2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Welsh terrier

A welsh terrier az egyik legõsibb kutyafajta, Wales-bõl, Nagy-Britanniából, az airedale terrier egyik õse. Magyarországon csak elvétve vadásznak vele, luxuskutyaként tartják.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Welsh elnevezése Wales-re utal, magas hegyvidékére, amelynek lakói furfangosságukról és bonyolult nyelvezetükrõl híresek. A Welsh Terriert hazájában Daer-gi-Cymru-nak nevezik. Rendkívül hasonlít a drótszõrû foxterrierre, de ma még talán kevésbé "túltenyésztett", keményebb, edzettebb annál. Feladata a gazdaságok körüli kártevõk, róka, borz, patkány, stb. állatok vadászata. A föld alatti harcban csak magára számíthatott, ravaszságára, keménységére, ügyességére, gyorsaságára, megfélemlíthetetlenségére. Éppen ezért igen önálló, néhányak megfogalmazása szerint keményfejû, akaratos fajta. Képesnek kellett lennie önállóan megtalálni az ellenfelét, kitartóan ûzni, hajtani, s ha úgy alakult, akkor a saját kotorékában felülmúlni, legyõzni és a gazda számára terítékre hozni.

1885-ben Az elsõ bajnokság Welsh Terrier: Bangor Dan Lliw (Pym x Topsy). A következõ évben megalakult a Welsh Terrier Club az Egyesült Királyságban. 1895-ben az elsõ hivatalos fajtasztenderdet kiadta a Welsh Terrier Club. 1900-ban az Amerikai Egyesült Államokban megalakult a Welsh Terrier Club of America.

A welsh terrier zömök, közepes méretû kutya. A háta rövid, mellkasa széles. Azokban az országokban ahol ez megengedett, a farkát általában rövidre kurtítják. Egyenes lábain szépen kirajzolódnak az ízületek, mancsai kör alakúak, a macska mancsára emlékeztetõk. Mérsékelten hosszú nyaka vaskos és enyhén ívelt. A fej lapos, a stop alig látható. Kis fülei magasan tûzöttek és elõrehajlók. A szemek kicsik, nem lehetnek kerekek, tekintetük lelkes. A welsh terrier harapása szabályos ollószerû. Testét merev, drótszerû szõr fedi, amelynek sûrûnek és dúsnak kell lennie; alatta aljszõrzet húzódik. A leggyakoribb és a legnépszerûbb szín a vörösesbarna feketével, illetve a vörösesbarna feketével és szürkével. Lábujjain nem lehet fekete szín és a csánk alatt megjelenõ fekete rajzolat vagy fekete szõrszálak kimondottan nem kívánatosak. Szemei sötét színûek.





Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra