közepe óta. A legjobban érintett fajok közé tartoznak az afrikai antilopok, a kardhalak és a pörölyfejû cápák, a kínai édesvízi delfin pedig ebben az idõszakban gyakorlatilag kihalt [2].

A csökkenés okai az emberhez köthetõk: a számokat publikáló szervezet a környezetszennyezést, a farmok és a városok terjeszkedését, a túlzott halászatot és vadászatot hibáztatja. A zoológiai társaság szerint az ember évente a fajok körülbelül 1 százalékát pusztítja ki, és igen valószínûtlen, hogy a Biodiverzitás Konvenciónak sikerül lelassítania a biodiverzitás csökkenését.

A konvenciót 1992-ben alapították azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogás keretében állítsák meg a fajok kipusztulását. 2002-ben a tagállamok megegyeztek, hogy 2010-ig "jelentõsen visszafogják" a biodiverzitás csökkenésének mértékét. A WWF úgy véli, a következõ 30 évben a klímaváltozás hatásai miatt az elõzõ évtizedekben tapasztalt tragikus ütemben fog folytatódni a fajok eltûnése a Föld színérõl. Az ENSz nemrég arra figyelmeztetett, hogy életmentõ gyógyszerek kifejlesztése fulladhat kudarcba a természetes élõvilág gyors pusztulása miatt.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra