rss
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés
 • Világhírû komondor

 • Share on Tumblr

  Hungaricum a világ legfurcsább 25 állata között

  Megválasztotta a világ legérdekesebb állatait az egyik leghíresebb amerikai internetes oldal. A listára felkerült 25 kiválasztott külsõjében egytõl egyig feltûnést kelt. Az õsrégi magyar kutyafajta feltehetõen loncsos bundája miatt a maláj medve és az angora nyúl mögött a harmadik helyen végzett. A hatalmas kutyákat számtalan legenda lengi körül, többek között vadságukról, vérszomjukról híresek.

  Mindegy, hogy szép-e, mindegy, hogy okos-e, vagy esetleg a legszínesebb. Nem számít, hogy nagy vagy éppenséggel kicsi. A lényeg, hogy minél furcsább legyen. A világ 25 legkülönösebb állata közé bekerült egy magyar kutyafajta, a komondor is.

  – Bár az idegeneket nem kedvelik, de nem vadak. Ha megismerkedünk velük, játékosak, nyitottak – ugrált hatvankilós kedvence, Husi Nagy Zsoltra (41), aki nyolc éve tenyészt komondorokat. – Nagyon nehéz tisztán tartani ezeket a kutyákat, egy kicsit mindig szutykosak. Bár fiatal korukban még különálló szõrük van, ahogy öregednek, úgy kezd a bunda csomósodni. Csodálkozom, hogy a furcsa állatok közé bekerültek, hiszen közel sem olyan különleges a külsejük, mint a többinek – tette hozzá a tenyésztõ.

  – A komondorok helyzete sokat változott az elmúlt évtizedekben. Régen õrzõ kutyák voltak. Önfejû fajta, de nagyon családszeretõ – mondta az állatok viselkedését kutató Siposi Levente etológus.

  Õseink hozták a Kárpát-medencébe

  A népvándorlás idején érkezett õseinkkel a Kárpátmedencébe. Elsõsorban a nyájak és a táborok védelmére használták, mivel a sötétben szinte világító fehér színe miatt meg tudták különböztetni az éjjeli ragadozóktól. Nevének eredete homályba vész. A komondor szó egy 1544-es írásban lelhetõ fel elõször. Ma már a világon több helyen kedvelt és tenyésztik.

  A komondor eredete

  A komondor szó, mint magyar pásztorkutyafajtát jelölõ leírt nyelvemlék, elõször 1544-ben Kákonyi Péter Astiagis király történetében fordul elõ.

  "Pásztor nézi vele, gyermeket szoptatja
  Egy fias komondor és körül forogja"

  Az 1600-as évek nyelvemlékei alapján nemcsak a komondor neve, de foglalkozása is kirajzolódik. 1673-ban írja Comenius Ámos: "Komondoroc oerzic a csordát." Más a szöges örves komondorról beszél. Pethe Ferenc Természethistória és mesterségtudomány c. könyvében pedig a kutyák között egyenesen "Vezérnek" teszi meg, amely nevet megjelenésével érdemli ki.

  Igen nehéz eldönteni e szó eredetét, de az tény, hogy a komondor a magyar nyelvemlékek alapján is a legrégibb idõktõl a csorda, a pásztor mellett õrzõ-védõ szolgálatot teljesített.

  A nyáj mellett õrzõ-védõ szolgálatot teljesítõ, nagy testû, gubancos szõrû pásztor ebünket az idõk folyamán leírták még gubancos magyar juhászkutyának, selyemszõrû farkas ebnek, pusztai komondornak, lompos szõrû komondornak, bagolyszemû komondornak s legtöbbször csak komondornak. Bár e szó eredetét többféleképpen magyarázzák, minden kynológus egyetért abban, hogy a komondor a népvándorláskor elõdeinkkel együtt került a Kárpát-medencébe. Az õsmagyarok gulyáinak, méneseinek õrzésében az oroszlánrész a komondornak jutott, mert megjelenése félelmet keltõ, bátorsága példaszerû, küzdõképessége rendíthetetlen. E tulajdonságokban felveszi a versenyt bármelyik kultúrfajtával.

  Az összes magyar pásztorkutyafajták közül ez az, amelyik a legrégibb idõkben is kitenyésztett formát mutatott, és amelyik az idõk folyamán a legkevesebb változáson ment át, jellege, formája évezredekkel ezelõtt ugyanazt a formát mutatta, mint ma.

  Mi hozta létre a komondort, milyen körülmények között és milyen céllal? - kérdezhetjük. Kialakítója a pásztorok célszerû tenyésztõtevékenységén kívül az ázsiai és európai füves puszták klimatikus és földrajzi adottságai voltak. A védelem munkáját vakon teljesítõ pásztor ebnek tûrnie kellett a kontinentális klíma szélsõségeit: a forró nyári napok sokszor 30 °C fölötti melegét ugyanúgy, mint a zord telek -30 - -40 °C-os szeles dermesztõ hidegét. A klíma zordsága ellen védelmet az enyhet adó szárnyék, de legtöbbször csak a saját szõr köntöse nyújtott. A jó hõszigetelõ bunda nyáron hûvöset, télen meleget tartott. Biztos, hogy a komondor hasznát vette hosszú, tömött szõrének a farkas harapás ellen is.

  A nyájak védelmét mind nappal, mind éjjel úgy kellett ellátni, hogy azokban kár ne essék. A komondor a nyáj körül helyezkedett el, s vártáján keresztül eleven lény nem közelíthette meg a nyájat. Minden mozgó idegenre szemtõl szembe támadt. Nyugalmi helyzetébõl egy pillanat alatt ugrott az idegenre. Hatalmas fogazatának harapása halálos volt, vagy legalábbis csont törött.

  A komondor mint hûséges társ évezreden át segített a magyar pásztoroknak. Érthetõ, hogy a pásztor megbecsülte, s fajtatisztán tenyésztette.

  A jelenlegi és a századforduló komondorai között a legnagyobb változást a testnagyság jelentette. Ez pedig a tartásra vezethetõ vissza.
  Az 1910-1930-as éveket vehetjük határmezsgyének. S ezután a kynológiai tudomány, a szépérzék kezdte formálni a komondort.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Dalmata

  A dalmata erõs, vízszintes hátán jól kirajzolódik a marja. A lágyéka erõs, enyhén ívelt,a hátsó testrésze izmos, lekerekített. Farka a tövénél vaskos, majd kihegyesedik, csaknem a csánkig ér, és a kutya enyhén felfelé görbítve tartja. Mellkasa nem túl széles, de mély és tágas. A feszes, izmos vállak mérsékelten ferdék, a könyökök közel vannak a testhez. Lábai egyenesek, hengeres csontúak, a térd erõsen hajlott. Mancsai macskáéhoz hasonlóak, azaz köralakúak, szorosan zárt, erõs, íves lábujjakkal. A viszonylag hosszú és feszes nyak szépen ívelt. Viszonylag hosszú, lapos koponyával, amely a fülek között meglehetõsen széles.

 • Tibeti masztiff

  A tibeti masztiff tiszteletet parancsoló megjelenésû, igen erõs testfelépítésû kutya. Hátvonala erõs és vízszintes, mellkasa széles és mély, a könyöke alá nyúlik. Hátával egy vonalban tûzött farkát járás közben a hátára görbíti; a farok lógó helyzetben nem érhet a csánk alá. A hátsó lábak igen izmosak. Szorosan zárt ujjú mancsai nagyok és erõsek, az ujjak közt szõrösek. A hátsó lábakon farkaskarom is elõfordulhat. Válla izmos, szép formájú, széles és erõs nyakán gyengén fejlett lebernyeg látható. Feje viszonylag széles, nehéz és erõs.A stopp határozottan kirajzolódik.

 • Lelkes Miklós: Macska, kutya, János - és vándorlásuk

  A gömbölyû ágyúgolyóbis sokféle méretû volt abban a régi idõben: kicsi, nagyobbacska, közepes, nagy, irtó nagy.

  Az irtó nagy irtott leginkább, - ha talált. Olykor meg talált, de nem azt találta el, amire céloztak.

 • Meg akarta simogatni, hát a tigris leharapta a karját

  Egy lisszaboni melletti cirkuszban a mutatványos tigris leharapta az egyik alkalmazott, egy román nemzetiségû nõ karját, amikor benyúlt a ketrecébe, hogy megsimogassa az állatot – írta a Jornal de Noticias portugál hírlap.

 • Röhögõ patkányok - az állatok is nevetnek

  Jaak Panksepp idegtudós szerint ugyanazok az idegpályák aktívak amikor az emberek nevetnek, és amikor az állatok játszanak egymással. Panksepp úgy véli, az állatok is nevetnek, és egyes példányoknak kifejezetten jó a humorérzékük.

 • Lelkes Miklós: A Lúdkirály

  Kerestalál Jancsi nem akármilyen legény volt Falatozó faluban, hanem igen furfangos. Azt mondta neki az édesanyja: - Menj, Jancsi, ma te hajtsd ki a libákat a rétre. A kishúgoddal be kell mennünk a városba, cipővételre. Ám ne tégy úgy, mint Ludas Matyi, aki elment a piacra kötözködni azzal a Döbrögivel, és háromszor megveretett!

 • Elaltatták a balesetet szenvedett zsiráfcsikót Németországban

  El kellett altatni a németországi Osnabrück állatkertjének öt hónapos zsiráfkölykét, Doumi a kerítés oszlopának rohant, az állatorvosok már nem tudtak segíteni rajta.

 • Parvo virus

  A parvo hasmenéssel, hányással járó betegség. Magyarországon a parvovírusos bélgyulladás az "újabb keletû" betegségek közé tartozik, hiszen az 1970-es években még nem igen tudtunk róla.

 • Kutyaviadalt rendeztek, eljárás indult ellenük

  Állatkínzás gyanújával indult eljárás három fiatallal szemben, akik egy idõs nõ kutyájára uszítottak rá két Amerikai Staffordshire-terriert Ácson.

 • Kutyáját akarta megmenti, de az életébe került

  Kutyáját akarta megmenti, de az életébe kerültEgy fiatal pár szokás szerint kutyát sétáltatott a walesi tengerparton, Bridgends mellett. Az állat azonban egyszer csak elszaladt, és leesett a meredek sziklafalról. A két gazdi megpróbált segíteni, ezért lemásztak utána. A mentőakció azonban balul sült el, Rhys Clark és barátnője, Ania tragikus balesetet szenvedett. Visszafelé ugyanis megcsúsztak, és 50 métert zuhantak a sziklákra. A parton sétáló turisták fedezték fel őket, és hívták a mentőket. A fiú és a kutya azonnal meghaltak, ám a lány csodával határos módon életben maradt, láb- és medencetöréssel megúszta.

 • Kályhában égette el a macskát

  Kályhában égette el a macskátNem voltam észnél, ezt mondta a televíziónak az a férfi, aki egy kályhában elégetett el egy macskát. A bíróság 10 hónap fogházra ítélte. Az állatkínzó elfogadta az ítéletet, így az jogerős. A macska karmolt, harapott, megpróbált menekülni, de a közmunkásként a MÁV-nál dolgozó férfi nem engedte a szerencsétlen állatot szabadulni, kályhába tette és élve elégette azt. Az elpusztult tetemet sem hagyta békén, vasvillával megfogta, majd a vasúti síneken át eldobta azt a ki a helyiségből. Elég elmeháborodott a történet és ami a legrosszabb az egészben, hogy igaz...

 • 10 ezer eurót evett meg a kecske

  10 ezer eurót - 2,57 millió forintot - legelt magába egy kecske Németországban. Gazdája igencsak bánkódott, ám - a Piroska és a farkashoz hasonlón, de egész más szereposztásban - visszaszerezte a pénzt: állatorvossal mûtette ki a gidából.

 • Vadelefánt taposott agyon egy vietnámi fiút

  Vadon élõ elefánt taposott agyon Vietnám déli részén egy 14 éves fiút, aki családjával a dzsungelben lévõ horgászterületre tartott.

 • Cseh állatkertek Srí Lanka-i elefántokat 'adoptálnak'

  Srí Lanka-i elefántokat "fogad örökbe" két csehországi állatkert. A nyugat-csehországi Ústi nad Labem állatkertjébe az egyik Srí Lanka-i "elefánt-árvaház" egy vagy két lakója érkezik, az észak-morvaországi Ostraváéba pedig két vagy három ormányos kerül be ugyanonnan.
  Mint az Ústi nad Labem-i zoo állatorvosa, Václav Pozivíl a CTK cseh hírügynökségnek elmondta, az állatokat az ázsiai szigetország kormánya ajándékba adja a Cseh Köztársaságnak, hálából azért a segítségért, amelyet a cseh kormány és lakosság a tavaly karácsonyi szökõár, a cunami következményeinek enyhítéséhez nyújtott. Ugyanakkor az állatok átvétele további segítség is a katasztrófa okozta pusztítás nyomaival továbbra is küzdõ Srí Lankának.

 • Kutyája vezette eltûnt jegygyûrûjéhez az elkeseredett nõt

  Az állat kisebb csodát hajtott végre, hiszen a 100 hektáros erdõs területen bárhol rejtõzhetett a gyûrû egészen három héten át.

 • Meghívó: Szemléletformáló foglalkozás - Tavaszváró délután

  Az Orpheus Önkéntes Közösség, a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal, mint önkéntes segítő szervezettel közösen fogadja a tavaszváró programra a gyerekeket és családokat, ahol lesznek sorjátékok, ének – tánc, nassolni való, frissítő. A program nyitott, be lehet kapcsolódni minden érdeklődő számára. Regisztrálni (további civil szervezetek tagjainak, illetve segítő önkénteseknek, résztvevőknek) a +36-20/929-8181-es számon a programot megelőző napig munkanapokon 9-11 óra között lehet.

 • Állítólag már cápák is feltûntek az elárasztott ausztrál városokban

  Mérgeskígyók és krokodilok után már cápákat is látni vélnek az árvíz sújtotta ausztráliai városok utcáin.

 • A királyfi csókjai

  Oroszlántlegyõzõ Dárdás Eduárd királyfi szeretett egyedül vadászgatni. Ez is bátorságra vall, de õ megtehette. Védte õt nem csak a kardja, hanem a csatákban szerzett híre is. No és a vár körüli erdõkbe nem volt szabad belépnie idegennek.

 • Feleségül vette saját macskáját!

  Nagyot nézett a násznép, mikor az esküvõn egy macskával házasodott össze a német férfi. A ceremóniáról a hitvesi csók sem hiányzott.

 • Kutyákat támadott meg egy nyúl

  A nem épp bátorságáról híres állatka odaugrált egy fogatnyi ebhez, felpofozott néhányat, majd eltávozott.

  Nyúl támadott meg egy egész fogatnyi kutyát Norvégiában.