2024.04.18. - Andrea, Ilma

Védett faj lett a jegesmedve az Egyesült Államokban

Védett faj lett a jegesmedve az Egyesült Államokban
Hosszas latolgatás után felvette az Egyesült Államok a jegesmedvét a veszélyeztetett fajok listájára. A döntést a sarkvidéken élõ állatok fennmaradásához létfontosságú sarki jég fokozatos olvadásával indokolták. Környezetvédõk szerint a döntés többhónapos késlekedése mögött pusztán olajipari érdekek álltak. Az 1973-ban megalkotott Endangered Species Act (Törvény a veszélyeztetett fajokról) értelmében az amerikai döntéshozás a második legkomolyabb védettség alá helyezte, veszélyeztetett fajnak nyilvánította a jegesmedvét, elismerve, hogy kellõ védelem nélkül hamarosan a még komolyabb kritikusan veszélyeztetett kategóriába kerülhet, azaz élõhelyérõl belátható idõn belül teljesen vagy részen kipusztulhat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A medvék veszélyeztetettségi státusza azonban önmagában nem vonja maga után azt, hogy a szénhidrogének kitermelését szigorúbb környezetvédelmi szabályokhoz kössék. A Bush-kormányzat olyan irányelveket jelentett be, amelyek értelmében a védelmet csak korlátozottan alkalmazzák az alaszkai kõolaj- és földgázlelõhelyek közelében, hogy ne akadályozza a kitermelést.

Az Amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálatnak (US Fish and Wildlife Service) 2008. január 9-ig kellett volna állást foglalnia a jegesmedvék veszélyeztetett kategóriába sorolásáról, ám csak több hónapos halogatás után döntött. Több nemzetközi környezetvédelmi szervezet emögött már akkor az olajlobbi érdekeit látta, az amerikai kormány ugyanis februárban mintegy 12 millió hektárra adott koncessziót a földgáz- és kõolajlelõhelyek kiaknázására a Bering-szorostól északra elterülõ Csukcs-tenger alaszkai partjainál, rekordösszegnek számító 2,66 milliárd dollár értékben.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra