2024.04.23. - Béla

Az õserdõ titkai

Tizenegy új állat- és növényfajt, köztük három szalamandrát azonosítottak biológusok Közép-Amerika õserdejében. A szakemberek szerint még rengeteg faj vár felfedezésre. A brit és közép-amerikai tudósok a Costa Ricában található La Amistad nemzeti parkban dolgoztak, amely a Föld egyik legérintetlenebb területe, utolsó lakói több évszázaddal ezelõtt elhagyták, közölte az inforádió.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Ennek köszönhetõen a térség egyike a világ leggazdagabb élõhelyeinek, a tudósok mintegy 5300 fajt azonosítottak, köztük 11 korábban ismeretlent. Utóbbiak közé tartozik három szalamandra-, két béka- és hat növényfaj.

A kutatókat a szalamandrák lepték meg a legjobban, az egyik egy törpe faj, amely mindössze 2,5 centiméteresre nõ meg. Mindhárom faj egyedei olyan lassan mozognak, hogy a szakemberek elképedtek, kezdetben nem értették, egyáltalán hogyan táplálkoznak és szaporodnak.

Elõbbiben a nyelvük segíti õket, amely hihetetlenül gyorsan és pontosan csapódik ki, és kapja el az étlapon szereplõ rovarokat. A kutatást vezetõ botanikus úgy fogalmazott: számukra ez a hely a földi paradicsom, ahol még rengeteg faj vár felfedezésre, ezért idén további négy expedíciót vezetnek a területre.

Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra