rss
állatmenhely kutyamenhely adó 1 adó1százalék, kutya, cica mentés, örökbefogadás
 • A tengeri csigák klímatitkai

 • Share on Tumblr

  A világ egyik legfurcsább és legkisebb tengeri élõlénye, mely nem nõ nagyobbra egy lencsénél. Ám ezen apró csiga, áttetszõ héjával segíthet a kutatóknak megérteni, hogyan reagálnak a tengeri állatok a kílmaváltozásra. Több ezer puhatestût - úgynevezett tengeri pillangók szárnyszerû lebenyeik miatt - gyûjtöttek be az Antarktisz sekély vizeibõl. Dr. Gretchen Hofmann tengerbiológus azt tervezi, hogy szekvenálja az állatok génállományát. A kutató azt reméli, megtalálja azon gén és molekuláris útvonalakat, melyek alapján elõre vetíthetõ, a héjas állatkák hogyan reagálnak a melegebb, sokkal savasabb óceánokra.

  · INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

  Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
  Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása

  "A házas organizmusok, olyan héjat állítanak elõ, mint a kagylók és az osztrigák" - mondja a kutató. "Egy igen apró, rendkívül törékeny héjról van szó, és tudjuk, hogy a csigák túlélési képessége és ezen ház létrehozása nagyban veszélyeztetett az óceánokban zajló klímaváltozás miatt. Ezt a folyamatot az óceán savasodásának nevezzük".

  A fosszilis üzemanyagokból felszabaduló szén-dioxid egy része az óceánokba kerül, ahol a vízzel kombinálva szénsav képzõdik. Ahogy az óceán túl sok szén-dioxidot nyel el, annak lúgossága csökken. A kutatás azt sugallja, hogy amint a tengervíz egyre savasabbá válik, a tengeri pillangók kalcium-karbonát házai egyre vékonyabbak lesznek, majd végül talán el is tûnnek.

  Mivel a héj védi meg az állatot a ragadozóktól, azt nem lehet tudni, hogy a pillangók így életben maradnak-e. "Jelenleg az óceán pH értéke 8,1 körül van, és bizonyos forgatókönyvek azt sugallják, ez 7,8-ra csökkenhet, ami rendkívül drasztikus változás egy, a tengerben élõ csiga számára". A kutató szerint, az óceán pH értékének megváltozása veszélyeztetheti a tengeri csigák azon képességét, mellyel a házaikhoz szükséges építõkockákat kivonják a tengervízbõl.

  "Ez nem olyan kondíció, mely elõl az állatok el tudnának menekülni, nem tudnak elvándorolni egy globális óceánból, melynek már más a pH értéke, így igen komoly a helyzet" - mondja a kutató. "Ami a tengeri csigákat illeti, a klímaváltozással foglalkozó biológusok tanulmányából már tudjuk, a sarki tengerek lesznek az elsõk, melyek igen savassá válnak, így néhány modell és becslés szerint, 2050-re talán már olyan feltételek állnak elõ, hogy a tengeri csigák képtelenek lesznek házat építeni maguknak a Déli-óceánban".

  A tengeri közösségekben betöltött szerepüket véve - a pingvinek, lazacok és bálnák táplálékai -, a tengeri csigákat veszélyeztetõ tényezõknek messzemenõ hatásai lehetnek. "Rendkívül fontos táplálékforrást jelentenek a halak számára" - mondja Hofmann. "Néha hallom, ahogy a biológusok az óceánok chipseinek nevezik õket".

  Hofmann laboratóriumában tengeri sünöket alkalmaznak annak tanulmányozására, hogyan adaptálódnának a héjas állatok a klímaváltozásra. A tengeri csigákhoz hasonlóan, a tengeri sünöknek is kalcium-karbonát héjuk van. A csigákkal ellentétben viszont, genomjukat már feltérképezték, így a kutatóknak egy sor molekuláris eszköz áll rendelkezésére annak tanulmányozására, hogyan kapcsolnak ki és be a gének a héjkészítési folyamat során.


  A laborban a kutatók rekreálták a jövõbeli atmoszférát, mely rendelkezik napjaink minden összetevõjével, ám háromszor nagyobb a CO2 tartalma. "Az IPCC forgatókönyveit alkalmazzuk a tesztekhez" - mondja Hofman. A kísérlet kimutatta, hogy a tengeri sünök nagyon magas CO2 szinteknél is tudnak vázat elõállítani úgy, hogy bizonyos gének "hangerejét" háromszorosára-négyszeresére növelik. Ez viszont jelentõs energiába kerül az állatoknak, így sokkal érzékenyebbek lesznek a hõmérsékletre.

  Hofmann és Victoria Fabry kutató hasonló vizsgálatot terveznek a tengeri csigákkal is. DNS-t szeretnének kivonni az állatokból majd egy új szekvenáló módszerrel feltérképeznék genetikai állományukat. A kutatók két génkategória iránt érdeklõdnek a meszesedõ állatoknál, azok iránt, melyek részt vesznek a kalcium-karbonát héj kialakításában, és azon gének iránt, melyek reagálnak a magasabb hõmérsékletre.

  Ezen "speciális védelmezõ gének" védik meg a sejtet a károsodástól, hõmérséklet-emelkedés esetén, és jelen vannak az emlõsökben is. Például láz esetén megmentik a szervezetet.


  Share on Tumblr
Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Csiszi - csuszi házikó

  Mátyás macska nem volt ugyan mesebeli Csizmás Kandúr, de azért jó erõs bõrcipõben járt, és úr volt a maga kis hegytetõn szétnézegetõ faházikójában. Csörögte is az irígykedõ szarka sáros-csúfondáros kedvében:

  Csirr - csörr! Házikó a hegyen!
  Majd meglátjuk merre megyen!

 • Lelkes Miklós: Kakast keresgélõk

  Kiskolumbáci Pista falun élt, Kopaszerdõkarácson, de félig a városban dolgozott. Miért félig? Nos hát regényeit, meséit, verseit Kopaszerdõkarácson írta, de a városba vitte be kinyomtatás végett, és ott szerkesztette a Lacamacapacai Újságot, ami igen kedvelt volt, akik nem olvasták, azok is használták: ezt-azt csomagoltak bele.

 • Több mint 101 kiskutya, öt év börtön

  Több mint 101 kiskutyája volt egy férfinak az Egyesült Államokban, amiért négy év börtönt kapott, de öt évre felfüggesztve.


 • Mentett állatokat engedtek szabadon Somogy megyében

  Csaknem negyven védett állatot, köztük sünöket, fülesbaglyokat, teknõsöket és siklókat engedtek szabadon a Fõvárosi Állat- és Növénykert munkatársai Somogyi megyében.

 • A klímaváltozással eltolódik egyes kétéltûek szaporodási idõszaka

  A klímaváltozás kihat a varangyok és a szalamandrák szaporodási idõszakára - mutatták ki kutatók.

 • Húszezer kacsát vágtak le dioxinmérgezés miatt Tajvanon

  Több, mint egymillió tojásban mutatták ki a vegyület nyomait - a mérgezést valószínûleg ipari szennyezés okozta.

 • Az édes takarmány megnehezíti a nevelést - lovak

  Hamburg - Nemcsak a gyerekek jellemére káros az édesség - fiatal lovaknál is nemkívánatos hatása van, fedezték fel a montanai egyetem (USA) kutatói.

  Jan Bowman takarmányozási szakértõ tizenkét, egymással rokon quarter horse fajtájú lovat idomított három héten át - tudósít a Der Spiegel címû német hetilap internetes változata. A lovak ekkor részesültek az alapkiképzésükben. Hat ló csak szénát kapott, míg a másik hat egy gabonából és melaszból álló keveréket. Mindkét csoport annyit ehetett, amennyit akart.

 • Ozzy, a Guiness rekorder kötéltáncos kutya

  Ozzy, a Guiness rekorder kötéltáncos kutyaA világ legjobb kötéltáncos kutyájaként vonult be a Guinness Rekordok könyvébe Ozzy, az egyensúlyozóbajnok eb. A collie keverék gyakorlatilag egyedül indult a kategóriájában, így biztos volt a győzelme, de teljes nevén Osbert Humperdinck Pumpernickle számára nem is a verseny a fontos. A kötélen egyensúlyozást játéknak tekinti, és közös gyakorlás közben feszülten figyeli gazdáját, aki kézjelekkel, csöndben irányítja őt. Persze Ozzy nemcsak egy helyben egyensúlyozni, de haladni is tud a kifeszített kötélen. Igaz, nem túl gyorsan, 3,5 métert 19 másodperc alatt tesz meg.

 • Guruló pókot fedeztek fel a Szaharában

  Berlin - Különleges mozgású pókfajtára bukkant egy német tudós a Szaharában: az újonnan felfedezett ízeltlábú nem mászik, hanem gurul.

  Eddig csak a délnyugat-afrikai Namíb-sivatagban találtak olyan pókot, amely lábait kerekekké alakítva le tud gurulni a homokdûnéken. A szaharai guruló póknak azonban sokkal erõsebb a lábmunkája, s ennek köszönhetõen gyorsabb gurulásra képes - mondta a berlini egyetem professzora, aki egy kutatóút során teljesen véletlenül fedezte fel az eddig ismeretlen pókfajtát.

 • Skorpiók kezdõknek és haladóknak

  A terrarisztikában egyre népszerûbb az ízeltlábúak, így a skorpiók tartása is. Más skorpió való egy kezdõnek, és más a haladóknak. Lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók!

  A skorpió népszerû terráriumi állat

  A terrarisztika egyre jobban teret hódít hazánkban, és a legkülönbözõbb egzotikus állatok kerülnek a kereskedések polcaira. A vásárló több szakbolt egyre szélesebb kínálatából válogathat, egyre felkészültebb eladókkal, s a hüllõk mellett az ízeltlábúak is nagyon népszerû terráriumi állatok.

 • A mókusok is imádják a halloweeni töklámpásokat

  A mókusok is imádják a halloweeni töklámpásokatMax Ellis brit fotós imádja a természetet és az állatokat, számtalan gyönyörű vadvilági fotót készített már. Max Ellis kedvenc fotóalanyai a mókusok. Vicces és szokatlan helyzetekben örökíti meg ezeket a kíváncsi állatokat. A most következő képeinek is ők a főszereplői. A mókusoknak megtetszettek az udvarában elhelyezett és felakasztott töklámpások, amiket alaposan megnéztek maguknak. A fotósnak hihetetlen aranyos képeket sikerült készítenie. Nagyon aranyosan játszadoznak a töklámpásokkal! :)

 • Veszett denevérek támadnak

  A perui lapokban egy idõre megfeledkeztek az áprilisi elnökválasztásokról, mert az ország õserdei területein terjed a veszettség a megvadult denevérek harapásai miatt. A denevérek már nemcsak állatokat, hanem embereket is megtámadnak, hogy a vérüket szívják.

 • A leonberger története és fajtaleírása

  Ha a fenséges és kedves leonbergi sikeres kutyának tekinthetõ, azt bizonyosan nem a múltjának köszönheti. Egyik kutyafajta története sem szövevényesebb és homályosabb, mint a leonbergié.

 • Kutyája buktatta le a tolvajt

  Kutyája lett a végzete egy francia férfinak, aki Korzikán, Bastia városban betört egy szupermarketbe, és ellopott több üveg alkoholt.A rendõrség a betörés után a térfigyelõ kamerák felvételeintöbbször is egy fekete labradort vett észre.

 • Visszavadítás Venezuelában

  Venezuelai kutatók környezetvédelmi program keretében kihalástól veszélyeztetett bébi teknõsbékákat és kajmánokat telepítettek ki a szabadba. Összesen ötezer teknõsbékát és 145 kis kajmánt engedtek szabadon Guarico szövetségi államban, a fõvárostól, Caracastól 80 kilométerre délre a Mocapra folyó mellékfolyóiba - jelentette vasárnap az AFP tudósítója.

 • Állatok Világnapja - Ivartalanítási kampány

  Idén is a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székháza adott otthont az állatvédõ szervezetek Állatok Világnapja alkalmából tartott, immár hagyományosnak tekinthetõ sajtótájékoztatójának. Az idei év témája a Magyar Állatvédõk Országos Szervezete által létrehozott Ivartalanítási Alap és a hozzá kapcsolódó országos kampány, ami a szemléletformálást hivatott elõsegíteni.

 • A szex után feleségül kellett vennie a kecskét

  Szudánban egy férfinak "feleségül kellett vennie" egy kecskét, miután rajtakapták, hogy az állattal fajtalankodik - jelentette a BBC.

 • A fókáknak is van ritmusérzékük

  Egy, a neki lejátszott zene ritmusára bólogató oroszlánfóka megfigyelése bizonyítja, hogy az állatok ritmusérzéke nincs összefüggésben azzal, hogy mennyire fejlett hangképzõ szervekkel, esetleg hangutánzó képességgel rendelkezik.

 • Tüntetni mentek a kutyák

  Több tízezres kutyás tüntetéseket rendeztek a Fülöp-szigetek városaiban tegnap. A tiltakozó kutyaséta nevû akció résztvevõi így akarták felhívni a figyelmet az állatok elleni kegyetlenkedésekre.

 • Mancsokkal jelölt éttermek

  Csillagok mellett immár praclik vagy mancsok is helyet kaptak az éttermek minõsítésében Olaszországban.

· INGYEN Kiadványok · Gazdikereső · Sintért NE! · Állatmentés Támogatása

Gazdikereső, állatmenhely, alapítvány kutya cica örökbefogadás, támogatás, adó 1 százalék felajánlás
Állatvédő, állatmenhely, kutya, cica mentés adó 1% támogatása