2024.04.19. - Emma

A tehenek nem alkalmasak földrengések elõrejelzésére

Bécs - Már az ókorban megfigyelték az emberek, hogy az állatok jelzik a közelgõ földrengéseket vagy más természeti katasztrófákat.

Egy svéd tanulmány szerint azonban most úgy tûnik, hogy a tehenek nincsenek eme különleges képesség birtokában - írja a Der Standard címû osztrák lap online változata.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A svéd agráregyetem egy projektjében mozgásérzékelõkkel szereltek fel szarvasmarhákat Svédország déli részén. A mozgások elemzése kimutatta, hogy az állatok a december 16-i földrengés elõtt, de még alatta sem zavartatták magukat.

Az egyetem lektora, Anders Herlin szerint a tehenek nem tanúsítottak feltûnõ viselkedést a GPS-ek és a lábukra erõsített elektromos szalagok segítségével rögzített adatok alapján. Az egyik tehén ráadásul pont a földrengés pillanatában pihent le a téli legelõn.

"Elmondhatjuk tehát, hogy a tehenek nem éppen a legérzékenyebben reagálnak a földrengésekre" - mondta kissé csalódottan a kutató, aki annak ellenére jogosnak ítéli meg ezt a következtetést, hogy csupán nyolc állat szolgáltatott adatot.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra