2024.04.18. - Andrea, Ilma

Polipok szexversenyben

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói Indonézia partjainál tanulmányozták az Abdopus aculeatus polipfajt. Kiderült, hogy viselkedésük igencsak távol áll fogságban élõ, magányos, romantikát nélkülözõ társaiktól.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A nagyjából narancsméretû polipfaj hetekig tartó megfigyelésének eredményét a kutatók a Marine Biology amerikai tengerbiológiai szakfolyóiratban közölték.

A poliptársadalom többhetes megfigyelésekor kiderült, hogy a hímek gondosan választanak partnert, majd "háziasított" szerzeményüket olyan féltékenyen védik, hogy csápjaikkal akár meg is fojtják a felbukkanó riválist.

A kutatók kisebb hímeket is megfigyeltek, melyek a fenék közelében nõiesen úszkáltak, elrejtették férfias barna csíkjaikat, hogy így lephessék meg a gyanútlan nõnemû egyedeket.
A méret is számít a polipok párosodásában, ám nem úgy, ahogy gondolnánk.

"Ha egész életedben egy nõnemût szándékozol védelmezni, akkor a legnagyobbat választod, amit csak találsz, mert több tojást tud lerakni" - adott magyarázatot Roy Caldwell a tanulmány társszerzõje. "Ez alapvetõen egy befektetési stratégia."

Röviddel a szülést követõen azonban, a fogamzás után körülbelül egy hónappal, az apa és az anya is elpusztul.

"Nem a szex vezet a halálukhoz" - mondta Christine Huffard, a tanulmány vezetõ szerzõje. "Csupán arról van szó, hogy a polipok igen rövid életükben csak egyszer nemzenek utódokat."

(MTI-Panoráma)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra