2024.04.19. - Emma

Fagyálló mérgük van az antarktiszi polipoknak

Ausztrál kutatók négy olyan polipfajt fedeztek fel az Antarktiszon, amelyek mérge fagypont alatt is hatékony. Remélik, hogy a mérgeknek a gyógyászat is hasznát látja majd.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

A Melbourne-i Egyetem kutatói egy hathetes expedíciót folytattak az Antarktiszon 2007-ben, eredményeiket a Toxicon címû szaklapban tették közzé. A szekértõk már régóta tudják, hogy a területen élnek polipok, de az ausztrál kutatók megdöbbentek azok változatosságán és alkalmazkodóképességén.

Egészen parányi, pár centis állatok és hatalmasak egyaránt elõfordultak a vizsgált területen. Mérgüket egy fúrt lyukon keresztül juttatják be áldozataikba, nagyméretû, héjas állatokba, és az nulla fok alatt is kifejti hatását. Ez demonstrálja, mennyire jól alkalmazkodtak a polipok az antarktiszi feltételekhez.

Az evolúciós nyomás lassacskán megváltoztatta mérgüket, hogy egyre hidegebb vizekbe terjeszkedhessene. A kutatók kíváncsiak arra, miféle új, csodás méregösszetevõket lehet kivonni e mérgekbõl, amelyeket gyógyszerek kifejlesztésénél lehetne felhasználni.

Egyes magas vérnyomás ellen bevetett gyógyszereket, például az ACE inhibitorokat kígyóméreg mintájára fejlesztették ki, míg a cukorbetegségre adott bizonyos szereket az Egyesült Államok és Mexikó északi részén élõ viperagyík nyálából származtattak.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra