2024.04.23. - Béla

Kritikus a közép-afrikai gorillák helyzete az ENSZ szerint

Kritikus helyzetbe kerültek a közép-afrikai gorillák az illegális fakitermelés, bányászat és vadászat következtében - figyelmeztet az ENSZ és az Interpol közösen kiadott jelentésében.
adó 1% állatvédő kutya, cica örökbefogadás állatmentés

Adó 1% felajánlás Állatvédelemre!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18464654-1-06

Egy 2002-es jelentésben még úgy becsülték, hogy az itt élõ gorillaállomány 2030-ra egytizedére zsugorodhat. A szerzõ, aki egyúttal a friss tanulmányt is jegyzi, ma úgy véli: ez ma már túl optimista feltételezés.

"Attól tartunk, hogy a gorillák az élõhelyük legnagyobb részérõl kihalhatnak körülbelül 15 év leforgása alatt" - mondta Christian Nellemann, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) munkatársa, az új jelentés fõszerkesztõje. A gorillákra leselkedõ egyik fõ veszély ma a fakitermelés jelentõs bõvülése, amit nagyrészt az ázsiai, elsõsorban kínai kereslet növekedése ösztönöz - magyarázta.

Az is nehézzé teszi a gorillák védelmét, hogy élõhelyük bizonyos részeit militáns csoportok tartják ellenõrzésük alatt - mutatott rá Nellemann. A növekvõ népesség és a halálos ebola vírus is veszélyezteti a majmokat.

Achim Steiner, az UNEP ügyvezetõ igazgatója arról számolt be, hogy a fakitermelõ és bányászati táborok orvvadászokat alkalmaznak, hogy vadak, köztük gorillák húsával lássák el a menekülteket és a piacokat.

"Az emberszabású majmok tragédiájával állunk szemben, s számtalan más fajéval is, amelyekre hatással van az egyre intenzívebb és túlságosan is gyakran illegális kereskedelem ... Röviden környezeti bûnözés és lopás ez, melyet a hatalommal rendelkezõ kevesek hajtanak végre a szegények és sebezhetõk kárára" - hangsúlyozta Steiner.

A jelentés arra inti az európai és ázsiai cégeket, hogy szigorúbban ellenõrizzék a térségben fa- és ásványkitermelést végzõ leányvállalataikat.

David Higgins, az Interpol környezeti bûnözéssel foglalkozó programjának menedzsere úgy fogalmazott: a gorillák annak az áldozatai, hogy a szervezett bûnözõi csoportok semmibe veszik a vadvilág védelmét szolgáló nemzeti és nemzetközi jogszabályokat.

A jelentés azonban jó hírekkel is szolgált: egy eddig nem publikált tanulmány szerint Kongó keleti részén egy kihalófélben lévõ alfaj, a keleti síkvidéki gorilla 750 példányát fedezték fel. "Sajnos attól tartunk, hogy ez a csoport gyorsabban tûnik majd el, mint ahogy erõforrásokat mobilizálni tudnánk a megmentésükre" - mondta Christian Nellemann, aki az UNEP és az Interpol finanszírozásának bõvítését sürgette az emberszabásúak megmentése érdekében.

A gorilláknak négy alfaja ismert. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája szerint ezek közül három kihalófélben lévõ, egy pedig végveszélyben lévõ.
Kutyaotthon adó 1% támogatása

Adó 1 százalék felajánlás állatvédő, állatmenhely feladatokra