2024.04.17. - Rudolf

Nehezen születik meg az állatvédelmi törvény

Még nem tudni, hogy az állatoknak lesz-e nyugodt életük Romániában, mivel a parlament még mindig dolgozik a végleges állatvédelmi törvény megalkotásán, eközben pedig a sajtó egyre több olyan esetrõl ír, amelyben embertelenül bánnak a négylábúakkal. A honatyák már elfogadták az állatvédelmi törvény egy változatát, Traian Basescu államfõ ki is hirdette, de a jogszabály "koraszülöttnek" bizonyult, ország-világ bírálja, ezért a parlament már nagyban dolgozik az új törvényen.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Az biztos, hogy alapvetõen védeni fogja az állati jogokat, azaz bünteti az állatkínzást, a vadak fogságban tartását (kivéve az állatkertekben), valamint az állatok közötti viadalokat. A táplálékul szolgáló jószágokat csak emberséges szabályok szerint lehet levágni, legalábbis, ha gazdájuk nem akar súlyos pénzbírságot fizetni. A kínzók egy hónaptól akár három évig terjedõ börtönbüntetésre is számíthatnak.

Sokan azonban kifogásolják, hogy az elsõ törvényváltozat értelmében egy új szerv, az állatvédelmi rendõrség ügyelne a paragrafusok betartására. Kelemen Atilla, a képviselõház mezõgazdasági bizottságának elnöke a bukaresti Új Magyar Szónak a minap kifejezte reményét, hogy szó sem lesz állatvédelmi rendõrségrõl, mert az szakmailag indokolatlan lenne. "Nem az állatvédelmi rendõrség fogja megoldani a problémát" - hangsúlyozta.

Eközben az országból egyre-másra érkeznek a rossz hírek. A Kolozs megyei Koppándon például nemrég a kóbor kutyák között rendeztek példátlan mészárlást a felbukkanó veszettségi gócpontra hivatkozva. Az akciót kifogásolók úgy vélték, az lett volna az európai megoldás, ha a kutyákat befogják a sintérekkel, és elaltatják.

A Gardianul címû napilap két olyan történetet írt le, amely szerint Iasi és Olt megyében két gazda is cserben hagyta a szekeret húzni nem képes lovát, amely lerogyott a pocsolyába, és ott pusztult el keserves kínok között.

Jó példákról is ír a sajtó. Egy fiatal állatorvos Iasiban állatmentõ-szolgálatot hozott létre, szükség esetén akár éjszaka is beindítja állatmentõautóját, ha beteg állathoz hívják.

Az állatvédõk egyébként nem nézték jó szemmel, hogy az egykori teniszcsillagból milliárdos üzletemberré vált Ion Tiriac magán-vadászterületén az idén is megrendezték - immár negyedszer - a VIP-vadászatot. A román üzletember Bályokon (Balc) mûködtetett vadászbirodalmának 1400 hektáros bekerített területén ezúttal is hajtók terelték a az üzleti és pénzvilág külföldi "csillagainak" puskái elé a vaddisznókat. A tavalyi állatpárti felháborodásból okulva az idén Tiriac teljes hírzárlatot rendelt el, így nem tudni, hogy most kik jöttek el Bályokra a fontos emberek közül, és pontosan hány vadat lõttek ki.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra