rss
gazdit kereső kutya, állatmentés
 • Világhírû komondor

 • Share on Tumblr

  Hungaricum a világ legfurcsább 25 állata között

  Megválasztotta a világ legérdekesebb állatait az egyik leghíresebb amerikai internetes oldal. A listára felkerült 25 kiválasztott külsõjében egytõl egyig feltûnést kelt. Az õsrégi magyar kutyafajta feltehetõen loncsos bundája miatt a maláj medve és az angora nyúl mögött a harmadik helyen végzett. A hatalmas kutyákat számtalan legenda lengi körül, többek között vadságukról, vérszomjukról híresek.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  Mindegy, hogy szép-e, mindegy, hogy okos-e, vagy esetleg a legszínesebb. Nem számít, hogy nagy vagy éppenséggel kicsi. A lényeg, hogy minél furcsább legyen. A világ 25 legkülönösebb állata közé bekerült egy magyar kutyafajta, a komondor is.

  – Bár az idegeneket nem kedvelik, de nem vadak. Ha megismerkedünk velük, játékosak, nyitottak – ugrált hatvankilós kedvence, Husi Nagy Zsoltra (41), aki nyolc éve tenyészt komondorokat. – Nagyon nehéz tisztán tartani ezeket a kutyákat, egy kicsit mindig szutykosak. Bár fiatal korukban még különálló szõrük van, ahogy öregednek, úgy kezd a bunda csomósodni. Csodálkozom, hogy a furcsa állatok közé bekerültek, hiszen közel sem olyan különleges a külsejük, mint a többinek – tette hozzá a tenyésztõ.

  – A komondorok helyzete sokat változott az elmúlt évtizedekben. Régen õrzõ kutyák voltak. Önfejû fajta, de nagyon családszeretõ – mondta az állatok viselkedését kutató Siposi Levente etológus.

  Õseink hozták a Kárpát-medencébe

  A népvándorlás idején érkezett õseinkkel a Kárpátmedencébe. Elsõsorban a nyájak és a táborok védelmére használták, mivel a sötétben szinte világító fehér színe miatt meg tudták különböztetni az éjjeli ragadozóktól. Nevének eredete homályba vész. A komondor szó egy 1544-es írásban lelhetõ fel elõször. Ma már a világon több helyen kedvelt és tenyésztik.

  A komondor eredete

  A komondor szó, mint magyar pásztorkutyafajtát jelölõ leírt nyelvemlék, elõször 1544-ben Kákonyi Péter Astiagis király történetében fordul elõ.

  "Pásztor nézi vele, gyermeket szoptatja
  Egy fias komondor és körül forogja"

  Az 1600-as évek nyelvemlékei alapján nemcsak a komondor neve, de foglalkozása is kirajzolódik. 1673-ban írja Comenius Ámos: "Komondoroc oerzic a csordát." Más a szöges örves komondorról beszél. Pethe Ferenc Természethistória és mesterségtudomány c. könyvében pedig a kutyák között egyenesen "Vezérnek" teszi meg, amely nevet megjelenésével érdemli ki.

  Igen nehéz eldönteni e szó eredetét, de az tény, hogy a komondor a magyar nyelvemlékek alapján is a legrégibb idõktõl a csorda, a pásztor mellett õrzõ-védõ szolgálatot teljesített.

  A nyáj mellett õrzõ-védõ szolgálatot teljesítõ, nagy testû, gubancos szõrû pásztor ebünket az idõk folyamán leírták még gubancos magyar juhászkutyának, selyemszõrû farkas ebnek, pusztai komondornak, lompos szõrû komondornak, bagolyszemû komondornak s legtöbbször csak komondornak. Bár e szó eredetét többféleképpen magyarázzák, minden kynológus egyetért abban, hogy a komondor a népvándorláskor elõdeinkkel együtt került a Kárpát-medencébe. Az õsmagyarok gulyáinak, méneseinek õrzésében az oroszlánrész a komondornak jutott, mert megjelenése félelmet keltõ, bátorsága példaszerû, küzdõképessége rendíthetetlen. E tulajdonságokban felveszi a versenyt bármelyik kultúrfajtával.

  Az összes magyar pásztorkutyafajták közül ez az, amelyik a legrégibb idõkben is kitenyésztett formát mutatott, és amelyik az idõk folyamán a legkevesebb változáson ment át, jellege, formája évezredekkel ezelõtt ugyanazt a formát mutatta, mint ma.

  Mi hozta létre a komondort, milyen körülmények között és milyen céllal? - kérdezhetjük. Kialakítója a pásztorok célszerû tenyésztõtevékenységén kívül az ázsiai és európai füves puszták klimatikus és földrajzi adottságai voltak. A védelem munkáját vakon teljesítõ pásztor ebnek tûrnie kellett a kontinentális klíma szélsõségeit: a forró nyári napok sokszor 30 °C fölötti melegét ugyanúgy, mint a zord telek -30 - -40 °C-os szeles dermesztõ hidegét. A klíma zordsága ellen védelmet az enyhet adó szárnyék, de legtöbbször csak a saját szõr köntöse nyújtott. A jó hõszigetelõ bunda nyáron hûvöset, télen meleget tartott. Biztos, hogy a komondor hasznát vette hosszú, tömött szõrének a farkas harapás ellen is.

  A nyájak védelmét mind nappal, mind éjjel úgy kellett ellátni, hogy azokban kár ne essék. A komondor a nyáj körül helyezkedett el, s vártáján keresztül eleven lény nem közelíthette meg a nyájat. Minden mozgó idegenre szemtõl szembe támadt. Nyugalmi helyzetébõl egy pillanat alatt ugrott az idegenre. Hatalmas fogazatának harapása halálos volt, vagy legalábbis csont törött.

  A komondor mint hûséges társ évezreden át segített a magyar pásztoroknak. Érthetõ, hogy a pásztor megbecsülte, s fajtatisztán tenyésztette.

  A jelenlegi és a századforduló komondorai között a legnagyobb változást a testnagyság jelentette. Ez pedig a tartásra vezethetõ vissza.
  Az 1910-1930-as éveket vehetjük határmezsgyének. S ezután a kynológiai tudomány, a szépérzék kezdte formálni a komondort.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Különös állatbarátságok

  Különös állatbarátságokEgy lelkes amerikai állatvédő, Janice Wolf alapította meg 20 évvel ezelőtt az Arkansas államban található Rocky Ridge Refuge elnevezésű menhelyet, hogy segíthessen a rászoruló állatokon. A különleges menhelyen a legkülönfélébb állatok is jól kijönnek egymással. Olyan állatok kerülnek ide, akik sürgősen orvosi ellátásra vagy új otthonra szorulnak. Vannak itt állandó lakók is, például Cheesecake, a szeleburdi vízidisznó, Croutun, az óriásteknős, Barcode, a zebra, Butterbean a bullterrier vagy éppen Bazinga, a póni. Ők azok, akik az menhelyre érkező állatoknak megmutatják, mi az a barátság és a szeretet.

 • Terrárium hüllõknek, kétéltûeknek, kisemlõsöknek

  Sokan tartanak vagy legalábbis szeretnének állatokat tartani a város kõrengetegében, hogy ne veszítsék el teljesen a kapcsolatukat a természettel.

  Nekik ad tanácsot ez a képekkel, illusztrációkkal teli könyv arról, hogyan gondozzák kedvenceiket, mit kell tudniuk a több mint 50 hazai és külföldön honos kétéltûrõl, hüllõrõl, kisemlõsrõl.

 • A segélyhívót tárcsázta egy kutya Németországban

  Segélyhívást indított egy magára hagyott játékos kutya a németországi Lüchowban.

 • Csivava

  Leírása: Rendkívül apró termetû, de arányos felépítésû minikutya. Feje elkeskenyedõ, koponyája kissé domború. Arcorri része rövid, hegyes. Füle testéhez képest aránytalanul nagy. Szeme fekete, barna, kék vagy rubinszínû. Fogai aprók, de szabályosan záródnak. Egy kis elõreharapást elfogadnak. Nyaka karcsú, elegáns ívelésû, törzse hosszú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka a csánkig ér. Rövid és hosszú szõrû változatban tenyésztik. Színe sárgásbarna, fehér, fekete, vörösesbarna, krémszínû, gesztenyebarna, ezüstszürke, fekete és rõt.

 • Menekülök...

  Az ember megölte az egész családomat,
  Testvéreimet, szüleimet, rokonaimat...
  S most csak rémülten rohanok,
  Hogy mit fogok tenni, nem tudom.

 • Vigyázz, ha jön a bika!

  Pamplona - Hiába tüntettek állatvédõk százai, tegnap megkezdõdött a hagyományos bikafuttatás. A közel egyhetes rendezvény mindennap a bikafuttatással kezdõdik, majd délután bikaviadalt nézhetnek a fesztiválra látogatók, este pedig az egész városban partikat rendeznek.

 • Eben guba: alkalmi ruhák kutyáknak

  Kutyának szolgál alkalmi ruhákkal egy nõ Németországban: esküvõi öltözékek mellett például a bajor októberfesztre passzolóval.

 • Magától ment állatorvoshoz egy sérült õz

  Rossford (Ohio állam) - Magától ment állatorvoshoz egy sebesült õz az Egyesült Államokban.

  A kutyákhoz, macskákhoz, papagájokhoz szokott ohiói klinikán igencsak elcsodálkoztak már magán az õzön is, amely szokatlan vendég, ám azon még jobban, hogy egyedül érkezett, önszántából, ráadásul okkal, kezelésre szorulón.

 • A vegetarianizmus, mint életmód

  Az alternatív táplálkozási formák egyik legnagyobb és legismertebb csoportja, a vegetáriánus táplálkozás, a fiatalok körében is egyre népszerûbb és elterjedtebb lesz hazánkban.

 • Újra pusztítanak Katalóniában a több mint egy évszázada kihaltnak hitt farkasok

  A kutatók megdöbbenésére nem spanyol ragadozókról van szó: az állatok eredetileg az olasz Abruzzo tartományból származnak.

 • Éhes maci bolttal álmodik

  Bántalmazott, szétvert orrú mackót fogtak a rendõrök a Moszkva melletti Ogyincovóban: a rend õreit a helyi lakosok hívták segítségül, akik látták, hogy a kifejlett állat az élelmiszerbolt körül ólálkodik.

 • Olvasók

  Talált egy könyvet a majom:
  - Tudós leszek! Kiolvasom!
  A könyvbõl ki mit olvasott?
  Fülbe hulló mak-mak-makot!

 • Juhútlevél Kirgizisztánban

  Útlevelet kap az összes birka Kirgizisztánban, legalábbis ez a volt szovjet tagköztársaság kormányának terve.

 • Meghívó: SZIN tiszta önkéntes

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkonnal közösen vesz részt a szegedi Ifjúsági Napok programon. A Civil Falu részeként a programrészben elvárt aktivitás többszörösét valósítjuk meg. A környezetvédelem, az állatok védelme mellett a fiatalokat érintő életmód, társadalmi,, szociális kérdések is szóba kerülnek. Az aktív résztvevők a program helyszínen ajándékokat kapnak, melyek révén később az egyesülettel a kapcsolat felvétel könnyebbé válhat.

 • Turistákra támadt egy cápa a Vörös-tengeren

  Életveszélyes sérülésekkel ápolnak egy kairói kórházban négy orosz turistát, akiket megcsonkított egy óceáni fehérfoltú cápa a Vörös-tengeren.

 • Leonardo DiCaprio egymillió dollárral segít a tigriseken

  A Természetvédelmi Világalap (WWF) vezetésének tagjaként egymillió dolláros adománnyal segíti a vadon élõ tigrisek megmentését Leonardo DiCaprio amerikai színész, aki részt vett a tigrisek megmentésérõl szóló szentpétervári tanácskozáson.

 • Kutyájának köszönhetően vették időbe észre a mellrákját egy 43 éves nőnek

  Kutyájának köszönhetően vették időbe észre a mellrákját egy 43 éves nőnekEgy nő akkor jött rá, hogy mellrákja van, amikor kutyája megszagolta mellkasát. A 43 éves Sharon Rawlinson szerint spánielje, Penny, addig zaklatta, amíg el nem ment megnézetni magát. A tesztek kimutatták, hogy Penny ott szaglászta gazdáját, ahol a daganat növekedett. Sharon megkezdte a kemoterápiát és hamarosan el fogják távolítani daganatát. „Penny már hetek óta bökdösött a mancsával, mintha valamit ki akart volna venni a bal mellemből, de nem foglalkoztam vele. Egyik éjjel rám állt és nem volt hajlandó megmozdulni. Olyan érzés volt, mint ezer méhcsípés.”

 • Döglött szúnyogot árult

  Peking - Döglött szúnyogot árul egy férfi Kínában távvásárlásos honlapján.

  És van vevõje. Méghozzá bõven. Két nap alatt mintegy tízezer megrendelést kapott, miközben negyedmillióan kattintottak honlapjára. Hogy a vevõk közül hány a komoly, nem tudni, de bizonyára akad köztük. Pedig nem olcsó a vérszívó, 90 forint körüli összegért méri az árus a szúnyogok darabját. Persze a hirdetés elég csábító.

 • BB a farkasokért küzd

  Brigitte Bardot francia filmsztár és állatvédõ sürgette az Európai Uniót, hivatalosan lépjen föl Franciaországnál hat farkas kilövése ellen.

 • Pofonvágta a medve az idomárt

  Jól pofonvágta a Prima nevû 21 éves medvehölgy idomárját, Viktor Kudrjavcevet éppen fellépés elõtt, de a csapat nem mondta le mutatványát, és a sérült idomárt csak aztán vitték kórházba.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása