2024.03.29. - Auguszta

Denevérvédelem és panelfelújítás

Szolnok egyik tízemeletes panelházának felújítása során védelmet kaptak homlokzati hézagokban már régóta élõ denevérek; az épület déli homlokzatán, a két paneltömb között a munkálatok során kis hézagokat hagytak a kivitelezõk, amelyek sem esztétikai, sem hõszigetelési gondot nem jelentenek, viszont továbbra is biztosítják az életteret az emlõsök közül egyedül repülni képes állatoknak. A denevérek megmentése a természetvédõk kezdeményezésére, a lakók belegyezésével történt, és a kivitelezõk rugalmasságának köszönhetõ.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A példaértékû kezdeményezés kapcsán elmondták: a denevérek kényszerûségbõl leltek a panelházak homlokzati hézagaiban otthonra. Ennek magyarázata, hogy a lakótelepeken az emberek mindennapi életét megkeserítõ legyekbõl és szúnyogokból bõséges táplálékhoz jutnak.

Ráadásul az éjszakai életmódjuk és bizarr külsejük miatt sokak által nem kedvelt repülõ állatok élettere beszûkült, mert már egyre ritkábban tudnak felfedezni olyan odvas fákat, pincéket amelyekben szívesen tartózkodnak.

Ha a panelházak hõszigetelését az elõírások szerint végzik, az tragikus véget jelent a denevérek számára, mert légmentesen lezárt homlokzatokban rövid idõn belül elpusztulnak. Most, hogy Szolnokon a kivitelezõ Szoltisz Kft. eleget tett a természetvédõk kérésének, egy népes denevérkolónia maradhatott életben a város egyik felújított panelházánál.

A Magyarországon található denevérek az úgynevezett kis denevérek csoportjába tartoznak, többségük rovarevõ, hazákban 23 fajuk él.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra