rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Világhírû komondor

 • Share on Tumblr

  Hungaricum a világ legfurcsább 25 állata között

  Megválasztotta a világ legérdekesebb állatait az egyik leghíresebb amerikai internetes oldal. A listára felkerült 25 kiválasztott külsõjében egytõl egyig feltûnést kelt. Az õsrégi magyar kutyafajta feltehetõen loncsos bundája miatt a maláj medve és az angora nyúl mögött a harmadik helyen végzett. A hatalmas kutyákat számtalan legenda lengi körül, többek között vadságukról, vérszomjukról híresek.

  Mindegy, hogy szép-e, mindegy, hogy okos-e, vagy esetleg a legszínesebb. Nem számít, hogy nagy vagy éppenséggel kicsi. A lényeg, hogy minél furcsább legyen. A világ 25 legkülönösebb állata közé bekerült egy magyar kutyafajta, a komondor is.

  – Bár az idegeneket nem kedvelik, de nem vadak. Ha megismerkedünk velük, játékosak, nyitottak – ugrált hatvankilós kedvence, Husi Nagy Zsoltra (41), aki nyolc éve tenyészt komondorokat. – Nagyon nehéz tisztán tartani ezeket a kutyákat, egy kicsit mindig szutykosak. Bár fiatal korukban még különálló szõrük van, ahogy öregednek, úgy kezd a bunda csomósodni. Csodálkozom, hogy a furcsa állatok közé bekerültek, hiszen közel sem olyan különleges a külsejük, mint a többinek – tette hozzá a tenyésztõ.

  – A komondorok helyzete sokat változott az elmúlt évtizedekben. Régen õrzõ kutyák voltak. Önfejû fajta, de nagyon családszeretõ – mondta az állatok viselkedését kutató Siposi Levente etológus.

  Õseink hozták a Kárpát-medencébe

  A népvándorlás idején érkezett õseinkkel a Kárpátmedencébe. Elsõsorban a nyájak és a táborok védelmére használták, mivel a sötétben szinte világító fehér színe miatt meg tudták különböztetni az éjjeli ragadozóktól. Nevének eredete homályba vész. A komondor szó egy 1544-es írásban lelhetõ fel elõször. Ma már a világon több helyen kedvelt és tenyésztik.

  A komondor eredete

  A komondor szó, mint magyar pásztorkutyafajtát jelölõ leírt nyelvemlék, elõször 1544-ben Kákonyi Péter Astiagis király történetében fordul elõ.

  "Pásztor nézi vele, gyermeket szoptatja
  Egy fias komondor és körül forogja"

  Az 1600-as évek nyelvemlékei alapján nemcsak a komondor neve, de foglalkozása is kirajzolódik. 1673-ban írja Comenius Ámos: "Komondoroc oerzic a csordát." Más a szöges örves komondorról beszél. Pethe Ferenc Természethistória és mesterségtudomány c. könyvében pedig a kutyák között egyenesen "Vezérnek" teszi meg, amely nevet megjelenésével érdemli ki.

  Igen nehéz eldönteni e szó eredetét, de az tény, hogy a komondor a magyar nyelvemlékek alapján is a legrégibb idõktõl a csorda, a pásztor mellett õrzõ-védõ szolgálatot teljesített.

  A nyáj mellett õrzõ-védõ szolgálatot teljesítõ, nagy testû, gubancos szõrû pásztor ebünket az idõk folyamán leírták még gubancos magyar juhászkutyának, selyemszõrû farkas ebnek, pusztai komondornak, lompos szõrû komondornak, bagolyszemû komondornak s legtöbbször csak komondornak. Bár e szó eredetét többféleképpen magyarázzák, minden kynológus egyetért abban, hogy a komondor a népvándorláskor elõdeinkkel együtt került a Kárpát-medencébe. Az õsmagyarok gulyáinak, méneseinek õrzésében az oroszlánrész a komondornak jutott, mert megjelenése félelmet keltõ, bátorsága példaszerû, küzdõképessége rendíthetetlen. E tulajdonságokban felveszi a versenyt bármelyik kultúrfajtával.

  Az összes magyar pásztorkutyafajták közül ez az, amelyik a legrégibb idõkben is kitenyésztett formát mutatott, és amelyik az idõk folyamán a legkevesebb változáson ment át, jellege, formája évezredekkel ezelõtt ugyanazt a formát mutatta, mint ma.

  Mi hozta létre a komondort, milyen körülmények között és milyen céllal? - kérdezhetjük. Kialakítója a pásztorok célszerû tenyésztõtevékenységén kívül az ázsiai és európai füves puszták klimatikus és földrajzi adottságai voltak. A védelem munkáját vakon teljesítõ pásztor ebnek tûrnie kellett a kontinentális klíma szélsõségeit: a forró nyári napok sokszor 30 °C fölötti melegét ugyanúgy, mint a zord telek -30 - -40 °C-os szeles dermesztõ hidegét. A klíma zordsága ellen védelmet az enyhet adó szárnyék, de legtöbbször csak a saját szõr köntöse nyújtott. A jó hõszigetelõ bunda nyáron hûvöset, télen meleget tartott. Biztos, hogy a komondor hasznát vette hosszú, tömött szõrének a farkas harapás ellen is.

  A nyájak védelmét mind nappal, mind éjjel úgy kellett ellátni, hogy azokban kár ne essék. A komondor a nyáj körül helyezkedett el, s vártáján keresztül eleven lény nem közelíthette meg a nyájat. Minden mozgó idegenre szemtõl szembe támadt. Nyugalmi helyzetébõl egy pillanat alatt ugrott az idegenre. Hatalmas fogazatának harapása halálos volt, vagy legalábbis csont törött.

  A komondor mint hûséges társ évezreden át segített a magyar pásztoroknak. Érthetõ, hogy a pásztor megbecsülte, s fajtatisztán tenyésztette.

  A jelenlegi és a századforduló komondorai között a legnagyobb változást a testnagyság jelentette. Ez pedig a tartásra vezethetõ vissza.
  Az 1910-1930-as éveket vehetjük határmezsgyének. S ezután a kynológiai tudomány, a szépérzék kezdte formálni a komondort.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Meghívó: SZIN tiszta önkéntes

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkonnal közösen vesz részt a szegedi Ifjúsági Napok programon. A Civil Falu részeként a programrészben elvárt aktivitás többszörösét valósítjuk meg. A környezetvédelem, az állatok védelme mellett a fiatalokat érintő életmód, társadalmi,, szociális kérdések is szóba kerülnek. Az aktív résztvevők a program helyszínen ajándékokat kapnak, melyek révén később az egyesülettel a kapcsolat felvétel könnyebbé válhat.

 • Szükség van-e macskára?

  No, remélem, nem gondoljátok rólam, a bajszos-bundás miákolók nagy barátjáról, hogy én ilyen szamárságokat kérdezek! Nem én tettem fel e kérdést, hanem Birberebemberebambara Tarampa, a Nagy Keleti Varázsló. Igaz, nem keleten, hanem nyugaton, mivel éppen arrafelé kószált.

  Miért tett fel e nagytekintélyû varázsló ilyen csacskamacska-kérdést? Ezt féligmeddig ma is titok fedi , de elmondom mint történt.

 • 22 kutyát mérgeztek meg

  Feltehetõen mérgezés következtében pusztult el 22 kutya 2009 december és az 2010 januárja között Sárváron. A rendõrség állatkínzás ügyében nyomoz.

 • Knut mostoha sorsa

  Már a politikába is begyûrûztek a berlini állatkert népszerû jegesmedvéjének mostoha sorsa által vert hullámok, miközben internetes fórumokon a park bojkottjára buzdító felhívások keringenek.

 • Eltûnnek az elefántok a magyar cirkuszokból

  A XXI. század állatvédelmi normáinak megfelelõen alakította át a kormány a cirkuszi állattartás szabályait, ez fõleg a cirkuszi háziállatoknak kedvez. Azért volt szükség a kormányrendelet megalkotására, mert bármilyen meglepõ, de hiába született számos, az állatok védelmérõl rendelkezõ szabály, egyik sem tér ki konkrétan a cirkuszi állatokra, így a menazsériák ellenõrzésére, és az esetleges mulasztások szankcionálására sem volt lehetõség.

 • A nagymama pitbullja leharapta az unoka fülét

  A nagymama pitbulljai támadtak rá a három éves unokájára, súlyosan megsebesítve az arcán, miközben az egyik fülét is leharapták az ausztriai Lilienfeldben még a hónap elején.

  Az eset akkor történt, amikor a szülõk a nagymamánál voltak, annak távollétében, és többek között a kutyákra kellett volna vigyázniuk.

  Teljesen elvesztették azonban a kontrollt a három bestia felett, és õket is megmarták az állatok.

 • Megmentette kutyáját az elaltatástól a volt bokszoló, börtönnel fizet

  Börtönbe kell vonulnia egy volt ausztrál profi bokszolónak, mert megszöktette elaltatásra ítélt kutyáját.

 • Egy zuhanó tehén majdnem végzett egy szörfössel

  Egy brit nõ kis híján meghalt, amikor egy tehén esett arra a helyre, ahonnan pillanatokkal azelõtt állt fel. Az állattal végzett a 16 méteres zuhanás.

 • Kézenálló és -járó kétlábú disznó

  Kétlábú disznót nevelget nagy szeretettel egy gazda Kínában. Az állat csak mellsõ lábakkal született, így aztán nem majdani sonkái miatt kegyelmezett meg neki gazdája, hanem az élet tisztelete okán. Bár felesége azt mondta neki, hogy ne bajlódjon a torz malaccal, a férfi esélyt adott az állatnak a túlélésre, mi több, egy hét elteltével elkezdte tanítgatni "kézen" járni úgy, hogy felemelte a farkánál fogva.

 • Lelkes Miklós: A leány, a cica, az egér, meg a huszár

  Volt egyszer egy leány, aki az erdő sűrűjében éldegélt, takaros kis házikóban. Volt tehénlepényeket, meg tejet adó tehene, káposztát jóval nem kecsegtető, pákosztos kecskéje, rátarti lova, meg egy cicája: Hamiska Miska.

 • Erdélyi Kopó

  Leírása: Közepes termetû kutya. Feje hosszúkás, szeme kissé keleties metszésû, sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelóg.

  Háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejtõs, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. végtagjai párhuzamosak, egyenesek.

  Szõrzete rövid, sûrû. Színe lehet fekete rajzos vagy fekete rajzos fehér foltokkal. Eredete: Magyar fajta. Különbözõ keleti kopófajtákkal, elsõsorban lengyel kopókkal keresztezték.

 • A világ legkisebb lova

  A világ legapróbb pacija egy körútra indult gazdáival, ahol (fõkét) gyermekeknek mutatták be a bájos kis állatot.

 • Meghívó: Tematikus beszélgető kör

  Az Orpheus Önkéntes Közösség a Partiszkon Társadalomkutató Egyesülettel és a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen Tematikus beszélgető kört tart. A program célja, hogy a gyermekek mindennapi életében a környezettudatos szemlélet és az állatok védelme aktív szerepet kapjon. A program során a gyerekek a beszélgetéssel egybekötött állatvédelmi előadáson állatos kiadványokat kapnak. A részvétel az iskola keretein belül.

 • Több mint kétmillió forint Dickens kutyájának nyakörvért

  Több mint kétmillió forintnyi összeget fizetett ki egy gyûjtõ Charles Dickens kutyájának nyakörvéért egy New York-i aukción.

 • Tigris sebesített meg az állatkertben

  Egy tigris megsebesített egy férfit a nagyszebeni állatkertben, miután a fegyelmezetlen látogató bedugta lábát az állatokat elkerítõ rács mögé.

 • Rombol és épít az afrikai elefánt

  Amerikai kutatók nemrégiben megfigyelték, hogy azokon a területeken, ahol az elefántok elsõ ránézésre hatalmas pusztításokat visznek véghez annak érdekében, hogy élelemhez jussanak, számos hüllõnek és kétéltûnek adnak otthont.

 • Barnulnak a baglyok

  Az evolúció talán legjobban érzékelhetõ esetei, amikor egy-egy állat színezete változik meg valamilyen környezeti hatás miatt.

 • Trambulinon ugráló kutyus - vicces videó

  Trambulinon ugráló kutyus - vicces videóNapi vicces videó: a kutya és a trambulin találkozása - Sokan szeretnek trambulinon szórakozásból ugrálni, amellett, hogy egy komoly sport, de olyat még nem hallottunk, hogy egy kutya is odavan ezért. Ráadásul a videó főszereplője nagyon is! Egyre többen viszik kutyusukat emberi élvezetekre. Így találkozhatunk házi kedvencekkel strand csúszdán, fagyizóban, áruházak játszóházaiban, szabadidős fesztiválokon, sportrendezvényeken (korcsolyapályán, futóversenyen), és persze trambulinon is örömmel ugrálnak a kedvencek. Ezt mutatja be a cikkben szereplő videó is.

 • Gyõznek a bérnyulak

  Az idei húsvét nyertesei a nyúlkölcsönzõk lehetnek: sok dunántúli városban tucatszám jelentek meg a tapsifülesek bérlésére vonatkozó hirdetések az ünnep elõtt.

 • A kardszárnyú delfin az Északi-sarkvidék legszennyezettebb állata

  Egy kutatás arra figyelmeztet, hogy a kardszárnyú delfinek lettek az Északi-sarkvidék kémiai anyagokkal legszennyezettebb állatai.