2024.04.18. - Andrea, Ilma

A 60 millió forintot érõ 'hányadék'

Vagyont érõ hányás "hullott" egy ausztrál család "ölébe": a tengerparton sétálva egy cet 15 kilós okádékába botlottak.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Mint késõbb kiderült, a zsíros anyag ámbra, amelynek grammjáért 20 dollárt fizet az illatszeripar. Az ámbráscetek beleiben található ámbra világos hamuszürke, gyúlékony, zsíros anyag. Mivel sûrûsége kisebb, mint a vízé, tengerekben lebegve, vagy a partra sodorva lehet rábukkanni.

Leon Wright és felesége 14,75 kg ámbára bukkant a dél-ausztráliai tengerparton. A bõkezû, cet így 60 millió forintot hányt a partra, ám a család elõször mégsem kapott utána két kézzel. A feleség ugyanis gusztustalannak találta a zsíros tapintású, bár szilárd, jókora valamit, és leszavazta férjét, aki ugyan szintén nem tudta mi az, és hogy mennyit ér a lelet, mégis autójukba akarta emelni.

Két héttel késõbb visszatértek, és még mindig a parton találták a furcsa tárgyakat. Ekkorra már a feleség érdeklõdését is felkeltették a "göröngyök", és haza vitték õket. Elõször az internet segítségével próbálták meg megfejteni eredetüket, ám mivel nem jártak sikerrel, egy helyi tengerbiológushoz fordultak tanácsért. Õ azonnal tudta, mivel áll szemben.

Az ámbrás cetek általában akkor hánynak, ha valamilyen kemény tárgytól akarják megszabadítani emésztõ rendszerüket. Ahogy már említettük, okádékuk könnyebb a víznél, így annak tetején lebegnek, míg a partra nem sodródnak. Ez néha évekig is eltarthat, amely alatt a napsugárzás és a sós víz hatására sima, viaszos felületû, szilárd, kõszerû képzõdményekké alakulnak át. Mivel igen ritka kincsa cethányadék, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan elõállítani az ámbrát.

A nagy ámbráscet a 70. északi és déli szélességi kör között számos tengerben megtalálható. Hossza 16-20 méter, tömege 40-70 tonna. A nõstény jelentõsen kisebb, mint a hím. A kicsinyek hossza születéskor eléri a 3,7-5,5 métert, tömegük pedig az ezer kilogrammot.

Magányosan vagy kis csapatokban élnek. Májustól 30 kilométer/órás sebességgel vándorolnak a Déli-Jeges-tenger felé élelemért. Októberben kezdõdik a visszaút az Indiai-óceán és a Karib-tenger vidékére.

A nagy ámbráscetet sokáig vadászták az értékes ámbra miatt. Egy ámbráscet beleiben akár 400 kilogramm ámbra is lehet. Nagy mennyiségben az ámbra átható, kellemetlen szagot áraszt, erõs hígításban azonban meglehetõsen jó szagú, távolról a pézsma illatára emlékeztet, ezért rendkívül keresett a kozmetikai iparban. Ugyancsak jó áron lehet értékesíteni az állat fejüregeit megtöltõ spermacet olajat is.

(NGO)
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra