2024.03.29. - Auguszta

Elfogadhatatlan kegyetlenség az állatokkal szemben

Újra egyesítik erõiket az állatvédõ szervezetek annak érdekében, hogy megértessék a tenyésztõkkel és kereskedõkkel: felesleges a levágásra ítélt lovakat, birkákat vagy csirkéket hosszú utazásnak kitenni, érdemesebb lenne inkább a már feldolgozott húsukat szállítani. Több állatvédõ szervezet sürgeti a nagy állatexportõr országok kormányait, hogy szigorítsák - és tartassák is be - az élõ állatok szállítására vonatkozó szabályokat.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az aktivisták azt is el szeretnék érni, hogy a húskészítményeken feltüntessék, hol nevelték és vágták le õket. Ez lehetõvé tenné, hogy a - remények szerint egyre tudatosabbá váló - fogyasztók az olyan állatokból készült termékeket válasszák, amelyeket a tenyésztési helyükhöz közel dolgoztak fel.

"A kegyetlenség, amelynek ezek az állatok ki vannak téve, elfogadhatatlan a XXI. században. Ezek egyike a szállítás, amely miatt állatok milliói szenvednek feleslegesen évrõl évre. Ennek véget kell vetni" - hangsúlyozta a Compassion in World Farming elnevezésû szervezet vezetõje, Philip Lymbery.

Rengeteg tenyésztõ és kereskedõ ma még élõ állatokat szállít a megrendelés helyére; a hosszú, néha több ezer kilométeres út során a kis helyre összezsúfolt birkák, lovak, sertések, szarvasmarhák vagy csirkék ezrei pusztulnak el a betegségek, a táplálék- és vízhiány, valamint a stressz miatt.

Leah Garcés, a World Society for the Protection of Animals állatvédõ szervezet kampányigazgatója szerint ezeket az állatokat az elsõ útba esõ vágóhídon fel kellene dolgozni.

"A szállítást a lehetõ legrövidebbé kell tenni. Ha a szállítmány elhaladt egy vágóhíd elõtt, akkor már túl messzire jutott" - tette hozzá Leah Garcés.

Az állatvédõk új kampányának egyik központi eleme a lovak védelme. Spanyolországból egyre több lovat exportálnak Dél-Olaszországba: évente közel 100 ezer jószág utazik 46 órát a zsúfolt teherautókon.

Az állatvédõk az Ausztráliából Brazíliába és a Közel-Keletre hajóztatott birkák, valamint a Kanadából egészen Kalifornia államig, onnan pedig Hawaiira szállított sertések sorsát is a szívükön viselik.

Az Európai Unió 2009-ben vizsgálja felül az élõállat-szállítással kapcsolatos szabályozását.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra