2024.04.25. - Márk

Rendõrkutyák képezik ki túlélésre az óriáspandákat

Rendõrkutyák képezik ki túlélésre az óriáspandákat
A zoológusok azt hitték, nincs nehezebb feladat a világon, mint óriáspandát fogságban szaporítani. Késõbb azonban kénytelenek voltak rájönni, hogy van nehezebb feladat is: a fogságban nevelt állatok visszaszoktatása a természetbe. Kiderült ugyanis, hogy ezek az állatok nagyon sebezhetõek, ha magukról kell gondoskodniuk. A szakértõk aggodalma különösen azóta megalapozott, mióta kiderült, hogy az elsõ, fogságban nevelt és szabadon engedett panda elpusztult; valószínûleg a saját fajtársai ölték meg.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Felmerült a kérdés: hogyan lehetne megtanítani ezeket a nagytestû, ám békés jószágokat arra, hogy megvédjék magukat? Itt kerül a képbe az ember legjobb barátja, a kutya.

A szecsuáni pandaközpont azt tervezi, hogy különlegesen kiképzett rendõrkutyákat "ereszt össze" négy óriáspandával. Abban bíznak, hogy a pandák addig figyelik a kutyákat, míg meg nem tanulják tõlük, hogyan védhetik meg magukat a vadonban - és növelhetik új tudásuk által a saját túlélési esélyeiket.

A pandák a kutyáktól megtanulhatják azt is, hogyan harcoljanak meg az élelemért. Erre különösen akkor lehet szükségük, ha más növényevõk jelennek meg a területükön.

A Vulung Természetvédelmi területen 2006. április 28-án engedték szabadon az elsõ, fogságban született és felnevelt óriáspandát. A négyéves Hsziang Hzsiangot három éven keresztül készítették fel az önálló életre, de egy évig sem bírta; az elpusztult állatot 2007. február 19-én találták meg.

A boncolás kimutatta, hogy Hsziang Hsziangnak több bordája eltörött, és egyéb belsõ sérüléseket is szenvedett. Valószínûleg leesett egy magas fáról, miután harcba keveredett az élelemért vagy a területért más pandákkal.

Mivel emberek között nõtt fel, Hsziang Hsziang nem tudta, hogyan kell harcolnia, és gyengébb is volt vadon élõ fajtársainál. "Ezért kell fejlesztenünk a parkban született pandák képességeit. Bár nagyon szomorú az, ami Hsziang Hszianggal történt, jó lecke volt a számunkra, és a tapasztalatokat hasznosíthatjuk a további munkában" - hangsúlyozta Tang Csün-hsziang, a park vezetõ állatorvosa.

A rossz tapasztalatból okulva a második szakaszban - amelyet a jövõ év elején hagynak jóvá a hatóságok - egy nõstényt engednek majd szabadon abból a négybõl, amelyet a kutyák addig "kiképeznek". Elképzelhetõ az is, hogy egy pandapár lesz a következõ, vagy akár mind a négy állat egyszerre "szabadulhat", így egymást is segíteni tudják majd.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra